Drømmepåsken venter

Med aprilsol og skiforhold i høyfjellet ligger alt til rette for en fantastisk påske. Her er påsketipsene for deg som ikke har planlagt ferien ennå.

- Sen påske betyr ekstra lange dager og varme ettermiddager i solveggen. Og selv om snøen har forsvunnet mange steder i lavlandet er det nok snø og flotte forhold i høyfjellet, sier generalsekretær i Den Norske Turistforening, Dag Terje Klarp Solvang.

Flotte forhold

DNT forbereder i disse dager påskeinnrykk i fjellet. 4300 kilometer med vinterløyper kvistes, og de betjente, selvbetjente og ubetjente hyttene skal ha nok ved, gass og proviant å huse alle som vil til fjells. Selv om årets påske kommer senere enn i fjor, tror Klarp Solvang at folk vil benytte sjansen til lange, solrike aprildager i fjellet.

- DNT får ukentlige rapporter fra medlemsforeninger og hytter over hele landet, og påsken er reddet! Det er kjempefine forhold i Skarvheimen, Hardangervidda, Jotunheimen, Trollheimen og Sylan, men det er også mer enn nok snø i resten av fjell-Norge. Ja for ikke å snakke om Nord-Norge, der er det uvanlig snørikt. I tillegg er værmeldingene for mesteparten av landet helt fantastiske. Så ikke pakk skiene vekk for tidlig, det er i denne perioden du kan få de flotteste fjellskiturene, sier han.

Aktiviteter for barnefamilier

De betjente hyttene Sota Sæter i Breheimen og Liomseter i Langsua får besøk av Turboteamet i påsken. Team Turbo, oppkalt etter DNTs maskot, inviterer til skilek, snøhulegraving, aking, bålmat og annen moro i nærheten av hyttene. Alle barna må ha med seg en voksen på aktivitetene. Tilbudet er gratis for betalende gjester på hyttene. Aktivitetene passer for barn fra 4 år.

Bergen og Hordaland Turlag inviterer til fast opphold på Alexander Grieg-hytten i påskeferien. Her vil det være en veileder til stede som setter opp forslag til aktiviteter. Tilbudet er for familier som vil styre løpet selv og har med seg egen turmat. Stavanger turistforening arrangerer tradisjonen tro fellestur for hele familien til Ådneram i påsken. Det blir lek, moro, aktiviteter og turer for alle. Se her for turen i første del av påsken, og her for andre del. 

Jøldalshytta i Trollheimen er en vakker tømmerhytte med lange tradisjoner og er et flott tilholdssted for barnefamilier i terreng som byr på mange turmuligheter med spennende topper og lune daler. I perioden 14.-17. april vil to aktivitetsledere være tilstede på hytta og hjelpe til med å tilrettelegge for gode opplevelser og aktiviteter for hele familien.

Finsehytta i Skarvheimen ligger lett tilgjengelig rett ved Bergensbanen, og er alltid snøsikkert i påsken. Her er det basecamp med aktivitetsledere fra onsdag til 1. påskedag. Her blir det aktiviteter som aking, snøhulegraving, snøleik og mye moro i og utenfor lavvoene.

Andre barnevennlige hytter

Flere av de betjente DNT-hyttene passer bra for familier med barn, her er noen eksempler: 

Svukuriset i Femundsmarka er en fin hytte for barn, med lettgått og variert terreng. På hytta er det blant annet en natursti og mange leker til utlån.

Gjendesheim i Jotunheimen er også et spennende sted for familier med barn. De har mye utstyr til utleie, blant annet fjell- og randoneeski, truger og fatbikes for vinterføre. Dermed er mulighetene mange for familier med litt større barn. Foreldre som er erfarne vinterskiløpere kan også bli med på topptur med kjentmann fra Gjendesheim. DNT Oslo og Omegn har satt opp egne busser mellom Otta og Gjendesheim i vinter. Bruker du den, får du et grønt gavekort på 100 kroner ved ankomst til Gjendesheim.

Haukeliseter Fjellstue på Hardangervidda inviterer til påskejakt, familiequiz, påskeverksted, pinnebrødgrilling i lavvo og skilek. Se hele programmet her.

Gjevilvasshytta i Trollheimen er en tømmerhytte med en unik atmosfære. Hytta er et yndet tilholdssted for barnefamilier og omgivelsene rundt hytta byr på mange fine turopplevelser tilpasset barneføtter.

Rondvassbu i Rondane arrangerer påskeeggjakt, toppturer, isfisking, snøhulebygging og mye mer. Vi bygger en aktivitetspark ved bryggen hvor det blir hoppkonkurranse, akebane og masse moro. Vi fyrer bålpanne og griller pølser stort sett alle dager i hele påsken. 

- For barnefamilier er det særlig populært å bo fast på en betjent hytte. Du får maten servert, slipper oppvasken, og barna kan få nye lekekamerater. Samtidig har vi over 500 ubetjente og selvbetjente hytter å velge mellom, så det er mange muligheter for de som drømmer om hyttepåske, sier Dag Terje Klarp Solvang.  

På ut.no finner kan du søke på ubetjente, selvbetjente og betjente hytter og finne din drømmehytte.

Geiterygghytta april 2019
Geiterygghytta april 2019

Ut på tur - aldri sur på fellestur

Det er ingenting som gir påskestemning som hytte til hyttetur med sola i ansiktet. Fellesturer i påsken er populært, men fortsatt er det en og annen ledig langturplass. 

  • I hjertet av Hardangervidda 16.-21. april
    Dette er utvilsomt den klassiske skituren mange drømmer om! Hardangervidda er perfekt for deg som ønsker en litt rolig tur i vakre omgivelser uten for mange tøffe motbakker og skumle utforkjøringer. 
  • Hardangerjøkulen til Raundalen 17.- 22. april
    På denne påsketuren vil vi oppleve det ville og dramatiske landskapet på vestsiden av Hardangerjøkulen.
  • Skitur til Skogadalsbøen

På dnt.no finner du alle DNTs turer og aktiviteter. I påsken er det også mange nærturer, som trilletur, sykkeltur, tur i fjæra, fyrtur / sesongåpning, familietur og mye annet.

For ungdom

DNT ung arrangerer flere fine påsketurer for de som er litt lei av foreldre og småsøsken og ønsker en morsom og spennende påske til fjells. Her er noen eksempler: 

Påsketur over Hardangervidda 13.- 16. april
Ungdomsgruppa til Haugesund Turistforening skal også i år gå over Hardangervidda i påsken. Dette er en perfekt start på påskeferien. Her får du oppleve Hardangervidda på sitt flotteste sammen med mange nye venner. 13-26 år. 

Basecamp vinter Fivla 13.-16.april
Er du mellom 15-18 år? Gira på å starte påskeferien på basecamp med ski på beina og hytteliv på Fivla i snørike Vigdalen i Sogn? DNT Ung Sogn og Fjordane arrangerer Basecamp Vinter på Fivlehyttene som tilhører Luster Turlag. Bli med på morsomme og sosiale dager!

Foto: Julie Maske, Marius Dalseg Sætre, Marit Wøllo

Annonse