Veiviseren

GODE TURVENNER: Claus Helberg var dronning Sonjas faste følgesvenn på fjellturer i mange år. Her er de i Lofoten i 1989. Foto: Morten Hval/SCANPIX

Han var selvbetjeningshyttenes far. I 60 år var han ansatt i DNT som ruteinspektør og veiviser. I januar var det 100 år siden Claus Helberg ble født. Få andre har preget DNT som ham.

TEKST: JULIE MASKE OG HELLE ANDRESEN

Nittenåringen fra Rjukan søkte jobb som assistent i Den Norske Turistforening i 1938. Claus Helberg så stillingsutlysningen ved en tilfeldighet, og fikk jobben – som han skulle ha de neste 60 årene. Claus elsket å være i fjellet og lærte Hardangervidda, Jostedalsbreen og andre deler av norske fjell å kjenne før krigen brøt ut 9. april 1940.

Historien om Claus Helbergs innsats under 2. verdenskrig er uten sidestykke, og han hadde en sentral rolle i det som senere er kjent som «Kampen om tungtvannet», den mest kjente sabotasjeaksjonen gjennomført på norsk jord under krigen.

Krigen la ikke noen demper på nordmenns friluftsliv, snarere tvert imot. Da Claus var tilbake på jobb høsten 1945, så han raskt at DNT var i endring. Medlemsmassen økte, alle ville til fjells, og det var stort behov for å spre trafikken på flere overnattingssteder. Foreningen bygget en del ubetjente hytter, blant dem Olavsbu i Jotunheimen i 1952.

Stridsrasjoner på hyttene
Dessverre uteble de store besøksmassene. En av grunnene var mangelen på mat, og en forsøksordning med militærrasjoner ble innført.

– I lengden ble ikke dette holdbart, sier Claus Helberg i biografien «Veiviser i krig og fred» av Per Roger Lauritzen. – Folk fikk stillet den verste sulten, men alle som har prøvd stridsrasjoner, vet at dette ikke er noen stor smaksopplevelse.

Hva slags mat skulle de tilby på de selvbetjente hyttene? Helberg fikk hjelp til å prøve ut matvarer med lang holdbarhet. Krigen og industrialiseringen hadde satt fortgang i utviklingen av hermetikk og tørrmat. Etter hvert kunne gjestene på Olavsbu velge og vrake blant flere sorter kjøtt- og fiskehermetikk, suppeposer, pålegg, kaffe, te, kjeks og hermetiske sydenfrukter.

Det var under et besøk i London under krigen at Helberg fikk ideen til selvbetjeningssystemet. Der så han hvordan avisguttene i London la sixpencen ved siden av avisbunken når de gikk til lunsj. Kunden kunne ta en avis og legge penger i lua. Da tenkte Helberg: Fungerte selvbetjeningssystemet i folkerike London, burde det da kunne fungere i norske fjell? Og slik gikk det til at DNT fikk sine første selvbetjeningshytter, Olavsbu og Storkvelvbu, i 1954. Skjerjevasshytta i Stølsheimen hadde tilbudt gjestene  et utvalg av proviant allerede  i 1951, men det var systemet på de førstnevnte hyttene som dannet mønster for  selvbetjeningshyttene slik vi kjenner dem idag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BAUTA: For sin innsats for DNT ble Claus Helberg utnevnt til æresmedlem i 1993.
BAUTA: For sin innsats for DNT ble Claus Helberg utnevnt til æresmedlem i 1993. Foto: Eirik Veigård/SCANPIX

Kongelig turleder
Claus Helberg var ikke bare sjef for hyttene og rutene i fjellet. Han ledet et utall fellesturer i mange tiår. Best kjent ble han etter hvert for sin rolle som Dronningens turleder. Hvert år gikk de to sammen, i turområder over hele landet, sommer som vinter. Noen vintre var også dronning Margrethe med. Helberg var kjent for sin lune humor, noe som også kom til uttrykk når han hadde det kongelige følget med seg. En gang de hadde kommet ned fra fjellet en forblåst vinterdag, skulle de ta bussen tilbake til sivilisasjonen. Godt innpakket steg de om bord, og Helberg spurte sjåføren:
 – Ser du ikke at du har fått fintfolk med deg i dag?
 – Jo, er det ikke han Claus Helberg da? svarte sjåføren.
Da snudde han seg mot de to damene og sa:
– Sånn er det å verra kjendis!

Claus Helberg satte spor etter seg på mange områder. Ingen har skrevet så mange artikler i DNTs årbøker om turer og turmål som ham. Han var en ivrig og ettertraktet foredragsholder, og ofte stilte han uten manus. Tusenvis hørte hans beretninger om
 Aasmund Olavsson Vinje, Henrik Ibsen og kunstnerne som oppdaget Norges fjellverden. Det siste temaet skrev han om i boka «De første vandrere», utgitt sammen med DNT i 1994.

For sin unike innsats for foreningen ble Claus Helberg utnevnt til æresmedlem i DNT i 1993.

TRYGG PÅ TUR: Claus Helberg ledet mange turer i vinterfjellet, her ved Finse i 1956. Foto: Aage Storløkken/NTB/SCANPIX