Brukt, bra og billig

DNT ung arrangerer byttedager over hele landet, hvor du kan finne brukt, billig og bra friluftsutstyr.
DNT ung arrangerer byttedager over hele landet, hvor du kan finne brukt, billig og bra friluftsutstyr. Foto: Line Hårklau

Friluftslivet kan sette høye krav til hvilket utstyr og klær du trenger. Heldigvis finnes det gode alternativer fremfor å kjøpe nytt når du skal på tur.

Når himmelen åpner seg og regnet bøtter ned, er det godt å ha en jakke som holder deg tørr. Og når du ligger i teltet en vinternatt, er det ingenting som er bedre enn en god og varm sovepose. Det er ikke til å komme unna, bra friluftsutstyr er ofte viktig for en god naturopplevelse. 

Dessverre betaler naturen en dyr pris for vår utstyrshunger, som har vokst seg stor de siste årene. Nordmenn er i verdenstoppen på innkjøp av sports- og fritidsutstyr. For hver gang vi kjøper noe nytt belaster vi miljøet i form av forbruk av dyrebare vannressurser, utslipp av klimagasser og skadelig kjemikaliebruk for å nevne noe. 

BRUKT, MEN GODT NOK

DNT mener det er på sin plass at vi som bruker naturen også må ta ansvar for å bevare den. Blant annet har DNT ung sammen med POW laget Miljøvettreglene, hvor regel nummer to lyder slik:

"Sats på opplevelser, ikke utstyr"
Turutstyr trenger ikke være nytt for å gjøre nytte. Kjøp brukt, lån av venner, og ta godt vare på det utstyret du har så det holder år etter år. Fyll sportsboden med gode minner, ikke fancy utstyr. La utstyret være et virkemiddel for gode opplevelser, men husk at utsikten ikke blir bedre med årets modell av skalljakka. Kjøper du mindre, og brukt, sparer du både miljøet og lommeboka.

GRØNNE TIPS

Vi har samlet flere gode tips til hvordan du kan leve etter miljøvettregel nummer 2:  

Grønn byttedag: Hver vår og høst arrangerer DNT ung nasjonale byttedager i form av grønn onsdag og grønn fredag, hvor du kan bytte inn friluftsklær og -utstyr du ikke trenger og samtidig gjøre noen skikkelig gode kupp. I år blir grønn fredag arrangert 29. november ​​​​​​​med byttekvelder over hele landet. 

Bruktstativer i DNT-butikkene: I tursentrene våre i Oslo, Bergen og Stavanger finner du Vipps-stativer hvor du kan kjøpe og selge brukt friluftstøy. Pengene går i sin helhet til selger. 

Tise: I appen Tise finner du en egen friluftsseksjon hvor du kan selge og kjøpe brukt. I en egen kategori kalt "DNT ung anbefaler" finner du utvalgte godbiter. 

BUA: Barn og ungdom vokser fort ut av klær og utstyr, og kanskje går de lei av alpintreningen etter bare tre uker. Det er heller ikke alle som har mulighet til å kjøpe utstyr til barna sine. Flere aktører driver med utleie og utlån, blant dem BUA, som låner ut sport- og friluftsutstyr til barn og unge gratis, og ønsker med det å bidra til bedre folkehelse, mindre forskjeller og lavere forbruk. 

Reparasjon og panteordninger: Det er veldig mye som kan repareres og stadig flere produsenter tilbyr reparasjon for en rimelig penge. Bergans er også en av dem som tar imot brukt friluftstøy, uavhengig av merke og tilstand, som enten blir solgt brukt, gitt bort til noen som trenger det, sydd om til noe annet, eller resirkulert.

Les også: 

Skalljakka må ikke være ny for å være nyttig! Utsikten er like fin om du har på anorakken arvet fra bestefar.
Skalljakka må ikke være ny for å være nyttig! Utsikten er like fin om du har på anorakken arvet fra bestefar. Foto: Marius Dalseg Sætre

Annonse

Skrevet av Line Hårklau 16. oktober 2018