Hamar og Hedemarken Turistforening har landets beste turrute

En jublende daglig leder i Hamar og Hedemarken Turistforening Margrethe Ruud Skjeseth. Prosjektleder Hans Kroglund fra Ilseng IL til høyre.
En jublende daglig leder i Hamar og Hedemarken Turistforening Margrethe Ruud Skjeseth. Prosjektleder Hans Kroglund fra Ilseng IL til høyre. Foto: Lars - Erik Mørk

Ilsengstiene i Hedmark er kåret til Norges beste turrute. Den gjeve utmerkelsen ble delt ut under Stikonferansen i Bergen. 

Margrethe Ruud Skjeseth og Hans Kroglund svever litt, begge to. Prisen fra Gjensidigestiftelsen for beste turrute henger høyt og betyr mye. Margrethe, som er daglig leder i Hamar og Hedemarken Turistforening og ildsjelen Hans Kroglund fra Ilseng IL  fikk stående applaus fra 300 konferansedeltakere da de motta gullskiltet som symbol på at Ilsengstiene er Norges beste turrute.

Vi er kjempestolte på vegne av et lokalmiljø der både idrettslag, turistforening og 25 grunneiere sammen har bidratt til svært gode muligheter for nærfriluftsliv. Over 10 000 dugnadstimer er lagt ned for å få dette til, et arbeid til glede for alle, både de som bor på Ilseng, men også alle i Hamarregionen, sier Ruud Skjeseth. 

Hva er det som gjør Ilsengstiene så spesiell? 

Ilsengstiene er et nettverk av stier på mer enn 25 km med både gamle og nye stier. Du går i skogen, langs og over fire elver, i åkerkanter og på traktorslep. Det er tilførselsstier inn fra alle kanter og svært godt skiltet og merket. Det er satt opp mange tavler i terrenget - både med kart og med informasjon om det du passerer underveis. Her kan du lære både om kulturminner og historie - men også lære og synge en lokal sang eller om ringmerking trekkfugler. Det er mange gode turmål og rasteplasser underveis og også en åpen dagsturkoie Farmenkoia, forteller Margrethe Ruud Skjeseth.

Nasjonal kåring 

Sommeren 2018 gjennomførte fylkeskommunene og Gjensidigestiftelsen en fylkesvis kåring av Norges mest populære turruter. Da kunne alle stemme frem sine favoritturer blant 100 nominerte ruter på www.turrute.no, og deretter ble 16 ruter plukket ut som fylkesvinnere som gikk videre til en landsfinale. Ilsengstiene og fire andre ruter gikk videre til en superfinale der vinneren ble plukket ut av en jury bestående av Tursøstrene Hege og Stine Schultz Heireng, Frank Skjærbekk fra Tjukkasgjengen og juryformann Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk friluftsliv: 

Vi har sett etter en tursti som i tillegg til å ha alle kvalitetene en god tursti skal ha, også kan være et godt eksempel på hvordan man utnytter de lokale forhold til beste for flest mulig brukere, forklarte Heimdal fra scenen.

Passer for alle brukergrupper

Hege og Stine Schultz Heireng, som står bak bloggen tursøstre.no, trakk frem at vinneren av “Norges beste turrute” har klart å etablere et bredt stinettverk i et variert turområde, der naturen og kulturlandskapet spiller hovedrollen. Dette er turruter med høy opplevelseskvalitet, som passer for ulike brukergrupper, og som er tilgjengelig hele året - til fots, med ski på beina eller på hesteryggen. 

Det er etablert rasteplasser, satt opp informasjonsskilt ved severdigheter og kulturminner, og satt opp flere ulike turrutemuligheter som gjør området spennende og variert - et sted man kan returnere til uten å følge de samme sporene hver gang, sier Hege.

Rause grunneiere 

Margrethe Ruud Skjeseth ønsker alle varmt velkommen til Hedmark, sommer og vinter: 

–Turruta har kommet i stand takket være imponerende dugnadsinnsats fra mange - og svært rause grunneiere som lar oss komme tett på aktivt landbruk og nær der folk bor. Man kan gå på Ilsengstiene hele året og om vinteren kjøres det også skiløyper på deler av det samme stinettet. Du opplever dyr på beite, rennende elver, skogens ro og spirende kornåkre og landingsplass for trekkfugler, sier Ruud Skjeseth. 

Glimt fra Ilsengstiene: 

Fakta om Ilsengstiene

Stinett på over 25 km som går gjennom skog, kulturlandskap og langs fire elver på Ilseng i Hedmark.

Mange gode turmål, med rasteplasser og informasjon- og karttavler langs løypene.  Motivasjonstiltak for økt bruk av løypene med to bøker som man kan registrere seg i for å vinne premier.

Gradering: Blå (middels)

Passer: Voksne, Barn, senior,

www.ilsengstiene.no

Se og planlegg turen hit på UT.no

Annonse

Skrevet av Mari Stephansen 13. mars 2019