Utfordrer friluftsparadokset

Stadig flere unge blir glade i friluftsliv. Her fra en DNT ung-fellestur i Tafjordfjella.
Stadig flere unge blir glade i friluftsliv. Her fra en DNT ung-fellestur i Tafjordfjella. Foto: Sindre Nikolai Aker

Vi som er glade i naturen er også de som forbruker den mest. DNT ung står i bresjen for å finne løsninger.

Friluftsparadokset går ut på at jo mer vi bruker den naturen vi elsker, desto mer ødelegger vi den. Både gjennom hvordan vi bruker den, hva vi har på oss og hvordan vi kommer oss dit. Og vi som er glade i naturen er også de som forbruker den mest.

No one will protect what they don't care about. And no one will care about what they never have experienced. Sir David Attenborough

Hvilket ansvar har DNT ung og andre friluftsmennesker? Og hvordan kan vi kombinere det å være friluftsentusiaster med en bærekraftig livsstil? Dette er temaer som DNT ung tar opp på klimaseminaret om friluftsparadokset på Friluftshuset på Sørenga torsdag 22. november (vil bli streamet). 

– Vi vil være en del av klimaløsningen! Ved å ha respekt for naturen og de mulighetene den gir oss, kan vi gjøre turlivet mer miljøvennlig. Da vil også kommende generasjoner ha muligheten til å nyte naturen, enten det er å sette svinger i dyp puddersnø eller å gå solfylte søndagsturer, sier Johanne Grue Reiten, leder i DNT ung.

  Saken fortsetter under bildet. ​​​​​​​

  Det vi er glade i tar vi vare på, som denne utsikten over Sunnmøre og Øye, fra Slogen-området.
  Det vi er glade i tar vi vare på, som denne utsikten over Sunnmøre og Øye, fra Slogen-området. Foto: Åshild Eikemo Lundh

  DNT ungs klimaseminar har til hensikt å engasjere ungdom i noen av de utfordrende temaene klimaendringer innebærer og bidra til å inspirere til miljøvennlig friluftsliv. Klimaseminaret arrangeres dagen før Grønn fredag, en nasjonal byttekveld i regi av DNT ung. På byttekveldene kan man bytte til seg eller kjøpe brukte turklær og -utstyr billig, som også er et tiltak for å drive mer miljøvennlig friluftsliv.

  Program

  Friluftshuset på Sørenga, torsdag 22. november 18-21.30. Dørene åpner 17.30.

  • Minikonsert med Fay Wildhagen. Wildhagen har brukt mye tid alene på hytta og i naturen som inspirasjon til sitt nye album.
  • Biolog Inger Kristine Volden ved Naturhistorisk museum (NHM) og Johanne Grue Reiten, leder i DNT ung, ønsker velkommen og forteller om bakgrunnen for DNTs samarbeid med Naturhistorisk museum i jubileumsåret: Folkeforskningsprosjektet «Natur i endring» 
  • Biolog Anders Bryn (NHM) holder innlegg om paradokset ved vår bruk og vern av natur
  • Med brukt utstyr i ubrukt natur. En samtale mellom Reiten i DNT ung og Christoph Centmayer, ansvarlig for bærekraft i Bergans, om samfunnsansvar, bevisstgjøring og sirkulær økonomi.
  • Kahoot med freshe redesign-premier fra Bergans
  • Miljøengasjement og eventyrlyst. Markus Wegge holder innlegg om hvordan man kan kombinere et liv som friluftsentusiast med en bærekraftig livsstil.
  • Panelsamtale med alle deltakerne. Vi tar inn spørsmål fra publikum.
  • Minikonsert med Daniel Kvammen, som har fulgt DNT i 150-årsjubileet i 2018 – blant annet ved å gå Hardangervidda på tvers i påsken for å holde konserter på DNT-hytter.

  Se bildeglimt fra seminaret!

   Bakgrunn for seminaret

   Naturhistorisk museum (NHM) har utfordret DNT ung til å arrangere et engasjerende seminar om krevende tema innen klima og natur, og på den måten skape nærhet til de utfordringene verden står overfor i dag. 

   Klimaseminaret er en del av et større samarbeidet mellom NHM og DNT. I 2018 har organisasjonene holdt i folkeforskningsprosjektet “Natur i endring”, som tar for seg tregrenser og klimaendringer. Prosjektet er støttet av Sparebankstiftelsen, og hovedmålet har vært å samle inn viktige data til klimaforskning for Naturhistorisk museum og UiO.

   Les mer om DNT ungs miljøengasjement:

   Se hvilke tanker artisten Fay Wildhagen, som skal spille på klimaseminaret 22. november, har gjort seg om naturen i videoen under: 

   Disse møter du på DNT ungs klimaseminar på Friluftshuset, Sørenga:

   Johanne Grue Reiten, leder i DNT ung. Foto: Marius Dalseg Sætre

   Anders Bryn, biolog ved Naturhistorisk Museum (NHM). Foto: Privat

   Inger Kristine Volden, biolog ved NHM. Foto: Privat

   Friluftsentusiast Markus Wegge. Foto: Privat

   Christoph Centmayer, Bergans. Foto: Privat

   Miljøvettreglene: 

   #1 Reis mindre, opplev mer

   #2 Sats på opplevelser, ikke utstyr

   #3 Fiks alt, alltid

   #4 Spis grønt

   #5 Samkjøring er bra kjøring

   #6 Vær rustet mot uventet søppel

   #7 Vis vei, vær et klimaforbilde

   Foto: Marius Dalseg Sætre

   Annonse

   Skrevet av Monica Hägglund Langen 15. november 2018