Sammen om rike og trygge turopplevelser

Foto: Sindre Thoresen Lønnes
Stadig flere av oss driver et bratt frilfutsliv. Her på vei ned Verjesteinsrenna på Haukelifjell.
Stadig flere av oss driver et bratt frilfutsliv. Her på vei ned Verjesteinsrenna på Haukelifjell. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

DNT har vært en formidler av friluftskunnskap og fjellvett i over 150 år. Vi vil gjøre det vi kan for å bidra til at flere tar trygge valg, skriver generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang. 

I Utemagasinet 16.01 utfordrer Rune Engeset og Audun Hetland DNT og reiselivsnæringen på hva som kan gjøres for å forebygge fatale ulykker som i Tamokdalen.  

Dødsfallene i Troms er dypt tragisk og det påvirker oss alle. DNT vil bidra der vi kan for å hindre at dette skjer igjen.  

DNT har vært en formidler av friluftskunnskap og fjellvett i over 150 år. Vårt samfunnsoppdrag er å få flere til å utøve et rikt friluftsliv i eget land. Sammen med dette oppdraget ligger det også et ansvar om å informere, og det er et ansvar vi tar på alvor.  

Friluftsliv gir oss avkobling, mestring og livskvalitet. Men friluftslivet krever også noe av deg. Fjellet kan være nådeløst og bakgrunnskunnskap om hvilken tur du legger ut på må være med deg - på lik linje med nødvendig utstyr.  

Kunnskap er nøkkelen 

Noe av det viktigste vi gjør for å forebygge ulykker i fjellet, er å spre kunnskap om godt fjellvett. Det gjør vi på de 5000 turene våre foreninger arrangerer årlig med turledere. Her kommer deltakerne hjem med en trygg opplevelse i sekken og ny kunnskap til egne turer senere.  

Vi arrangerer også mange topptur- og skredkurs og utdanner årlig flere hundre turledere og instruktører. Her er vi ved kjernen av det DNT tilbyr. Vi er en kunnskapsformidler, en base alle kan benytte seg av, for selv å bygge kunnskap til et trygt og rikt friluftsliv på egen hånd. 

Fjellvett med fokus på skred 

Påsken 2016 ble Fjellvettreglene revidert sammen med Røde Kors. De ble tilpasset vår tids bruk av fjellet med et langt større fokus på ferdsel i skredfarlig terreng generelt, samt en egen regel om skred, fordi friluftslivet er langt brattere for langt flere i dag.  

Neste uke lanserer vi nye UT.no. Nettportalen er bygget så enkelt og intuitivt som mulig slik at alle, uansett bakgrunn, alder eller erfaring skal kunne hente ut den informasjonen de trenger før turen. Helt nytt er integrering av Varsom.no/NVE. UT.no har årlig over 20 millioner sidevisninger. Dette er en kanal som treffer mange før de legger ut på tur.  

Enda flere må bry seg 

Forslagene fra Engeset og Hetland om varsomkuber på hyttene er gode, og noe vi gjerne tar videre til våre selvstendige foreninger. Målet må være å sikre at alle våre hytter i fremtiden har god informasjon som bidrar til at enda flere tar trygge valg.   

Som det presiseres i kronikken, det er mange aktører i Norge som jobber godt for at folk både kan oppleve den fantastiske naturen vår, og komme vel hjem. DNT vil fortsette å bidra og håper enda flere blir med på laget, for den store jobben er å få alle til å bry seg om temaet. Er vi flere om dette, kan vi sammen sikre generasjoner gode og trygge turopplevelser.  


DNTs generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang.
DNTs generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang. Foto: Marius Dalseg Sætre

Annonse

Skrevet av Mari Stephansen 17. januar 2019