Til hjertet av Sunnmørsalpene

Arild Eidset fra Ålesund og Sunnmøre Turistforening er hjemmekjent i Sunnmørsalpene, og turleder på Hjørundfjorden rundt.
Arild Eidset fra Ålesund og Sunnmøre Turistforening er hjemmekjent i Sunnmørsalpene, og turleder på Hjørundfjorden rundt. Foto: Ingeborg Refsnes

På jakt etter ideer til sommerens fjellturer? I Fjell og Vidde nr. 3/2015, som er på vei til Turistforeningens medlemmer i disse dager, kan du finne inspirasjon til en tur rundt Hjørundfjorden, i hjertet av Sunnmørsalpene. 

Sommerferie i fjellet er den beste gaven du kan gi deg selv, og til familie og venner som blir med på turen. Og hvorfor ikke søke til nye områder?

– I Fjell og Vidde søker vi å inspirere leseren til å dra ut på tur i hele vårt langstrakte, fantastiske land. Da Ålesund og Sunnmøre Turistforening fylte 125 år i fjor, åpnet de en ny rute rundt Hjørundfjorden. Den er beskrevet i Fjell og Vidde nr. 3, og jeg tror dette blir en av landets nye klassikere, spår redaktør Helle Andresen. 

Hjørundfjorden rundt er en fysisk utfordring over seks dager, med 110 km sti over elv, stein og myr, opp og ned i et utfordrende og spektakulært landskap. 

Norges beste nedturer

– Er du ikke stemt for mange dager med opp- og nedturer, kan du i stedet velge de beste nedturen, forteller Helle Andresen. I Fjell og Vidde nr. 3 kan du lese om Norges aller beste utforbakker, turer du ikke visste fantes. En ikonisk nedtur er i Lysefjorden, som går fra Preikestolen og ned mot Bratteli og Bakken gård. 

Andre favoritter er Utladalen gjennom Jotunheimen, med viltre elver og overveldende fosser, og Aurlandsdalen med trange gjel og overdådige utsiktspunkter.

Velg riktig turstøvel

Skal du på tur i sommer, må du være godt skodd. Men å velge fjellstøvel er ikke det enkleste i verden. I dette nummeret får du også gode tips til å velge riktig fjellstøvel. En tommelfingerregel er å ikke velge sko etter utseende, og tenke at som i kjærlighet er det det indre som teller aller mest. 

Uten prestasjoner

Og vet du ikke hvor du skal, men har lyst til å dra på tur kan du følge journalist Marius Nergård Pettersens eksempel og få noen andre til å velge rute for deg. 

Da kan du vandre i vei til et ukjent mål, uten å samle på bragder eller huke av på en liste, du bare går mot et ukjent mål og nyter å være underveis. 

– Vi ønsker våre lesere god sommer, og håper mange søker seg til nye stier. Og om dere får noen unike opplevelser dere vil dele med oss, så gjør endelig det. DNT er på jakt etter folkets beste minner fra stiene i det ganske land, sier Andresen. 

Norges fineste utforbakke? Turen ned til Lysefjorden går via Hengjanenibbå, Preikestolen i miniatyr.
Norges fineste utforbakke? Turen ned til Lysefjorden går via Hengjanenibbå, Preikestolen i miniatyr. Foto: Torgunn Skrudland

Annonse