Bred konferanse om smal sak

Høstferie gjennom tåken i Oslomarka i 2018.
Høstferie gjennom tåken i Oslomarka i 2018. Foto: Marius Dalseg Sætre

Stikonferansen 2019 markerer kjempesuksessen Turskiltprosjektet og kårer vinneren av Norges beste turrute.

DNT og Friluftsrådenes Landsforbund inviterer til Stikonferansen i Bergen 12.-13. mars.

– Turstier er nok det enkleste og mest effektive virkemidlet vi kan bruke for god folkehelse. En gåtur i naturen skaper både god fysisk og psykisk helse, fastslår Anne-Mari Planke, fagsjef for friluftsliv i DNT.

De fire siste årene har Gjensidigestiftelsen og fylkeskommuner over hele landet investert 100 millioner kroner og merket 40.000 kilometer turstier i nærområdet der folk bor, gjennom det som kalles Turskiltprosjektet. DNT er blant dem som har gitt faglig støtte til prosjektet. 

Les også: 

Skiltsuksess

Turskiltprosjektet er et stort spleiselag for en bedre folkehelse. Ambisjonen har vært å gjøre det enklere for alle å gå på tur i nærområdet. I årene 2014 til 2017 er det på landsbasis laget 63.900 unike turskilt og 7300 informasjonstavler, nær 100.000 frivillige arbeidstimer har gått med til å montere skiltene, og det er søkt om over 10.300 grunneiertillatelser til å skilte og merke turruter over offentlig og privat eiendom.

– I 2019 markerer vi avslutningen av det vellykkede Turskiltprosjektet, og oppsummerer og feirer resultatene. På konferansen presenterer vi virkemidler og redskap for stien videre etter Turskiltprosjektet, sier Morten Dåsnes, daglig leder i Friluftsrådenes landsforbund.

Blant annet lanseres Merkehåndboka i ny form, Kartverket har klar en ny symbolpakke og Miljødirektoratet presenterer ny veileder om planlegging av friluftslivets ferdselsårer. 


Økende interesse

Stikonferansen ble første gang arrangert i 2015, etter dette har den vært arrangert annethvert år. Målet med konferansen er å vise stiens betydning, og at tilrettelegging av turstier har en grunnleggende betydning for menneskers opplevelse og forståelse av naturen.

– Det er stor interesse for denne faglige møteplassen, og vi ser at interessen bare øker og øker. Stadig flere organisasjoner og kommuner har økt oppmerksomhet på tilrettelegging og synliggjøring av turruter, forteller Planke i DNT.

Konferansen arrangeres i samarbeid med Gjensidigestiftelsen, Hordaland fylkeskommune, Bergen kommune, Bergen og Hordaland Turlag, Bergen og Omland Friluftsråd og Miljødirektoratet.

Påmeldingsfrist er 1. februar. Se hele programmet her og meld deg på her

Alle bilder: Marius Dalseg Sætre

Annonse