DNT + Samtiden = sant?

DNT og tidsskriftet Samtiden inviterer til bålsamtale tirsdag 4.desember på Sognsvann.

Svært mange nordmenn finner glede ved å være ute i naturen. Samtidig lever vi i en tid hvor naturen er utsatt for stort press. Det er knapt villmark igjen, og ifølge WWFs rapport Living Planet har mennesket utryddet over halvparten av dyrelivet på jorda. Hva i kulturen bestemmer hvordan vi behandler naturen? Og kan vi lære oss å leve annerledes og utvikle et annet natursyn? 

Dette er tema når DNT og tidsskriftet Samtiden inviterer til bålsamtale ved Sognsvann tirsdag 4.desember. Samme dag slipper Samtiden sitt nye temanummer «Meningen med livet», hvor blant annet meningen med naturen blir diskutert.

Finnes det en mening med naturen?

Blant de som kommer er Dag O. Hessen, professor i biologi, som har skrevet flere bøker og artikler om vår relasjon til naturen. Han er aktuell med essayet "Naturens mening" som blir å finne i den nye utgaven av Samtiden. Her er et kort utdrag:

"Jakten på mening er ikke bare dypt menneskelig, den er også unikt menneskelig. Den er det Peter Wessel Zapffe oppfattet som en evolusjonær mistilpasning ved mennesket. Vi forlanger en mening som ikke finnes, oppsummert i den ikoniske tegningen av fisken som kryper på land, og via amfibium, reptil og ape ender opp som menneske. Fram til oss er det bare tre drivkrefter som gjelder, det biologiske imperativet «spis, overlev, reproduser». Men mennesket spør: «Hva er meningen med det hele?»

Naturen er selvfølgelig full av mening i betydningen hensikt. I prinsippet dreier det meste i evolusjonen seg om problemløsning, og alt vi kan se omkring oss av vakre og bisarre livsformer er et resultat av den samme hensiktsmessigheten. På den måten har alle hvorfor i naturen et tilsvarende derfor. Om vi derimot spør om naturens hensikt i betydningen mening, blir vi svar skyldige. Vi kan ikke si at naturen har mening. Poenget må derfor være å søke etter mening i naturen, ikke med naturen, slik det tross alt er enklere å søke mening i livet enn med livet."

Samtaledeltakere:

  • Dag O. Hessen, professor i biologi. Aktuell med essayet «Naturens mening» i nye Samtiden. 
  • Kristine Hognerud Træland. Har skrevet masteroppgave i filosofi om hvordan mennesket er blitt fremmedgjort overfor naturen. Kristine bor i en jakthytte i Kvinesdal uten strøm og innlagt vann.
  • Sigurd Hverven, stipendiat ved NTNU. Aktuell med boka Naturfilosofi.
  • Ordstyrer: Christian Kjelstrup, redaktør i Samtiden
  • Ellen Horn (skuespiller ved National) leser naturdikt ved bålet.
  • Josefin Winther (musiker) spiller gitar og synger.
  • Julenissen kommer også!

Oppmøte ved kiosken ved Sognsvann kl.18.00. Våre turledere viser vei til enden av vannet, hvor samtalen vil være fra kl.18.30-19.30. Send påmelding til christian.kjelstrup@aschehoug.no, slik at vi vet ca. hvor mange som kommer.

Les mer om arrangementet her

Annonse

Skrevet av Line Hårklau 30. november 2018