Jubel for elva Vinda

Den Norske Turistforening jubler for at man også i fremtiden kan oppleve å høre elvebrusen fra elva Vinda.
Den Norske Turistforening jubler for at man også i fremtiden kan oppleve å høre elvebrusen fra elva Vinda. Foto: Elin Hansson

 I dag bestemte regjeringen at elva Vinda likevel ikke skal legges i rør. DNT takker alle som har stått på for naturen!

Den siste urørte, store elva i Øystre Slidre i Valdres skal fortsatt få renne fritt. En mangeårig kamp førte fram og Den Norske Turistforening jubler for at man også i fremtiden kan oppleve å høre elvebrusen fra Vinda. 

– Det er fantastisk at regjeringen nå setter ned foten og slår fast at Vinda skal bevares! Dette er den siste store elva som renner fritt i Valdres, og er en virkelig naturperle som nå blir tatt vare på for generasjonene etter oss, sier Per Hanasand, styreleder i DNT. 

Det norske folket har en økende interesse for natur- og miljøvernspørsmål, viser Natur- og miljøbarometeret. 7 av 10 er svært eller ganske interessert i naturforvaltning, og interessen er stadig økende. Turgåing, roen og stillheten samt frisk luft er viktig motivasjon for nordmenn. Og med Vinda er det andre gangen på kort tid at regjeringen prioriterer norsk natur. I fjor avviste regjeringen utbyggingsforslag av Øystesevassdraget i Hardanger, og i januar ga regjeringen Øystesevassdraget varig vern. 

Les mer: Jubler for varig vern

​​​​​​​– Engasjement nytter!

Elva Vinda strømmer ut fra Søre Vindin og kaster seg ned mot Heggefjorden i Oppland. Langs elva går det turstier som inviterer til friluftsliv, rekreasjon og sterke naturopplevelser. Elva er den siste større, urørte elva i Valdres. 

Nå har Olje- og energidepartementet avvist søknaden fra Skagerak kraft og Øystre Slidre kommune om bygging av vannkraftverk med en 3,2 kilometer lang tunnel i Vinda.

– Det nytter å engasjere seg for naturen! DNT vil takke alle som har stått på for Vinda, ikke minst lokalt i området. Det har vært gjort en stor innsats, og nå ser vi at det går an å nå fram med gode argumenter, sier Hanasand.

Les også:

Lokalt engasjement

I september reiste åtte ildsjeler fra DNT Valdres og gruppa "Vern Vinda" til Oslo for å møte Olje-og Energiminister Kjell-Børge Freiberg. Sammen med dem møtte også DNT,  Natur og ungdom og Naturvernforbundet. Freiberg fikk overrakt en flaske med ekte Vindavann sammen med et krystallklart budskap: Vern den siste store elva i kommunen! Ministeren var lydhør, men ga ingen løfter. Heldigvis ble naturen satt først!

– Det har vært et stort engasjement i denne saken, og denne beslutningen er veldig gledelig for både naturen og helse og livskvaliteten i bygda. Elva er et viktig nærturområde som brukes av veldig mange i hele Valdres. Det er en nydelig tur å gå langs elva og høre vannet bruse, så nå jubler vi for at vi kan fortsette å ha denne opplevelsen, sier Trond Vatn, nestleder i DNT Valdres.

Ildsjeler fra DNT Valdres, gruppa "Vern Vinda", DNT,  Natur og ungdom og Naturvernforbundet møtte Olje-og Energiminister Kjell-Børge Freiberg tidligere i høst.
Ildsjeler fra DNT Valdres, gruppa "Vern Vinda", DNT,  Natur og ungdom og Naturvernforbundet møtte Olje-og Energiminister Kjell-Børge Freiberg tidligere i høst. Foto: Tor Bjarne Christensen/Naturvernforbundet
DNTs generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang og Maren Esmark, generalsekretær i Naturvernforbundet.
DNTs generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang og Maren Esmark, generalsekretær i Naturvernforbundet. Foto: Tor Bjarne Christensen/Naturvernforbundet

Annonse

En gledens dag i Øystre Slidre.
En gledens dag i Øystre Slidre. Foto: Tor Bjarne Christensen/Naturvernforbundet

Skrevet av Monica Hägglund Langen 7. november 2018