Lær med oss på Skredvettdagen

16.-23 februar arrangerer DNT for første gang Skredvettdag flere steder i landet. Målet er å gi alle turglade kunnskapen som trengs for trygge vinteropplevelser.  

– Toppturer vinterstid har blitt en folkesport. Utstyret blir stadig bedre og det åpner opp for at flere tester det ut. Men ferdsel i vinterfjellet stiller også høye krav til deg. Vi ser at det er mange som trenger både en innføring og en oppfrisking av kunnskap, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.  

Idéen sådd i Tromsø 

Å ta ansvar for egen sikkerhet på tur, er en grunnleggende del av norsk turkultur. DNTs medlemsforeninger arrangerer årlig skredkurs over hele landet, der man lærer å ferdes trygt i vinterfjellet. Idéen om en egen Skredvettdag kom i Tromsø. Bakgrunnen var et ønske om å nå ut til et større publikum. 

– Skredvett handler ikke bare om brattkjøring i alpint terreng, men om å gjøre gode vurderinger og valg både før - og under tur. Mest av alt handler det om å komme trygt hjem slik at man kan dele den fantastiske turopplevelsen man hatt med sine kjære, sier Tim Dassler, intitiativtaker i Troms Turlag.  

Bli med på Skredvettdagen her:

16. Februar: Tromsø, Jølster, EikedalenBodø, Hornindal, ØrstaMeråker.

17. Februar: Sirdal og Årdal

19. Februar: Rana 

23. Februar: BudorMolde 

Livsviktig kunnskap 

De siste årene har det vært flere alvorlige skredulykker. Den tragiske ulykken i Tamokdalen i januar som krevde fire menneskeliv er en påminner om hvor viktig det er å ha tilstrekkelig kunnskap om ferdsel i bratt terreng.  

– I de aller fleste tilfeller der folk omkommer i skred, er det de selv eller andre i turgruppa som er årsak til at skredet utløses. Det gjelder å kunne gjenkjenne hva som er skredfarlige områder og ta gode veivalg. Dersom ulykken først er ute, kan kunnskap om ulike søke- og redningsmetoder redde liv. Målet med Skredvettdagen er å gi enkel opplæring om skred til alle, sier Klarp Solvang.  

Lek og læring 

På Skredvettdagen kan du blant annet få med deg demonstrasjon av redning i skred med Norske Redningshunder og Norsk Folkehjelp, du kan delta i beeperkonkurranse, få hurtigkurs i fjellførstehjelp og for de minste er det skredsøker- og gravekonkurranse.  

– Vinterturer passer for alle, og derfor er det viktig og riktig å etablere gode turvaner tidlig. Ta barna med i læring og samtale rundt trygg ferdsel og skred. De synes kunnskap er spennende, og man skal heller ikke se bort fra at de minste kan ha en god påvirkning på de voksne når turen skal planlegges, legger generalsekretær Klarp Solvang til.    

Foto: Kari Nygard Tvilde og Sindre Thoresen Lønnes. 

Annonse

Skrevet av Mari Stephansen 13. februar 2019