Høstferietips i siste liten 

Høstferie ute i naturen gir minner for livet. Her fra fisketur på Selhamar i Stølsheimen.
Høstferie ute i naturen gir minner for livet. Her fra fisketur på Selhamar i Stølsheimen. Foto: André Marton Pedersen

Høstferien er høysesong for hyttetur og fjellvandring. DNT har tipsene for de som ikke har bestemt seg ennå.

De høstferieåpne betjente hyttene er tradisjon tro populære turmål og overnattingssteder, men det er fortsatt god plass til etternølerne. I tillegg arrangerer DNTs medlemsforeninger aktiviteter og turer for barnefamilier både i nærområdet og til fjells.

1.Finn deres egen drømmehytte  

Har dere små barn anbefaler vi å bo fast på en hytte og gå turer derfra. Flere av DNTs betjente hytter har åpent i høstferien. Ellers er det nok av sjarmerende selvbetjente og ubetjente hytter å velge mellom, også i nærmarka! Se mer på UT.no.

Åpne, betjente hytter ut uke 40:    

 • Solheimstulen på Hardangervidda Ligger i et område perfekt for barnefamilier, og er et ypperlig utgangspunkt for dagsturer. Her er det ekte husmannskost av beste sort, med nybakt brød og kanelsnurrer hver dag. Aktivitetsleder for barnefamilier hver dag i ferien. 
 • Svukuriset, Femundsmarka er en ombygd fjellgard som ligg mellom de mange multemyrene i Femundsmarka. Her er det godt med plass, lett turterreng og modne tyttebær. Natursti og mulighet for korte turer med hundespann. 
 • Fondsbu i Jotunheimen Aktivitetsleder for barnefamilier fra mandag til lørdag, med turer i området, utelek, eventyrstund og bålkos.
 • Mogen på Hardangervidda Her kan du bli med på noe så eksotisk som et cruise på Møsvatn som ender opp på idylliske Mogen turisthytte. Hytta er av de eldste på Vidda og kjent for sitt fantastiske kjøkken. 
 • Gjendesheim i Jotunheimen Har aktivitetsledere for barn og fellestur for familier: Sjørøvertokt i Jotunheimen fra 29.9. til 2.10.  OBS. Nytt i år er at Gjendesheim utvider åpningstiden og tar imot forhåndsbestillinger ut måneden. Les artikkelen Gjendesheim utvider åpningstiden.
 • Rondvassbu i Rondane Tilbyr toppturer med fører flere dager i løpet av ferien. Aktiviteter for barn.  
 • Snøheim, Dovrefjell Snøhetta-massivet rager høyt og fritt over fjellviddene på Dovre. Fra Snøheim kan du gå mange fine dagsturer - alt fra de enkle, barnevennlige til mer krevende toppturene.  

Åpne, betjente hytter ut uke 41:    

 • Aurlandsdalen turisthytte Østerbø  i Skarvheimen. Hytta er et naturlig utgangspunkt for å gå Aurlandsdalen eller i fjellene i området. Tunet innbyr til lek og aktivitet.  Utlån av båt, kanoer og fiskestenger. 
 • Gaustatoppen Fra Gaustatoppen har du et vidt utsyn over store deler av Sør-Norge, å overnatte her er en opplevelse av de sjeldne! 
 • Rønningen gård, Bymarka i Trondheim; Åpen på dagtid med matservering. 

Åpne, betjente hytter hele høsten:    

 • Haukeliseter Fjellstue Midt mellom øst og vest, på 1000 moh, finner du Haukeliseter. Turmuligheter i alle retninger, og kjent for sine fantastiske brød og boller på Bakeri Nansen. 
 • Preikestolen Fjellstue Preikestolen fjellstue ligger akkurat der stien til Preikestolen starter. Her er det mye å finne på for hele familien.  
 • Kobberhaughytta, Nordmarka DNTs storstue i hjertet av Nordmarka, lett tilgjengelig fra Sørkedalen, Frognerseteren og Sognsvann. Supert for overnatting og dagturer, til fots eller på sykkel i høstferien (ta kontakt for booking ved overnatting).  
 • Eiksetra, Finnemarka, Drammen Setra ved Garsjø nord for Drammen er et flott utgangspunkt for fine skogsturer (ta kontakt for booking).   

Aktiviteter for barn på hyttene 

Noen av DNTs betjente hytter har aktivitetsledere for barn med voksenfølge. Dere kan være med på lek og aktiviteter i hyttas nærområder. Dagsturer til barnas "basecamp", små toppturer, lek i bekker, matlaging ute og mye mer vil stå på programmet.  

 • Rondvassbu: 2.-5. oktober kommer Turboteamet fra Barnas Turlag til Rondvassbu - for barn fra 4 år. De organiserer uteaktiviteter som turer, organiserte leker, bålmat og annen moro i nærområdet rundt hytta.
 • Gjendesheim: 2.-5. oktober kommer det Turboteam til Gjendesheim også.
 • Fondsbu: 30.9.-5.10 har Solbjørg ordnet med aktivitetsledere. Det blir bålkos og fjellturer, og troll og tusser leker rundt hytta.
 • Haukeliseter Fjellstue Tilbyr høstferieaktiviteter som skattejakt, grilling av pinnebrød, utlån av kajakk og kano, familiequiz med mer.  
 • Solheimstulen: uke 40. Aktivitetsleder for barnefamilier hver dag i ferien. 

De fleste selvbetjente og ubetjente hytter er tilgjengelige, men sjekk alltid informasjonen om hytta på UT.no.  

Artikkelen fortsetter under bildet

Fjellet lokker med høstfarger og frisk fjelluft. Her fra Bergsdalen.
Fjellet lokker med høstfarger og frisk fjelluft. Her fra Bergsdalen. Foto: André Marton Pedersen

2. Gå fra hytte til hytte  

Større barn kan fint gå kortere fjellturer fra hytte til hytte. En opplevelse utenom det vanlige å fortelle kameratene når du kommer tilbake på skolen! Husk at tidsberegningen på UT.no gjelder voksne, så du må legge på litt, og gjerne doble timeantallet når det gjelder barn.  De selvbetjente hyttene er utstyrt med alt du trenger av kopper og kar, mat, ved og gass. Har du ikke vært på en selvbetjeningshytte før? Da er det på tide å ta i bruk denne fantastiske medlemsfordelen. Husk lakenpose, medlemskort på mobil eller papir og DNT-nøkkelen.

3. Dra på tur med andre  

Fellesturer sammen med andre barnefamilier skaper som regel god dynamikk for barn som ikke alltid vil være med på tur. Plutselig går de hele veien selv, finner en kompis de småkonkurrerer med og spiser mat de aldri har likt.  Du kan enten arrangere din egen fellestur med venner eller familie, eller bli med på en av DNTs arrangerte familieturer:  

Barn på tur er glade barn
Barn på tur er glade barn Foto: Ken-Erik Larsen, DNTs fotokonkurranse

4. Send barna på friluftsmoro  

Om mamma og pappa må jobbe er det allikevel mange muligheter for eventyrlystne litt større barn.  

 • Friluftsskolene er et ferietilbud for 10-13-åringer på dagtid i nærmiljøet.  Målet med Friluftsskolene er å gi flere barn mulighet til å oppleve hvor morsomt og sosialt det er å være ute i naturen på fritida. Alle som deltar får en grunnleggende innføring i friluftsliv. 
 • Høstmoro med DNT Telemark – mange morsomme aktiviteter!
 • Høstferiecamp for Barn og unge med DNT Gubrandsdalen 1.-3. oktober Det er lagt opp til aktiviteter som leker, turer, kanopadling og hesteridning, og opplegget passer best for barn og unge i alderen 8–12 år. Siste dagen er det mulighet for å overnatte.

5. Send ungdommen på friskustur  

Vanskelig å få med ungdommene på tur? Med andre på samme alder kan den kjedelige fjellturen bli både morsom, sosial og spennende. DNT ung har et variert tilbud til ungdom fra 13-26    

Annonse