Fjellet er påskeklart

Til tross for sen påske er det fine forhold på fjellet. Nå er løypene kvistet og DNT-hyttene er klare til å ta imot påskeglade nordmenn. 

- Påsken for mange er ensbetydende med snødekte vidder, solfylte fjellsider og late ettermiddager i hytteveggen. Og vi i kan berolige fjellfolket, det er nok snø i fjellet i år og, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT. 

Sen påske betyr lange lyse dager og sol som varmer. DNT kan love klassisk påskestemning for alle de som drar til fjells.   

- Nå er fjellet påskeklart. 4300 km med skiløyper er kvistet og rundt 550 hytter over hele landet er snart klare til storinnrykk. Med dette langtidsvarselet går vi mot tidenes drømmepåske, sier han.   

Overnattingsrekord 

Det er liten tvil om at hyttetur i påsken fortsatt er en tradisjon som står sterkt. I løpet av fem år har Den Norske Turistforenings hytter hatt en økning i antall overnattinger på 19 prosent. I fjor opplevde DNT en vekst på 8500 overnattingsdøgn. Selv om årets påske kommer senere enn i fjor, tror Solvang at folk vil benytte sjansen til lange, solrike aprildager i fjellet.  

- Vi ser at mange søker en aktiv ferie med ski og utetid, og rolige kvelder med peis og ferdiglaget middag. Du må på ingen måte ha egen bil for å komme deg til fjells. Du kan ta toget til Hallingskeid eller Finse, og det blir satt opp egne busser fra for eksempel Otta til Gjendesheim. Da er du midt i fjellheimen på kort tid, og uten kjas og mas, sier han. 

Drømmepåske 

DNT får føremeldinger fra hele landet, og kan fortelle om fine skiforhold de aller fleste steder i høyden. Trondhjems Turistforening har seks betjente hytter i Trollheimen og Sylan, og det er rikelig med snø i hele området.  
 
- Snøen er fast og fin, og man kan nærmest gå over alt i terrenget. Det er 3 cm med nysnø på toppen i Trollheimen mens Sylan har 10, forteller informasjonssjef i Trondhjems Turistforening, Jonny Remmereit.  

Påskerushet har startet  

Hyttene på Hardangervidda melder om god trafikk i fjellet allerede. Oda Mykkeltvedt (28) er en av de yngste bestyrerne i DNT, og har sin fjerde sesong på Mårbu:  

– Vi hadde 100 gjester innom her i helgen som var, og det er vi veldig fornøyde med. Kalde netter gjør til at føret holder seg godt. Det har eksplodert med bestillinger de siste dagene, første påskedag er vi nesten fulle. Jeg tror det er været som gjør at folk ønsker å slå til for å utnytte siste rest av vinter til fjells, forteller hun.   

God plass til etternølerne  

DNT Oslo og omegn rapporterer om fine påskeløyper og god plass på de betjente hyttene for de som ikke har bestemt seg ennå.  

- Vi anbefaler alle å reise til fjells i påsken! Hyttebestyrerne er klare og gleder seg til at påskegjestene kommer. Det var masse folk på tur i helgen, og de kunne glede seg over flotte skiforhold og fjell som badet i sol. Mange vil til fjells, men det er fortsatt mange ledige plasser, forteller kommunikasjonssjef i DNT Oslo og omegn, Kari Merete Horne. Hun trekker særlig frem Svukuriset i Femundsmarka og Liomseter i Langsua som alternativer med ledige plasser, god påskestemning og fine forhold. 

Foto: Marius Dalseg Sætre

Annonse