Unik kunst fra fjellheimen

Notodden Turlag med Ottar kaasa, Mari Beitnes var stlte av å vise frem bildene på åpningen av kunstutstilling på Telemarksgalleriet. Tidligere generalsekretær i DNT Nils Øveraas, historieforteller Tor Nicolaysen og DNTs nåværende generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang var imponert.

På Telemarksgalleriet kan du nå oppleve en helt unik samling med verk som skildrer den norske fjellheimen på 1800 tallet. DNTs 150 års jubileum i 2018 er anledningen for utstillingen, som varer til 5.mai 2019.

Utstillingen inneholder verk av kunstnere som; Hans Fr. Gude, J. C. Dahl, Johannes Flintoe, Peder Balke, Christian Skredsvig og mange flere.
- Vi er privilegert. Hele Norge har deltatt i feiringen av 150 års jubilanten DNT og denne utstillingen er en av gavene vi har fått fra så mange viktige støttespillere. Tusen takk til alle som gjør dette mulig, sier en imponert generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.

Gjenkjennelige motiver og inspirasjon til nye turer
Bildene i denne utstillingen er på utlån fra både bedrifter, private og museer. Nasjonalmuseet har nå stengt sine dører, men flere av verkene som hang der har nå funnet veien til Telemarksgalleriet, blant annet Sohlbergs kjente maleri "Vinternatt i Rondane".

- Er du en ivrig turgåer kan du nok finne igjen motiv av fjell du selv har vandret i, eller kanskje du blir inspirert til å besøke noen nye områder. Vi snakker ofte om å gå ut i naturen, men her har man en mulighet til å gå både inn i naturen og kunsten, kommenterer Solvang.

Medlemsrabatt
Alle medlemmer i DNT får halv pris på utstillingen og i løpet av utstillingsperioden vil Notodden Turlag arrangere turer til flere av stedene hvor maleriene ble malt. For mer informasjon om program og arrangement knyttet til utstillingen kan du besøke hjemmesiden til Norsk Industriarbeidermuseum som driver Telemarksgalleriet, og som høsten 2017 overtok ansvaret for Krokan Turisthytte, DNTs aller første turisthytte.

Telemark = det norske
Fjellturisme har funnets sted i Norge siden begynnelsen av 1700-tallet. De første fjellturistene var vitenskapsmenn og kunstnere, som produserte reiseskildringer og kunstverk basert på den norske naturen. I løpet av 1800-tallet ble Norge besøkt av et økende antall fjellturister. Rjukanfossen i Telemark var fram til 1890-årene Norges mest besøkte turistattraksjon. Telemark har en helt sentral rolle i den norske kunsthistorien, spesielt i perioden som går under navnet «den norske gullalderen» på 1800-tallet. I mange år kom kunstnere til Telemark for å male «det norske», og mange kunstnere så på Telemark som «Nordens Arkadien».

- Denne utstillingen viser godt at drivkraften for å stifte Den Norske Turistforening for 150 år siden er akkurat det samme som driver oss i dag. For å omskrive litt vår stifter Thomas Heftye: Jeg håper riktig mange kan komme å se – hva der er stort og vakkert i vort land, sier generalsekretæren.

En tur til Telemarksgalleriet vil gi deg mulighet til å møte kjente kunstverk fra norsk natur fra 1800 tallet, og kanksje ny turinspirasjon? Foto: Telemarksgallereiet

Skrevet av Mette Habberstad 24. januar 2019