Miljøvett er lett

GRØNN FREDAG: Som en motreaksjon til kjøpefesten «Black Friday», avholder DNT ung byttekvelder for brukte friluftslivsklær og -utstyr to ganger i året
GRØNN FREDAG: Som en motreaksjon til kjøpefesten «Black Friday», avholder DNT ung byttekvelder for brukte friluftslivsklær og -utstyr to ganger i året Foto: Line Hårklau

Har du friluftsklær i skapet som fortsatt har merkelappen på? Randonneeski i boden du bare har brukt to ganger? Og har du litt dårlig samvittighet hver gang du bestiller en flybillett? Alt dette hadde Martin, Amalie, Selm og Else. Før de tok grep.

TEKST: ÅSHILD EIKEMO LUNDH/ FOTO: LINE HÅRKLAU, MARIUS DALSEG SÆTRE/  FJELL OG VIDDE NR. 5 2018

Som friluftselskere utgjør vi en belastning for naturen. Vi reiser lange distanser for å komme til fjells, vi kjøper mest klær og utstyr i hele verden, og altfor mange legger igjen søppel i naturen. Heldigvis er miljøvett på dagsordenen, og stadig flere engasjerer seg.

Fjell og Vidde har snakket med Martin, Amalie, Selm og Else, fire miljøentusiaster på hvert sitt felt. Martin har utviklet en søppelvott, Amalie brenner for gjenbrukte klær, Selm holder reparasjonskurs og Else har helt kuttet ut flyreiser. Her er deres tips til hvordan du kan bli en mer miljøvennlig friluftsentusiast, du også.

RUSTET MOT UVENTET SØPPEL

Designstudent Martin Lødemel er opptatt av avfall i naturen og har utviklet en egen turvott til å plukke søppel med. Interessen oppstod da han gikk på folkehøgskole på Jæren der surfing ble en stor lidenskap.

– Vi besøkte mange strender, og der fikk jeg virkelig øynene opp for alt søppelet som lå langs strandkanten, sier Martin.

Etter folkehøyskolen begynte han på studier i Lillestrøm og tok en bachelor i produktdesign. Her hadde han de overfylte strendene fra Jæren i bakhodet, og han funderte på hvordan han kunne senke terskelen for å plukke søppel ute.

– Jeg ville bevisstgjøre folk om alt søppelet som ligger og flyter, og utvikle et produkt som gjør det lettere for folk å ta det med seg. Derfor inngikk jeg et samarbeid med DNT ung og lagde en «søppelplukke-vott».

Produktet til Lødemel, en enkel vott, kan henge på jakken eller sekken, og kan også brukes som refleks.

– Jeg håper at den kan bli en kul greie og et symbol på at «jeg er opptatt av å ikke forsøple i naturen».

Les også: Miljøvett er fettMARTINS SØPPELTIPS

1. Fjern alltid unødvendig emballasje før du reiser hjemmefra. Unngå å ta med engangsartikler.

2. Ha en tiltenkt plass for skittent avfall, som en pose, lomme eller boks.

3. Husk at også organisk avfall kan ha svært lang nedbrytningstid. En eple- skrott tar to måneder for naturen å bryte ned.PRAKTISK PLUKKEHANSKE: Designstudent Martin Lødemel har laget en egen plukkevott så vi enkelt skal ta med oss søppel ute. Den er ennå ikke å få tak i, men Martin håper å få den i produksjon snart. Han har samarbeidet med DNT ung om prosjektet. Foto: Line Hårklau

TRASHY TUESDAY: I vår tok DNT ung initiativ til en felles nasjonal søppelryddedag. I Oslos gater og parker ble Martins plukkevott testet ut. Foto: Line Hårklau


BRUKT, BILLIG OG BRA

Siden 2016 har DNT ung avholdt byttekvelder for friluftsklær og -utstyr over hele landet, to ganger i året. En av dem som virkelig er engasjert i gjenbruk, er Amalie Fjellsøy i DNT ung.

– Norge ligger på verdenstoppen i kjøp av utstyr. Men et plagg som er to år gammelt, funker like bra som det som ble produsert i går. Jeg har kjøpt min 20 liters-sekk og telemarkski på finn.no, det er like bra som nytt, forteller den miljøbevisste tjueåringen.

Hun er opptatt av hvordan forbruket vårt setter fotavtrykk på miljøet.

– Jeg håper at mine barnebarn kan gå på tur på samme måte som meg, i så fall er vi nødt til å gjøre noe med forbruket vårt. Heldigvis ser vi at det har blitt mindre kult å kjøpe den nyeste skalljakka.

Det er viktig for henne at det brukte utstyret har de kvalitetene og egenskapene som nytt utstyr ville hatt. Men hennes erfaring er at det som selges, ofte er latterlig lite brukt og nærmest nytt.

– Da jeg kjøpte brukte telemarkski var det eneste som manglet, en liten kloss som jeg ikke la merke til en gang. Snakk om studentvennlig!

Amalie har lært seg en god regel som hun anbefaler videre:

– Før du stormer til butikken for å kjøpe nytt, sjekk om det ligger på Finn eller andre plattformer først, særlig hvis du skal prøve noe du ikke har gjort før. Du kan også høre med familie og venner om du kan låne av dem før du bestemmer deg for å kjøpe.

Les også: Brukt, bra og billig

FIKSER ALT, ALLTID

– Mitt første prosjekt var å sy en sovepose om til en dunvest. Selv om soveposen var 25 år, funket vesten veldig bra, forteller Selm Rye Christensen entusiastisk.

Han jobber til daglig som tømrer, men bruker fritiden på noe langt mer nennsomt.

– Jeg begynte å sy fordi jeg synes det var for dyrt å kjøpe sovepose, det var rett og slett billigere å lage en selv. Jeg har ikke tatt noe utdanning eller kurs, jeg har bare prøvd selv og det gikk jo bra, smiler Selm.

Han er frivillig for DNT Drammen og holder jevnlig sykurs. Her reparerer de ting og omgjør for eksempel gamle regnjakker eller lavvoer til pakkeposer og toalettmapper.

– Gammelt tøy er smekkfullt av potensial, mye kan repareres lett eller sys om til nye ting. Jeg synes det er skikkelig dumt at folk hiver gammelt tøy bare fordi de skal ha årets farge.


AMALIES BRUKTTIPS

1. Se hjemme hos foreldre, besteforeldre, tanter og onkler. Det ligger utrolig mye utstyr i kjellere og på loft.

2. Gå på loppemarked om våren eller høsten.

3. Mange kommuner har fått «Bua», der du kan låne eller leie friluftslivutstyr.

4. På apper som Tise, Shpock og Letgo kan man finne mye gull. På Tise finnes også en egen liste med «DNT ung anbefaler».

5. DNT-butikker i de store byene har nå bruktstativ med kvalitetsprodukter.LÆR Å SY: Kontakt din lokale DNT-forening og sjekk om de har reparasjonskvelder. Foto: Marius Dalseg Sætre

SELMS REPARASJONSTIPS

1. Lær deg å bruke en enkel symaskin. Det er mye lettere enn du tror.

2. Er det bare et lite hull? Da kan du sy sikksakk. Ved større hull kan du sy på en lapp. Hvis det er en regn- jakke med hull i, kan du få kjøpt en rull med forseglingstape på sportsbutikker, den stryker du på innsiden og unngår lekkasje.

3. En del store utstyrspro- dusenter, som Bergans, reparerer klærne dine for en billig penge.REIS KOLLEKTIVT

Else Bull Jensen velger sykkel eller tog når hun skal ut og reise. Det er ikke bare miljøutslipp som gjør at hun ikke tar fly, men også miljøforstyrrelsene.

– Selv langt ute i bushen i Alaska har jeg oppdaget fly durende over meg. Jeg synes det er kjipt at du ikke kan rømme helt fra samfunnet uten å se dem. En annen gang nøt jeg en rolig kveld i teltet i Trollheimen, og plutselig blinket det i teltduken og jeg trodde hodelykta fortsatt sto på, men så var det et fly som gikk inn for landing.

En annen ulempe med å fly, er at du mister opplevelsen av å reise en lang distanse, synes Else. Da hun ønsket å se noe annet enn Vest-Europa, gjorde hun turen til en måneds sykkeltur som startet i Trondheim og endte i Latvia.

– I motsetning til det som skjer på en kjapp flyreise, ble sykkelturen en inngangsport til møter med folk. Jeg overnattet hos dem jeg kom i kontakt med via en app, og møtte utrolig mange gjestfrie mennesker.

Bevisstheten hennes rundt fly kom via venner.

– Jeg har blitt påvirket av andre og håper at andre kan bli påvirket av meg. Det er kjempeviktig å bevare naturen og beholde steder urørt.

Les også: Ja til ekte grønn fredag  


ELSES REISETIPS

1. Du trenger ikke reise langt. I Norge er vi privilegert med mye vakker natur i nærområdet.

2. Hvis du skal på lengre reiser: Sett av tid! Gjør stopp underveis, nyt en togtur, gjør reisen til en del av turen. Gled deg over følelsen av å forflytte deg.Skrevet av Line Hårklau 19. november 2018