Rekordpåske

Drømmevær og suverene skiforhold i Sør-Norge har bidratt til overnattingsrekorder for DNTs betjente hytter i Skarvheimen og på Hardangervidda. Totalt sett er årets påske blant de aller beste de siste 15 årene.

Den Norske Turistforenings betjente hytter har denne påsken hatt over 15.500 overnattinger, noe som er en økning på 4000 fra fjoråret. Været får naturlig nok skylden.

- Jeg kan ikke huske at det har vært så fine påskeforhold noen gang. Det er tydelig at folk har dratt til fjells i finværet. Ekstra hyggelig er det at mange har gått lengre turer fra hytte til hytte denne påsken, det er tross alt kjernetilbudet vårt, sier Sverre Larsen, daglig leder i DNT Oslo og Omegn.

Tidenes beste i Skarvheimen

På DNT Oslo og Omegns betjente hytter i Skarvheimen har det vært “all time high”.
- Vi har ikke hatt bedre overnattingstall på disse hyttene siden vi begynte å registrere dette systematisk for 15 år siden, forteller Larsen.

Både Iungsdalshytta og Finsehytta i Skarvheimen har satt overnattingrekorder med over 2100 overnattingsgjester tilsammen. Iungsdalshytta har hatt en økning på 35% siden fjoråret, mens Finsehytta huset hele 216 gjester på palmelørdag. Selv om det bare er 162 senger fikk alle besøkende plass.

Totalt sett har det vært over 2700 overnattinger på de betjente hyttene i Skarvheimen.

Fulle hus og god stemning på Hardangervidda

Flere av de betjente hyttene på Hardangervidda har også opplevd tidenes beste påske. Litlos, Rauhelleren og Sandhaug kan alle melde om overnattingsrekorder, god stemning og masse folk gjennom hele påsken. På Litlos, hvor det er 52 senger, overnattet hele 151 gjester på mandag.

Litlos endte opp med over 600 overnattinger, mens Rauhelleren og Sandhaug hadde rundt 650 overnattinger hver. Også Krækkja har hatt en av sine beste påsker med over 900 overnattinger.

Totalt sett har det vært over 3600 overnattinger på de betjente hyttene på Hardangervidda.

Fra Telemark Turistforenings betjente hytte Mogen kan vertskapet melde om en skikkelig Mogenpåske med hytta full av folk.
- Her har det endelig vært en skikkelig drømmepåske med lukten av appelsin lang vei. Kvikk lunsj, mariusgenser, solbrune ansikter, store smil og mye latter oppsummerer det hele. Vi har også hatt mange barnefamilier på besøk. Denne påsken lever vi alle lenge på, forteller Petter Martinsen og Kjersti Wøllo.

Godt besøk i alle områder i Sør-Norge

Også de øvrige fjellområdene i Sør-Norge har hatt bra påsketrafikk i år.

De betjente hyttene i Jotunheimen har hatt sin beste påske i løpet av de siste fem årene, med rundt 3000 overnattinger totalt. Her satte dessuten Skogadalsbøen ny besøksrekord for påsken med tilsammen 250 overnattinger.

Rondane har hatt sjeldent bra snøforhold - og en god trafikkøkning sammelignet med de siste årene. Totalt har det vært nesten 1700 overnattinger på de betjente hyttene her.

De betjente hyttene i Sylan har hatt over 550 overnattinger, mens hyttene i Trollheimen fikk besøk av over 1000 overnattingsgjester i løpet av påsken 2013. Dette er en solid økning fra fjorårets påske der dårlig vær og mye nysnø ødela holdt folk hjemme.

Ikke alle var på fjellet

Jon Atle Holmberg, daglig leder i Telemark Turistforening forteller at ikke alle har vært på fjellet i påsken.
- Langs Telemarkskysten har det vært mange på tur langs kyststien for å oppleve vårstemningen med bekker fra snø som smelter. Også båtfolket var tydelig tilstede. Med fortsatt mye snø i bynære områder har dessuten Solumhytta og Sommerseter rett nord for Skien vært fulle hele påsken. På Fugleleiken, hvor vi har hatt servering i påsken, har vaffelpressa vært gloheit hver dag.

Ruskevær i Nord-Norge

I kontrast til de sørlige delene av landet har store deler av Nord-Norge vært preget av snøvær og vanskelige skiforhold det meste av påsken.

- Med unntak av skjærtorsdag har værforholdene gjort at folk stort sett har holdt seg i nærheten av hyttene sine. Dårlig sikt med snøbyger, samt rikelig med nysnø, har ikke fristet mange til lengre turer. Bolnastua, som ligger nær vei, har vært fullt belagt i hele påsken, men ellers har hyttene i Saltfjellet og nedover langs Nordlandsruta naturlig nok hatt færre gjester på grunn av været. Jeg kjenner imidlertid til noen få ivrige turfolk som går fra hytte til hytte også i våre områder, forteller Robert Bjugn i Rana Turistforening.

Berit Irgens i Bodø og Omegn Turistforening rapporterer om samme forhold.
- Været har vært så skiftende at få har lagt ut på lange turer, men vi vet at alle hyttene våre på Saltfjellet har hatt besøk. Lønsstua har hatt godt besøk av barnefamilier, mens rundt 40 stykker var med på å feire Tverrbrennstuas 25 årsjubileum i palmehelga.

Store snømengder kombinert med vind har i tillegg bidratt til stor skredfare i Nord-Norge. Fjellsportsutøverne i Rana Turistforening vært på tur hver dag i påsken, men tatt sine forholdsregler.
- DNT Fjellsport Rana har gjennom mange år bygget opp kompetanse i forhold til vurdering av skredfare. Turene denne påsken har ikke gått i brattere terreng enn 30 grader, sier Robert Bjugn.

Yrende påskeliv på Facebook

Årets drømmepåske er selvfølgelig behørig dokumentert i sosiale medier. På DNTs Facebooksider har folk delt sine påskeopplevelser hver dag.
- Det er helt fantastisk. Vi har fått inn flere hundre påskebilder fra hele landet, som vi har samlet i egne påskealbum på Facebooksidene våre. Det er ikke vanskelig å se at folk har hatt en strålende påske i år, sier Sindre Thoresen Lønnes i Den Norske Turistforening.

Skrevet av Christian Strand 31. mars 2013