De beste vinterferiehyttene

Foto: Nina Guzman Toft

Det er fortsatt mange muligheter for de som ønsker seg en drømmevinterferie på fjellet.  

Flere av de største hyttene til DNT er vinterferieåpne og mange tilbyr også aktiviteter i vinterferien. Nyt en flott dag ute i fjellet og kom inn til ferdig treretters middag! 

Gjevilvasshytta 

Gjevilvasshytta i Trollheimen er et populært tilholdssted for barnefamilier som koser seg i den koselige hytta eller ute i vakre omgivelser.  I hele uke 8 vil aktivitetsledere hjelpe til med å tilrettelegge for gode opplevelser og aktiviteter for barn.  

Svukuriset  

Svukuriset er en vakker, ombygget fjellgård som ligger midt i Femundsmarka. Hytta er et fantastisk utgangspunkt for turer i Femundsmarka nasjonalpark, både for deg som skal gå fra hytte til hytte, og for deg som vil bo fast på hytta noen dager. Her er det også mulig å prøve isfiske i vinterferien. 

Sota Sæter
Sota Sæter Foto: Marius Dalseg Sætre

Sota Sæter 

Sota Sæter ligger vakkert til ved innfallsporten til Breheimen nasjonalpark. Den over hundre år gamle setra, bestående av 10 eventyrlige bygninger på et flott tun, har et spesielt miljø preget av lunhet og varme.  

Før vinterferien starter den 15. februar lanseres en 18 kilometer lang rundløype for fatbike-sykling, hundekjøring og skiskøyting rundt hytta. Her er det noe for hele familien. Nå kan mor dra på topptur, far på fatbike og ungene på hundespanntur. Det blir delt i to løyper så de forskjellige aktivitetene ikke ødelegger for hverandre. Langs løypa vil det også bli pilkehull, slik at man kan fiske seg rundt vannet.

Fondsbu  

Fondsbu ligger vakkert til i Jotunheimen, med barnevennlig og variert terreng som gir mange muligheter. Bestyrer Solbjørg er kjent for å ta vare på gjestene sine og serverer fantastisk lokal mat hver dag. Og med Turboteamet til Barnas Turlag på plass fra mandag til fredag i uke 8 blir det masse lek og moro! Barn fra fire år med voksenfølge kan bli med på snølek, aking, skiturer, slalom, hopprenn, snøhulegraving, spikking, matlaging på bål, quiz, historiefortelling, eventyrstund, spill, tegning og mye mer.

Foto: Andre Marton Pedersen

Gjendesheim  

Fjellheimen rundt Gjendesheim i Jotunheimen byr på eventyr for alle aldre  – og i vinter vet du at ungene dine har en minst like herlig fjelldag som deg selv mens du er på tur! Hver helgedag fra lørdag 23. februar til og med søndag 7. april får barn fra 5 til 10 år bli med på fjelleventyr, lek og moro rundt Gjendesheim mens mor og far er på tur. I tillegg tilbyr Gjendesheim mange vinterferieaktiviteter for voksne i uke 8. Dere kan leie fatbike, være med på skredkurs eller delta på topptur med guide. Det arrangeres også basecamp for de fra 16-26 år på Gjendesheim i uke 8.  


Haukeliseter 

Haukeliseter fjellstue er åpen året rundt og ligger ved helårsveien over Haukeli. Selv om du kan komme deg helt fram med bil eller buss har du den deilige villmarksfølelsen og fjellheimen rett utenfor vinduet.  

Haukeliseter inviterer til vinteraktiviteter og moro både ute og inne i uke 8 og 9, for eksempel villmarksspa, skileik og familiequiz. 

Foto: Mari Stephansen

Alexander Grieghytten  

Alexander Grieghytten i Bergsdalen kan du bo sammen med andre familier i uke 9. Hytta ligger flott til i Bergsdalen, har innlagt vann og strøm, og er perfekt for familier som vil på hyttetur i et familievennlig skiterreng.  

Dette er et uorganisert tilbud, men det er hyttevakt tilstede som hjelper til med aktivitetsforslag.  

Gaustatoppen  

Gaustatoppen Turisthytte ligger nesten helt oppe på Gaustatoppen (1883 moh.). Fra turisthytta og Gaustatoppen har du et utrolig utsyn over store deler av Sør-Norge.  Her er det åpen cafe på dagtid, men store grupper kan også booke hytta til overnatting.  

Olalia

Olalia Fjellstove i Etne- og Saudalsfjellene er betjent med hytteverter hver helg resten av vinteren. Kafeen er åpen og du kan kjøpe varmmat, pølser og kioskvarer. Det vil også være hytteverter og åpen kafe i vinterferien 23.feb-3. mars. Sikringshytta er alltid åpen. Det er muligheter for å bestille seng eller rom på begge hyttene via https://booking.dnt.no/ ​​​​​​​

Hyggelige Svukuriset i Femundsmarka.
Hyggelige Svukuriset i Femundsmarka. Foto: Monica Hägglund Langen

Små og koselige hytter for alle

Over store deler av landet finner du små, koselige hytter som er åpne for alle. Disse hyttene ligger ofte langt fra alpinanleggene, men i praktfult turterreng. Noen er ikke låst, mens andre er låst med en nøkkel som du låner fra turistforeningen der du bor.

De to hovedtypene av hytter er selvbetjente hytter (har matlager) og ubetjente hytter (ta med mat). Disse hyttene kan du være heldig å ha for deg selv, men du må regne med å dele dem med andre.


Markahytter: Spesielt rundt hovedstaden er det mange hytter tett på byen.

Gråhøgdbu.
Gråhøgdbu. Foto: Marius Dalseg Sætre

Tilgjengelige hytter

For små føtter kan det være greit at det ikke er så langt å gå til hytta. Her er noen selvbetjente og ubetjente hytter nær bilvei/tog (0-3 kilometer/1 time å gå):

• Rondane-Lillehammer: Vetåbua
• Nore og Uvdal: Dusehesten
• Finnemarka: Garsjøkoia. Kun 500 meter å gå fra bilen. Svært lett tilgjengelig for alle aldre.
• Blefjell/Vegglifjell: Øvre Fjellstul
• Telemark Flekkerhytta eller Fugleleiken
• Setesdalsheiene: Bjørnevasshytta
• Femundsmarka: Marenvollen
• Bergensbanen: Hallingskeid
• Ålesund: Standalhytta - her er det basecamp for ungdom 13-17 år 20-23. februar.
• Nord-Trøndelag: Bjørneggen og Ferslia
• Troms: Altevashytta

Annonse

Skrevet av Ingvild Lundberg Bakke 4. februar 2019