DNT ung i sabotørenes fotspor

Første etappe av DNT ungs fellestur på Sabotørruta.
Første etappe av DNT ungs fellestur på Sabotørruta. Foto: Marius Dalseg Sætre

18 ungdommer bruker påsken til å gå i fortidens spor og oppleve Norges historie på nært hold. Se bildene fra en utfordrende tur over Hardangervidda!

– Jeg forventer meg en utrolig digg tur. Det er meldt fantastisk vær, og vi virker å være en herlig gjeng.

Amalie Fjellsøy (21) fra Brønnøysund var med på sin første tur med DNT ung i 2013. Siden den gang har det blitt mange minnerike opplevelser med likesinnede.

– Jeg har vært med på en rekke turer siden jeg ble medlem. Det handler om folkene og miljøet her. Det er alltid god stemning, så det er lett å komme tilbake, sier hun.

Det var Fjellsøys kjæreste Frode Hals som inviterte henne med på denne turen.

– Jeg synes det er en veldig kul rute. Det er en god historie bak, og mange spennende folk som er med, forteller han.
Følger sabotørene

Fjellsøy og Hals er på vei over Hardangervidda sammen med en gruppe på 16 andre fra DNT ung. Det er første etappe av en fellestur som går fra Solheimstulen og ender på Rjukan. Underveis følger de fotsporene til Claus Helberg og resten av sabotørene fra Tungtvannsaksjonen under andre verdenskrig.

– Vi starter øst på Hardangervidda og går inn til Skrykken der motstandsfolkene landet etter å ha blitt sluppet ut i fallskjerm. Deretter følger vi samme ruten som de gikk mot Vemork. Det er en unik mulighet til en lang skitur som samtidig som det er en historisk vandring, sier turleder Bjørn Thon.

– Det er vel en sterk link til DNT her også?

– Ja. Claus Helberg, en sentral skikkelse i oppbyggingen av DNT, spiste havregrøten sin for å si det sånn. Noen av historiene om hva han gjorde på ski er helt utrolige.

Krevende, men ingen ekspedisjon

Thon legger til at det er en av de mest utfordrende turene som DNT ung arrangerer.

– Du skal være i stand til å gå to mil på ski hver dag i en uke for å være med, du må ha sovet litt i telt og være i stand til å ta vare på deg selv. Men dette er ingen Grønlandsekspedisjon. To mil på Vidda er ikke så mye som det høres ut, sier han.

Påsketuren har fått navnet “DNT ung Tungtvannsaksjonen” og er en årlig og svært populær fellestur.

– Vi har fått fylt opp turen hvert eneste år. Vi ser også at mange jenter undervurderer seg selv når de egentlig er mer enn gode nok for å bli med på tur. De er som regel langt dyktigere og mer kapable på en slik tur enn en del gutter som kanskje ikke har samme selvinnsikt, legger Thon til.

Les også:

Plass til flere på tur!

Samtidig er det mange muligheter for enklere turer sammen med andre ungdommer i DNT ung. Leder i DNT ung, Markus Malmin, forteller at DNTs foreninger og DNT ung-grupper har et rikholdig utvalg av fellesturer i året. På det aller fleste er terskelen lav for deltagelse.

– I DNT ung kan du bli med på alt fra lange skiturer til hytteturer i fjellet eller nærturer med hengekøyeovernatting. I tillegg har vi ferskingkurs og byttedager av turklær og -utstyr.

Fakta:

• DNT ung er Norges største friluftsorganisasjon for ungdom, med over 45.000 medlemmer i alderen 13 til 26 år.
  • De siste årene har DNT satset spesielt på barn og unge, og medlemsveksten i DNT ung viser at ungdom liker å utforske nye former for friluftsliv samtidig som de har det sosialt og møter nye mennesker.
  • I tillegg har DNT ung-medlemmer flere gode medlemsfordeler, blant annet 50 prosent rabatt på hytteovernattinger.
Hele gjengen som brukte påsken sammen med DNT ung på fellestur på Sabotørruta.
Hele gjengen som brukte påsken sammen med DNT ung på fellestur på Sabotørruta. Foto: Marius Dalseg Sætre