Fraråder sommerruter om vinteren

Selv om sommervardene stikker opp av snøen skal de ikke følges om vinteren.
Selv om sommervardene stikker opp av snøen skal de ikke følges om vinteren. Foto: Marleen Kort

- Vi har dessverre hatt flere ulykker i vinter der folk har forulykket fordi de har fulgt sommermerket rute i stedet for kvistet løype. Dette er noe vi fraråder, sier kommunikasjonssjef Merete Habberstad i DNT. 

I går ble et fransk ektepar funnet omkommet nær Haukeliseter. Sannsynligvis har de fulgt sommerstien fra Middalsbu på Hardangervidda, en sti som er markert på kartet og vardet med røde T'er om sommeren. Om vinteren er vardene vanligvis nedsnødd, men av og til kan noen være synlig og man blir fristet til å følge disse. 

- DNT har et rutenett merket for sommerruter og et kvistet rutenett beregnet for vinterturer. Vi har dessverre hatt noen ulykker i vinter der folk har forulykket i forbindelse med at personene dessverre fulgte en merket sommerrute. Vi fraråder alle å bruke sommerrutene på vinteren og henviser til våre kvistede vinterløyper. Disse er lagt av folk som kjenner terrenget godt, og er lagt i så trygge områder som mulig, forklarer Habberstad. 

For folk som er utrygg på egne kunnskaper om å vurdere forholdene i fjellet, anbefaler hun å følge kvistet eller merket vinterløype eller følge oppkjørte løyper – der det finnes. 

- Det finnes god informasjon om de tilrettelagte vinterrutene både på våre nettsider turistforeningen.no og på UT.no. Her finnes også gode tips og råd for turen og en rekke vinterturforslag. Folk kan også få oversikt og gode råd på valg av turer hos våre turkonsulenter på turinformasjonskontorer landet rundt, utdyper hun. 

Det har dessverre vist seg at det har vært en del utlendinger involvert i ulykker i norsk natur. DNT har derfor sammen med Innovasjon Norge over flere år arbeidet systematisk med å forbedre informasjonen til utenlandske turister. Det er laget egne brosjyrer og informasjonsmateriell for trygge turer i fjellet, både sommer og vinter - som er tilgjengelig på nettsider og hos alle turistdestinasjoner og turistkontorer.

Les mer om trygg ferdsel i fjellet

Om vinteren er det tryggest å følge de kvistede rutene.
Om vinteren er det tryggest å følge de kvistede rutene. Foto: Julie Maske

Annonse