Feire jul og nyttår på hytta?

Klar for fakkeltog på Svukuriset i Femundsmarka nyttårsaften.
Klar for fakkeltog på Svukuriset i Femundsmarka nyttårsaften. Foto: Svukuriset

Lyst på hyttejul, men har ikke egen hytte? Vi har løsningen!

Noen betjente DNT-hytter holder åpent på selveste julaften og nyttårsaften, og i romjulen er mulighetene mange ved selvbetjente og ubetjente hytter. Er du redd for å ikke få hvit jul i byen, er sjansene større her! 

Julefeiring for de som trenger det mest på Eiksetra

Det er mange som sitter alene på julekvelden av forskjellige grunner, eller ikke har muligheten til å feire jula. Eiksetra turisthytte ønsker å skape en minnerik julaften med god hjemmelaget julemat, masse mennesker, gode historier og god stemning i idylliske omgivelser for de som trenger det mest. Ønsker du å feire julaften på Eiksetra, ta kontakt på eiksetra@dntdtammen.no. 

Romjul på Haukeli

I 1.000 meters høyde, ved inngangen til Hardangervidda Nasjonalpark, ligger Haukeliseter Fjellstue. En perfekt møteplass mellom øst og vest og Norges mest populære DNT-hytte. Kortreist lokalmat, naturskjønn hvit utsikt og herlig julestemning i høyden. Ta med deg familie, møt venner eller få nye bekjentskaper. For hva med å rett og slett reise bort noen gode dager på egenhånd?

På Haukeli er det tilrettelagt for aking, kvistede skiløyper og toppturer. Kiting på Ståvatn lokker rett utenfor. Nyt også utendørs vedfyrt badestamp og badstue med panoramautsikt mot fjellene, deilig lokal mat og hyggelig samvær. Noen minutter unna i bil ligger Haukelifjell Skisenter med familievennlige bakker, eller litt lenger unna, Røldal Skisenter - kjent for fantastiske løssnøforhold.

Hytta er åpen året rundt, både jul og nyttår. Se eget program her

Herlig kystjul på Jomfruland

DNT Telemark kan tilby fire flotte hus til leie på Jomfruland og Øitangen, helt på nordspissen av øya, midt i hjertet av Nasjonalparken. Her finner du fire utleieenheter med til sammen 51 sengeplasser. Det er bad med dusj og toalett i hvert hus. Alle kjøkken inneholder komfyr, kjøleskap og oppvaskmaskin. Så det du trenger ta med er: deg selv, mat og drikke! Hyttene ligger på et koselig tun omkranset av sandstrand, eikeskog og rullesteinstrand. 

Taxibåter kan benyttes rett til brygga på Øitangen fra Kragerø eller Valle. Rutetider for offentlig transport, til Tårnbrygga på Jomfruland fra Kragerø, finnes på fjordbat.no. Hvis vinteren tar tak og isen ligger på fjorden er det ferja fra Kragerø som gjelder.

Vinter ved Øitangen.
Vinter ved Øitangen. Foto: Ruth Ellegård
Julestemning på Haukeliseter.
Julestemning på Haukeliseter. Foto: Haukeliseter Turisthytte

Nyttårsfeiring i Femundsmarka

Hva med å avslutte 2018 og starte 2019 med lette skiturer i Femunden Nasjonalpark? Opplev fakler, bål - og kanskje en glitrende stjernehimmel? Nyt god mat med lokale råvarer i hyggelig selskap. Og når boblene sprettes nyttårsaften er du ute i vinternatten, rundt bålet, sammen med de andre fakkelbærende turdeltagerne.

Hvis dette appellerer, book deg inn på Svukuriset, en vakker, ombygd fjellgård, 830 meter over havet. Hytta er et ideelt utgangspunkt for varierte skiturer i vennlig åslandskap. Tur til Revlingsjøene, og mot Lille Svuku og Revlingkletten. Om været tillater, kan det bli en avstikker opp på en av toppene med kjøring rett ned til Svukuriset. En annerledes nyttårsfeiring som gir deg et forsprang på vinterens mange gleder.

Nyttårsaften ved Lyngør fyr

Aust-Agder Turistforening inviterer for første gang til nyttårsfeiring på kystledhytta ved Lyngør fyr. Her blir det felles middag med kalkun nyttårsaften og felles frokost 1.nyttårsdag. Havet og været vil stå for underholdningen. Les mer om arrangementet her.

Nyttårsfeiring på Svukuriset.
Nyttårsfeiring på Svukuriset. Foto: Monica Hägglund Langen
Vinter på Lyngør fyr.
Vinter på Lyngør fyr. Foto: Jens Ragnar Larsen

Hyttene for deg som vil være i fred og ro

De ubetjente og selvbetjente hyttene er de rimeligste alternativene i fjellet, og er fine for en tur med kjæreste, venner og familie. Her er forslag til noen fredelige og koselige hytter:

 • Schulzhytta i Sylan er Norges minste betjente turisthytte, og i jula er hytta selvbetjent. Her er det få gjester på denne tiden av året, da hytta ligger minst fem timer unna nærmeste sivilisasjon. Inn til hytta er det vintermerkete ruter fra både Selbu og Meråker. 
 • Himingsjå er en helt ny hytte på Lifjell i Notodden. Bare 15 minutter å gå fra parkering, men likevel følelsen av å være ordentlig på fjellet. 
 • Dærta er en av flere ubetjente hytter i Indre Troms. Her har tilsynet tradisjon for å stelle fint i stand for gjestene i juletiden.
 • Hallingskeid ligger 200 meter fra Bergensbanen og er en fin base for jule- og romjulsturer. Hele området nær hytta er godt egnet for barnefamilier. Det er ikke for bratt og man kan velge skitur ut fra værforhold, evne og lyst.
 • Tjønndalen er en selvbetjent hytte i Setesdalsheiene, og den er et overkommelig turmål i vintermørket. Buss fra Kristiansand til Langeid, derfra drøyt seks kilometer å gå til hytta.
 • Sauvasshytta følger en slak trasé fra Umbukta fjellstue, men fjellene rundt er mektige og imponerende her langs svenskegrensa. Fint å gå turer i nærområdet er det også i mørketida, mens dagene er veldig korte. 
 • Bergersætra ligger lett tilgjengelig i Sør Odal. I den koselige tømmerhytta får du den ultimate julestemningen. En koselig ubetjent hytte i skogen med seks sengeplasser.
 • Vikerkoia ligger halvannen times kjøring fra Oslo. Den koselige, ubetjente hytta ligger like ved vei.
 • Bårdsgarden i Storlidalen byr på julestemning. På den tradisjonsrike gården er det hverdag for de fastboende, mens en del av huset er satt av som gjestekvarter i samarbeid med Trondhjems Turistforening. Her er det strøm, innlagt vann, hyggelig kjøkken og en lun og trivelig peisestue.
 • Markahyttene i Oslo ligger klare for besøk fra alle som ønsker en pause fra hovedstadens mas og kjas. 
 • Søk etter flere hytter på UT.no

Les også: Hyttebesøket fra A til Å 

Himingsjå turisthytte på Lifjell.
Himingsjå turisthytte på Lifjell. Foto: Bjørn Tore Moen
Schulzhytta i Sylan.
Schulzhytta i Sylan. Foto: Jonny Remmereit

Skrevet av Line Hårklau 4. desember 2018