Kronprinsen åpnet nye Haakonsbu

Kronprinsen sørget for opptenningsved til de neste gjestene da han åpnet Haakonsbu, bak står hyttevert Kristian Jakobsen og Siv Eilertsen og følger med. Etableringen av hytta åpner opp Hinnøyas flotteste turområde for flere.
Kronprinsen sørget for opptenningsved til de neste gjestene da han åpnet Haakonsbu, bak står hyttevert Kristian Jakobsen og Siv Eilertsen og følger med. Etableringen av hytta åpner opp Hinnøyas flotteste turområde for flere. Foto: Marius Dalseg Sætre

 – Turistforeningen gjør en viktig jobb for at det skal være enkelt for oss å komme oss ut på tur. Dere er en fin brikke i det norske samfunnet, sa kronprinsen da han åpnet Harstad turlags hytte Haakonsbu i Jonsheimen. 

Tirsdag 19. mars tok kronprins Haakon skiene fatt de ni kilometerne inn for å åpne nye Haakonsbu i Kvæfjord. Svært varierende vær la ingen demper på turgleden. I løpet av det døgnet han tilbrakte på hytta rakk han både å teste toppturforholdene og den nye badstua, samt snakke mye med ildsjelene som har bidratt til at hytta ble realisert. 

Å være ute i naturen gir en viktig balanse i hverdagen. Det er en imponerende innsats som har blitt lagt ned her. Jeg er sikker på at veldig mange vil få glede av denne fine hytta og dette flotte området fremover, sa kronprinsen. 

Kronprinsen svingte øksa
Onsdag 20. mars kom det et nytt turfølge på 20 ivrige turgåere fra Harstad og omegn for å få med seg åpningen. For å markere åpningen stilte kronprinsen sporty opp og kløyvde opptenningsved til neste gjest. 
– Dette er ikke min kjernekompetanse, smilte kronprins Haakon, og han svingte øksa og fikk kløyvd kubben på andre forsøk. 

Hans Kongelige Høyhet tok seg godt tid til å hilse på alle i turfølget og slå av en prat med DNTs turledere.
– Det er god skikk å etterlate seg en DNT-hytte i litt bedre stand enn den var da man kom, så å kløyve ved til neste gjest tenkte vi var en fin måte å markere åpningen på. 
Vi er veldig stolt og takknemlige over at kronprinsen tok seg så god tid med oss, det gir masse motivasjon til å fortsette det frivillige arbeidet, sier styreleder i Harstad turlag, Nils Erik Bakke.

– Steike mye dugnad
Haakonsbu ble opprinnelig bygget i 1990 og er oppkalt etter Haakon Rønning, en ildsjel i Harstad Turlag som også gjorde en betydelig innsats nasjonalt for DNT. Harstad Turlag har nå både fått bygd ny hytte med 12 sengeplasser og ombygd gamle Haakonsbu til en sikringshytte med fire sengeplasser, i tillegg har de fått på plass en egen liten bastuhytte. Hele 3500 dugnadstimer fordelt på fire måneder gikk med da hytte ble bygget. 

Det hadde i mange år vært utfordrende å planlegge turer i dette område, med svært begrenset overnattingskapasitet på gamlehytta. Nye Haakonsbu er mye hytte for pengene, og et resultat av "steike mye dugnad", kommenterer hyttevert og ildsjel Kristian Jakobsen i Harstad turlag. 

Topptur og kunnskap

Hytta ligger i Jonsheimen, et fjellområde mellom Troms og Nordland. Den er et godt egnet utgangspunkt for toppturer med flere fjelltopper på over 1000 meter. Sikker ferdsel i vinterfjellet og topptur på ski var da også en del av programmet ved kronprinsens besøk. Harstad turlag sin skredekspert Espen Minde Høst ledet turene og formidlet informasjon om forholdene og terrenget. Kronprinsen fulgte ivrig med og stilte flere spørsmål. 

– Det er alltid lærerikt å følge med på de som kan mye om snøforhold og vinterturer, det kan man lære mye av. Det er flere som tester ut topptur og det er veldig positiv at folk er så interessert i å tilegne seg kunnskap og kompetanse. Sett i forhold til hvor mange som er på tur, er det heldigvis få som blir tatt av skred, kommenterte kronprins Haakon før han vendte skituppene i retning Fiskfjorden og retur Oslo. 

Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon var i Jonsheimen for å åpne Haakonsbu sammen med Harstad turlag.
Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon var i Jonsheimen for å åpne Haakonsbu sammen med Harstad turlag. Foto: Marius Dalseg Sætre
Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon var i Jonsheimen for å åpne Haakonsbu sammen med Harstad turlag.
Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon var i Jonsheimen for å åpne Haakonsbu sammen med Harstad turlag. Foto: Marius Dalseg Sætre

Annonse

Skrevet av Mette Habberstad 20. mars 2019