Lytt til «Utestemmer» i sommer!

DNTs friluftspodkast «Utestemmer» gir deg bredden av norsk friluftsliv.

Stadig flere nordmenn hører regelmessig på podkaster og i DNTs nye friluftspodkast «Utestemmer» inviterer friluftsjournalist Eivind Eidslott og Mari Stephansen kjente og ukjente gjester med. Målet med serien er å vise bredden i norsk friluftsliv og bidra med diskusjon, engasjement og entusiasme.

​​​​​​​«Utestemmer» kan du laste ned fra de mest populære podkast-plattformene. ​​​​​​​

Her er episodene som så langt er lansert:

SEILER OG EVENTYRER - MATS GRIMSÆTH

Mats har elsket livet til sjøs fra han var liten. I fjor seglet han over Nordatlanteren i storm og han har krysset Barentshavet tre ganger. Han er også naturfotograf og foredragsholder og dette i en alder av 24 år. Sist, men ikke minst, er han åpen om egen angst og har som hjertesak at flere av oss skal tørre å snakke om det som er vanskelig.

TURTIPS I NORD-NORGE

Mange drømmer om å bruke sommerferien i Nord-Norge. Utestemmer har reist til øya Skrova utenfor Lofoten for å høre måkeskrik, kjenne lukten av ramsalt hav og få turtips fra tre av de som kjenner Vesterålen, Troms og Lofoten best. Hvor tøff er egentlig Dronningruta i Vesterålen og hvor bør man legge turen for å oppleve midnattsolen på sitt beste? 

SOMMERENS TURTIPS

Mange planlegger små eller store eventyr til fjells i sommer. Utestemmer tar med seg DNTs turveiledere Britt Ingunn Tafjord Walle og Espen Opaker Moreite til den nye Fuglemyrhytta i Nordmarka i Oslo, så de kan gi oss oppdatert informasjon om forholdene i de største fjellområdene i Sør-Norge, tips om arrangementer og fine opplevelser i sommerfjellet og – ikke minst – gode råd til deg som er fersk på en turistforeningshytte. 

KNEKK HENGEKØYEKODEN - TURSØSTRENE 

Tursøstrene Stine og Hege Schultz Heireng, inspirerer svært mange med sine historier om hengekøyeturer og det nære friluftslivet – både gjennom foredrag, sosiale medier og i bøkene «Norges beste tureventyr» og «Kortreist» . I 2017 ble de kåret til «Årets Villmarkinger» og fikk tildelt «Friluftsprisen». I denne episoden av DNTs podkast «Utestemmer» blir vi med søstrene, og hengekøye-ekspertene, til Grefsenkollen i Oslo og lærer mer om hva som skal til for å gjennomføre en vellykket overnattingstur i hengekøye

NYFRELST TOPPTURENTUSIAST - ANNE LINDMO

Anne Lindmo intervjuer kjendiser og aktuelle gjester i sitt eget talkshow på NRK1. Men visste du at Anne er lidenskapelig opptatt av friluftsliv? Visste du at hun reiser til Jotunheimen og Lyngsalpene med én gang hun får anledning? I denne episoden av DNTs podkast Utestemmer har Anne byttet rolle og er vår gjest. Hør hva ordkunstneren tenker om single kvinner på DNT-hyttene, nærturer, Strava og om folk som strekker hendene i været på topptur. For å nevne noe. 

STORM OM VINDKRAFT – PER HANASAND
Vindkraftdebatten skaper storm både lokalt og nasjonalt – og fikk ny aktualitet da Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) i april la fram den nasjonale rammen for landbasert vindkraft. DNT er en av organisasjonene som jobber aktivt mot utbygging av nye vindkraftanlegg i sårbar natur. Derfor har vi invitert DNTs styreleder Per Hanasand til Utestemmer – for å snakke om DNTs engasjement, alternative energiløsninger og – ikke minst – verdien av friluftsliv i urørt natur. Utestemmers reporter Mari Stephansen har også pratet med olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (FrP) og fått hans umiddelbare kommentarer på NVEs rapport.

ÅRETS TURJENTE – GURO KREMPIG
Gjennom fire tv-sesonger på NRK ble hele Norge kjent med «Villmarksbarna» og familien Krempigs friluftsliv i nord. Nå har storesøsteren i familien, Guro (19), tatt stafettpinnen videre og inspirerer mange med sitt allsidige turliv – både gjennom tv-serien «Eventyrjenter» og på sosiale medier. Guro ble nylig kåret til «Årets Turjente». Juryen skrev følgende i begrunnelsen: «Vinneren av Årets Turjente spiller på friluftslivets mange fasetter. Enten det er å lage middag på bålet en onsdagskveld, sette dype puddersvinger i eksponert terreng, henge mil etter mil bak en hundeslede, sanking fra matfatet naturen har å by på eller rett og slett å nyte naturens stillhet helt alene.»

HEMMELIGE HYTTER – MARIUS NERGÅRD PETTERSEN
Marius Nergård Pettersen er ekspert på DNT-hytter etter flere år som Fjell og Vidde-journalist og friluftsforfatter. Men nå har han kanskje blitt mest kjent som ekspert på bortgjemte og ukjente krypinn – etter at boka «Hemmelige hytter» ble en braksuksess. Her har han skrevet om hemmelige hytter som ligger skjult i hele landet – og det nesten ubeskrevete fenomenet der turfolk, jegere, uteliggere og motstandsmenn har bygd små, ulovlige krypinn der ingen andre går. Marius har også utforsket natur i alt slags vær og til alle årstider. Han har blant annet brukt to år i Nordland, gått seks måneder gjennom Oslos nære villmark og dratt på ulike mikroeventyr. I denne episoden av «Utestemmer» får du vite mer om hemmelige hytter – og kanskje få noen tips til hvordan du kan bygge ei slik hytte sjøl.

DE ALPINE REDNINGSGRUPPENE  TURE BJØRGEN
Så lenge tindesporten har eksistert har klatrere hjulpet hverandre når uhellet er ute. Det som i utgangspunktet var hjelp til selvhjelp, har utviklet seg til å bli en viktig samfunnsressurs. Når ulykker skjer i bratt og utilgjengelig terreng, er frivillige klatrere de eneste som kan hjelpe. Ture Bjørgen var med på å starte Rogaland Alpine Redningsgruppe i 1993. Nå har han skrevet boka «På død og liv – norsk fjellredning fra innsiden» og i denne episoden av «Utestemmer» forteller han dramatiske historier fra norsk fjellredning.

MØRKEREDSEL – SIGRI SANDBERG
I denne episoden av «Utestemmer» møter vi forfatteren, friluftsentusiasten og Fjell og Vidde-skribenten Sigri Sandberg. Hun har akkurat gitt ut en ny bok med tittelen «MØRKE» – som har fått strålende kritikker. I bokprosjektet skulle Sigri utfordre sin egen mørkeredsel. Men etter å ha jobba med bokprosjektet i lang tid, er Sigri fremdeles mørkeredd – og har i tillegg blitt redd for noe helt annet; hva gjør alt det nye lyset med oss som mennesker?

TOPPTURER PÅ SKI –ERLEND SANDE
De siste årene har stadig flere blitt interessert i toppturer i vinterhalvåret. I denne episoden av DNTs podcast «Utestemmer» skal vi ta et dypdykk i nettopp toppturer – og derfor har vi invitert Erlend Sande som gjest. Han er ansvarlig redaktør i skimagasinet Fri Flyt og har gitt ut flere prisbelønte bøker om toppturer. Erlends forteller om sine favoritt-fjell, hvor vi finner de vakreste toppturene I landet og hva du bør tenke på når det gjelder utstyr og sikkerhet – uansett om du er nybegynner eller en erfaren toppturentusiast.

​​​​​​​«Utestemmer» kan du laste ned fra de mest populære podkast-plattformene. ​​​​​​​


Annonse

Skrevet av Elizabeth Schei 11. juli 2019