5 fjellturer på skinner

REIS GRØNT: Spar miljøet og ta toget neste gang du vil gå i vinterfjellet. Med Bergensbanen til Finse ligger vidda for dine føtter.
REIS GRØNT: Spar miljøet og ta toget neste gang du vil gå i vinterfjellet. Med Bergensbanen til Finse ligger vidda for dine føtter. Foto: NSB

En behagelig togtur unna kan du legge av gårde over hvite vidder, langs kvistede løyper. Eller ta turen fra hytte til hytte gjennom Nordmarka.

TEKST: HELLE ANDRESEN FJELL OG VIDDE NR. 1 2019


Rørosbanen – Når villmarka lokker
Står du på togstasjonen på Røros, er det ikke mange hundre metrene til skiløypa mot Marenvollen begynner. Du vil kanskje snuse litt på bergstaden før du legger i vei, men så er det bare å følge den merkede løypa som snor seg innover i bjørkeskogen og over åpne myrer, til den rørosrøde selvbetjeningshytta Marenvollen dukker opp. Turen videre mot Langen går også i rolig terreng uten de store
utfordringene, annet enn å sette det ene beinet foran det andre og la den store roen senke seg. Slik går turen videre til Røvollen og til slutt Svukuriset, der vertskapet Leela og Cato tar deg imot og sørger for god bevertning og varme senger etter dagene i villmarka. Siste dagen går til Elgå, der en buss tar deg til Trysil. Her drar du videre hjemover med ekspressbuss.


Artikkelen fortsetter under bildet.

FEMUNDSMARKA: Nyt herlige skidager i et av de største sammenhengende urørte villmarksområdene i Sør-Skandinavia.
FEMUNDSMARKA: Nyt herlige skidager i et av de største sammenhengende urørte villmarksområdene i Sør-Skandinavia. Foto: Dennis Nilsson

Område: Femundsmarka
Rute: Røros–MarenvollenLangenRøvollenSvukuriset–Elgå
Antall turdager: 5
Lengde på etappene: 8–22 km
Adkomst: Tog til Røros, retur med buss fra Elgå, tog fra Koppang
Verdt å merke seg: Rutene på Femunden blir bare merket når isen tåler en skuter, ellers bør man gå på land. Til Røvollen er det ikke merket. Langen har hyttevei om vinteren.


Gjøvikbanen – Mot sola gjennom Oslomarka
Det vrimler av folk på dagstur i Oslomarka om vinteren, men det er færre som vet at det går an å gå fra hytte til hytte her. DNT Oslo og Omegn har til sammen 26 markahytter som er tilgjengelig for deg som har DNT-nøkkel. Denne turen starter fra Grua og går langs merket skiløype til Katnosdammen. Hytta er relativt stor, men populær, så husk å bestille plass (på booking.dnt.no) før dere drar. Dagen etter går turen til Løvlia, også den en stor hytte, den er betjent og drives av Skiforeningen. Siste dag går til Skansebakken der du tar bussen til byen.


Artikkelen fortsetter under bildet.

I MARKA: Etappene på denne turen er ikke så lange, så du kan ta deg god tid til å fyre opp primusen og nyte en hyggelig lunsj.
I MARKA: Etappene på denne turen er ikke så lange, så du kan ta deg god tid til å fyre opp primusen og nyte en hyggelig lunsj. Foto: Foto: Marius Dalseg Sætre

Område: Nordmarka
Rute: Grua–KatnosdammenLøvlia–Skansebakken
Antall turdager: 3
Lengde på etappene: 5–18 km
Adkomst: Tog til Grua, retur med buss fra Skansebakken 
Verdt å merke seg: Løypene er oppkjørt, og det er flere mulige valg underveis. Turen kan også avsluttes i Lommedalen eller på Eiksmarka.


Bergensbanen – Tre dager på vidda
Finse er et opplagt utgangspunkt for togreisende som vil gå fra hytte til hytte. På noen timer er du på over 1200 meter og har hele vidda foran deg. Turen starter med et koselig opphold på Finsehytta, her er det liv og røre med mange som har samme ærend som deg. Gled deg til nydelig hjemmelaget mat og trivelig vertskap før du tar fatt på turen langs kvistet løype øst for Hardangerjøkelen. Er du heldig, har du sola i ansiktet og fast føre under skiene. Da går det ganske radig til den romslige selvbetjeningshytta Kjeldebu, hvor du kan fråtse i joikakaker og andre DNTdelikatesser. Dagen etter går turen videre til Krækkja, betjent DNT-hytte som nylig har blitt renovert, med blant annet nytt toalettanlegg – innendørs. Ganske greit når vinden uler rundt hushjørnene. Avsluttende etappe går ned til Haugastøl og toget. Stasjonen er ubetjent, men det oppvarmede venterommet er gull verdt når man svinger inn på stasjonen svett og kald.


Artikkelen fortsetter under bildet.

GOD STEMNING: Tre dager på Hardangervidda gjør godt både i kropp og sjel.
GOD STEMNING: Tre dager på Hardangervidda gjør godt både i kropp og sjel. Foto: Foto: Marius Dalseg Sætre

Område: Hardangervidda
Rute: FinseKjeldebuKrækkja– Haugastøl
Antall turdager: 3
Lengde på etappene: 13–28 km
Adkomst: Tog til Finse, retur med tog fra Haugastøl
Verdt å merke seg: Er forholdene gode, kan du forlenge turen til Ustaoset.


Raumabanen – Høyfjellet venter
På denne turen gjennom Tafjordfjella har du høyfjell og topper på alle kanter, med kvistet løype som svinger seg imellom. Fra Bjorli stasjon tar du taxi opp til veienden i Brøstdalen, hvor turen mot Pyttbua starter. Det er jevn stigning opp til hytta, som ligger med flott utsikt til Karitinden og mot Puttegga. Er været bra og snøen stabil, kan det nok friste å ta turen oppom en av disse. Turen mot Veltdalshytta er majestetisk og flott, her mangler det ikke på opp- og nedturer før du kan ta inn på den romslige selvbetjeningshytta. I likhet med Pyttbua tilhører den Ålesund-Sunnmøre Turistforening. Like vest for hytta ligger Fieldfarehytta, en tro kopi av et lite krypinn som Kompani Linge bygde under 2. verdenskrig. Siste dag går turen ned til Billingen – her er det bortover og nedover for det meste.


Artikkelen fortsetter under bildet.

MAGISK: I hjertet av Tafjordfjella, i vill og vakker natur finner du Veltdalshytta. Her er du på grensa mellom det kuperte  vestlandet og det flatere østlandet.
MAGISK: I hjertet av Tafjordfjella, i vill og vakker natur finner du Veltdalshytta. Her er du på grensa mellom det kuperte vestlandet og det flatere østlandet. Foto: Paul Boslooper

Område: Tafjordfjella
Rute: Brøste–PyttbuaVeltdalshytta– Billingen
Antall turdager: 3
Lengde på etappene: 11–23 km
Adkomst: Tog til Bjorli, retur med buss fra Billingen 
Verdt å merke seg: Kartet dekker ikke den første delen av ruta, men den går stort sett langs ubrøytet vei.


Meråkerbanen – Over til naboen
Fjellområdet Sylan ligger på begge sider av grensen, men når man går der oppe i alt det hvite, er det ikke så lett å få øye på hva som er norsk og svensk side av grensen. Bortsett fra merkingen, da. I Sverige er rutene merket med staker toppet med store, røde kors, ikke til å ta feil av (på norsk side er det kun staker). Fra Trondheim tøffer du østover mot Storlien. Herfra tar du taxi til Rundhögen, og her starter en oppstigning gjennom bjørkeskogen til høyfjellet og Blåhammarstugan. Det er en særdeles trivelig stuga som Svenska Turistföreningen driver, med raus servering og med en utsiktsbadstu som spesialitet: Mens du svetter og stønner der kan du se utover fjellheimen gjennom et åttekantet panoramavindu. Bare det er verdt besøket. Turen går videre over grensen igjen mot Storerikvollen, også dette et sted der skuldrene kan senke seg. Siste dag er det Ås i Tydal som er målet, og herfra går det buss tilbake til Trondheim.


Artikkelen fortsetter under bildet.

STRESS NED: Denne turen i Sylan langs svenskegrensen er relativt lettgått med trivelige hytter der du virkelig kan senke skuldrene.
STRESS NED: Denne turen i Sylan langs svenskegrensen er relativt lettgått med trivelige hytter der du virkelig kan senke skuldrene. Foto: Helle Andresen

Område: Sylan
Rute: Storlien–BlåhammarstuganStorerikvollen–Ås i Tydal
Antall turdager: 3
Lengde på etappene: 10–20 km
Adkomst: Tog til Storlien, retur med buss fra Ås i Tydal 
Verdt å merke seg: Det er rastebuer på de to første dagsetappene.

Annonse

Skrevet av Silje Rønneberg Hogstad 12. februar 2019