DNT ung inviterer til rekordstor byttefest

Grønne byttedager har blitt en hit i friluftsmiljøet.
Grønne byttedager har blitt en hit i friluftsmiljøet. Foto: Line Hårklau

Grønt er det nye svart: Fredag 23. november arrangerer DNT ung for tredje gang suksessen Grønn Fredag – et miljøvennlig alternativ til kjøpepresset og -stresset som preger Black Friday.  

I år er det rekordmange Grønn fredag-arrangementer i regi av DNT ung landet over. Hele 20 steder (se full oversikt i faktaboksen) blir det mulighet til å bytte eller kjøpe brukt, men bra friluftsutstyr.   

– La utstyret være et virkemiddel for gode opplevelser, men husk at utsikten ikke blir bedre om skalljakka er i årets farge! Bytter du eller kjøper brukt, sparer du både miljøet og lommeboka,  sier Johanne Grue Reiten, leder i DNT ung.  

Saken fortsetter under bildekarusellen:

  Nordmenn på utstyrstoppe​​​​​​​n

  Omsetningen i norske sportsbutikker var på 15,6 milliarder kroner i 2017, ifølge tall fra SSB. Nordmenn er på topp i innkjøp av sports- og fritidsutstyr, og spesielt mye kjøper vi på Black Friday. I 2017 brukte nordmenn totalt 3,6 milliarder kroner på denne ene dagen. DNT ung har sett seg lei av kjøpepresset og oppfordrer til å heller gi brukte klær og utstyr et nytt liv.  

  – De fleste av oss har turklær og -utstyr liggende hjemme som vi ikke bruker. Med byttedagen Grønn fredag gir DNT ung deg en anledning til å levere det videre eller bytte til deg noe annet, og friluftsmiljøet blir på denne måten med på å gjøre gjenbruk mer populært og vanlig, sier Reiten.  

  Byttedagen har blitt en så stor suksess at flere av DNTs turbutikker har innført permanent bruktstativ, der man enten kan gjøre et godt bruktkjøp eller få solgt klær man ikke bruker lenger. Salget går direkte mellom kjøper og selger, uten at butikkene tar mellomlegg. Stativene er i likhet med Grønn fredag en enkel måte å bidra til langtidsbruk av utstyr.  

  Les også: 

  Ta vare på det du har

  DNT ung og friluftsmiljøet sto i bresjen da Grønn Fredag ble arrangert for første gang i 2016. DNT ung ønsker å gjøre det enklere å drive med miljøvennlig friluftsliv, og gjenbruk av friluftsutstyr og -klær er et tiltak som gjør at færre ting kjøpes og dermed produseres.  

  – Jo lengre ting holdes i bruk, desto mindre vil markedet for nye ting være, sier forbruksforsker Ingun Grimstad Klepp ved forskningsinstituttet SIFO ved OsloMet. 

  Hun ser at oppmerksomheten rundt gjenbruk øker i takt med økende salg av nytt utstyr og nye turklær. 

  –  Både en del bedrifter og en del organisasjoner – som DNT ung – peker på det problematiske i det økte forbruket, og forsøker å gjøre noe med det. Også oppmerksomheten på lokal produksjon og hjemmeproduksjon øker, og det er fint fordi det kan bidra til bedre kunnskap og dermed lenger levetid gjennom godt stell og reparasjon. Vi som er glad i natur og friluftsliv har mye å tjene på å bli mer glade i det vi har og bruker, sier Klepp.  

  Dykk i boden  

  For å delta på Grønn fredag er det bare å lete frem klær som ikke passer eller utstyr som står i boden og ikke blir brukt. Du velger selv om du vil bytte det du har med noe annet eller legge det på «bruktbordet/-stativet», der du setter en sum på utstyret du vil selge og kjøperen kan vippse deg direkte. Du kan også delta uten å ha med noe, og likevel sikre deg friluftskupp!

  Bakgrunn Grønn fredag:  

  • En nasjonal byttedag hvor folk oppfordres til langtidsbruk av klær og utstyr framfor å kjøpe nytt.   

  • Arrangeres 20 steder i Norge den 23. november: Stavanger, Drammen, Trondheim, Gjøvik, Åndalsnes, Lofoten, Tromsø, Bergen, Lillehammer, Drangedal, Asker, Larvik, Oslo, Voss, Mosjøen, Hammerfest, Levanger, Sandefjord, Volda og Holmestrand.  

  • DNT ung er ungdomsorganisasjonen til DNT, og er for medlemmer mellom 13 og 26 år.  

  • DNT ung er den største friluftsorganisasjonen for barn og unge i Norge og har over 45.000 medlemmer. DNT ung er også den ungdomsorganisasjonen i Norge som vokser mest.  

  • DNT ung utarbeidet i 2016 syv enkle miljøvettregler for et mer sporløst friluftsliv sammen med POW Norge. Fordi det vi er glade i, tar vi vare på.   

  Skrevet av Monica Hägglund Langen 20. november 2018