Slik tar du bedre turbilder

Topptur i Romsdalen.
Topptur i Romsdalen. Foto: Marius Dalseg Sætre

Trenger du tips til hvordan du tar det perfekte turbilde? Her er syv gode tips til deg som går på tur med kamera i sekken. 

Det nærmer seg desember og adventstid, men før den tid gleder vi oss til å se igjennom resten av turbildene som dere har tatt gjennom høsten.

Last opp dine fineste bilder her

Finalistene er med i konkurransen om flotte premier - førstepremien er 10 000 kr og 100 Flax-lodd fra Norsk Tipping, andre-, og tredjepremie er ryggsekk og overnatting på våre hytter.

Har du fremdeles ikke knipset et godt bilde? Her er syv tips for å ta bedre turbilder.

1. Tilgjengelighet

Har du kameraet lett tilgjengelig bruker du det ikke bare mer, du er også klar når det gyldne øyeblikket dukker opp rett fremfor deg.

2. Følg med på lyset

I penvær så er det timene rett rundt soloppgang, og rett før solnedgang som gir det beste lyset. Det er da skyggene legger seg mykt bortover i terrenget og de rosenrøde kinnene virkelig skinner av turglede.

3. Tenk komposisjon

Et bilde blir bedre om det skaper et inntrykk av dybde. Finn et element som kan ligge i forgrunnen og lede innover mot det du virkelig ønsker å ta bilde av.

Fjellet Slogen innehylla i skodde, med nysnø på toppen.
Fjellet Slogen innehylla i skodde, med nysnø på toppen. Foto: Liv Riise / DNTs fotokonkurranse

4. Bruk en målestokk

Mennesker, varder eller hytter. Bruk noe av en kjent størrelse for å gi de som ser på noe å forholde seg til. Et stort fjell er først stort når vi ser hvor mye større det er enn elementene som ligger rundt.

5. Kos deg i dårlig vær

En overskyet himmel gir en dempet jevn belysning. Bruk det til din fordel, og forsøk deg gjerne frem med portretter og nærbilder, men husk å holde deg selv og kamerautstyret tørt.

6. Rydd i bildet

Har du virkelig tenkt igjennom hva du ønsker å ta bildet av? Se gjerne etter muligheter til å isolere personen du ønsker å ta bilde av mot en ren bakgrunn. Da lar vi øynene hvile der når vi betrakter bildet, fremfor at vi vandrer hvileløst frem og tilbake.

7. Kos deg

Jakt den gode opplevelsen når du er ute for å gå. Når du har det fint i naturen finner du lettere den helt særegne stemningen og turgleden som gjøre seg så godt på kamera.

Lifjell, Telemark.
Lifjell, Telemark. Foto: Erlend Gundersen / DNTs fotokonkurranse

Annonse

Skrevet av Marius Dalseg Sætre 30. november 2018