De beste høstferietipsene

Høstferie ute i naturen gir minner for livet. Her fra fisketur på Selhamar i Stølsheimen.
Høstferie ute i naturen gir minner for livet. Her fra fisketur på Selhamar i Stølsheimen. Foto: André Marton Pedersen

Klar for en aktiv høstferie med frisk luft og vakker natur på alle kanter? Vi har tipsene for deg!

De høstferieåpne betjente hyttene er tradisjon tro populære turmål og overnattingssteder, men det er fortsatt god plass for de som ikke har bestemt seg ennå. I tillegg arrangerer DNTs medlemsforeninger aktiviteter og turer for barnefamilier både i nærområdet og til fjells.

Finn deres egen drømmehytte  

Haukeliseter.
Haukeliseter. Foto: Marius Dalseg Sætre

Har dere små barn anbefaler vi å bo fast på en hytte og gå turer derfra. Flere av DNTs betjente hytter er åpne i høstferien. Ellers er det nok av sjarmerende selvbetjente og ubetjente hytter å velge mellom, også i nærmarka! Se mer på UT.no.

Aktiviteter for barn på hyttene 

Noen av DNTs betjente hytter har aktivitetsledere for barn med voksenfølge. Dere kan være med på lek og aktiviteter i hyttas nærområder. Dagsturer til barnas "basecamp", små toppturer, lek i bekker, matlaging ute og mye mer vil stå på programmet.  

5. - 8. oktober. Turboteamet kommer og det blir aktiviteter og moro for hele familien. Team Turbo tilpasser aktivitetene etter vær, alder på barna og barnas ønsker. Passer for barn fra 4 år med voksenfølge.

Aktiviteter for barn og familier i høstferien inkluderer turer i området, utelek rundt hytta , bålkos med steking av bålboller og pinnebrød og mulighet for lån av spill, samt tegnesaker.


Gå fra hytte til hytte

Bergsdalen i høstfarger.
Bergsdalen i høstfarger. Foto: André Marton Pedersen

Større barn kan fint gå kortere fjellturer fra hytte til hytte. En opplevelse utenom det vanlige å fortelle kameratene når du kommer tilbake på skolen! Husk at tidsberegningen på UT.no gjelder voksne, så du må legge på litt, og gjerne doble timeantallet når det gjelder barn.  De selvbetjente hyttene er utstyrt med alt du trenger av kopper og kar, mat, ved og gass. Har du ikke vært på en selvbetjeningshytte før? Da er det på tide å ta i bruk denne fantastiske medlemsfordelen. Husk å booke oppholdet ditt på forhånd, og ha alltid med DNT-nøkkelen.

  Tips til høstturen til fjells

  På høsten er dagene kortere og været mer skiftende. I fjellet faller ofte den første snøen over 1000 - 1200 moh. i månedsskiftet september- oktober. Høsttur i høyden setter derfor litt ekstra krav til forberedelse, utstyr, og valg av turer og terreng.  Ta høyde for tidlig skumring og beregn heller litt ekstra gangtid. Da sørger dere også god tid til peiskos, god mat, samtaler og en bok, som også er en herlig del av høstturpakka.

  Vil du gå fra hytte til hytte nå passer det ofte best å søke de litt mindre utfordrende områdene og turene med kort vei mellom overnattingsstedene og enklere utganger til transport. 

  Sjekk væremelding og føremelding, og forhør deg gjerne om forholdene dit du skal. 

  Undersøk på forhånd om det er sommerbroer på ruten du ønsker å gå.

  Velg turer som passer formen din akkurat nå, og som fungerer for hele turfølget.

  Og husk hodelykt og annet viktig utstyr i sekken. Se flere gode tips om utstyr og pakkeliste her.

  Dra på tur med andre  

  Barn på tur er glade barn
  Barn på tur er glade barn Foto: Ken-Erik Larsen, DNTs fotokonkurranse

  Fellesturer sammen med andre barnefamilier skaper som regel god dynamikk for barn som ikke alltid vil være med på tur. Plutselig går de hele veien selv, finner en kompis de småkonkurrerer med og spiser mat de aldri har likt.  Du kan enten arrangere din egen fellestur med venner eller familie, eller bli med på en av DNTs arrangerte familieturer:  

  Send barna på friluftsmoro  


   Om mamma og pappa må jobbe er det allikevel mange muligheter for eventyrlystne litt større barn.  

   Friluftsskolene er et ferietilbud for 10-13-åringer på dagtid i nærmiljøet.  Målet med Friluftsskolene er å gi flere barn mulighet til å oppleve hvor morsomt og sosialt det er å være ute i naturen på fritida. Alle som deltar får en grunnleggende innføring i friluftsliv. 

   Send ungdommen ut 

   Vanskelig å få med ungdommene på tur? Med andre på samme alder kan den kjedelige fjellturen bli både morsom, sosial og spennende. DNT ung har et variert tilbud til ungdom fra 13-26.

   Gå på nærtur

   Høst i Oslomarka
   Høst i Oslomarka Foto: Marius Dalseg Sætre

   Nærturen er den kronglete stien som tar av rett borti veien, den hemmelighetsfulle skogen og de furukledde åsene. Nærturen byr på pustepauser i hverdagen og gir små glimt av lykke - og det gjør den enda viktigere enn de lange turene i fjellet. Og nærturen slutter aldri å overraske. Enten det er et rådyr som løper foran deg på stien, en lysning i skogen du ikke har oppdaget før, eller synet av den sene kveldssola speiler seg i tjernet - nærturen byr på små lommer av lykke i en ellers travel hverdag. 
   Gode verktøy til turhøsten  

   Tur-appen KulTur  

   Laget for barn mellom 4 og 12 år der man registrerer turlengde og får poeng for aktiviteter. Den passer både for de som har vært mye på tur, og de som er ferske i friluftslivet. Aktivitetene har ulik vanskelighetsgrad. Man får blant annet poeng for å klatre i trær, plukke søppel, spise mat ute, lage barkebåt, overnatte i telt og sjonglere med kongler, og du kan gjøre hver aktivitet mange ganger. Gratis både for iPhone og Android.

   Digitale friluftskurs 

   DNTs nye digitale friluftskurs er enkle å ta og består av flere små kurs, som samlet skal gi kompetanse, tips og triks til hvordan drive enkelt friluftsliv. Kurspakken består av seks moduler som tar for seg blant annet turplanlegging, utstyr, kart og kompass og hvordan du sover ute for første gang. De gir også en innføring i allemannsretten og sporløs ferdsel.


   Takk til alle medlemmer

   Foto: Marius Dalseg Sætre

   Som medlem får du blant annet medlemspris på DNTs 550 hytter, rabatt på turutstyr, medlemsbladet Fjell og Vidde, tilbud om turer og kurs over hele landet, og en rekke gode medlemsrabatter. Barn og ungdom har ekstra gode rabattordninger på overnatting.

   I tillegg støtter du arbeidet vårt med å tilrettelegge for friluftsliv, ved å merke og rydde stier, legge ut broer, drifte og vedlikeholde hytter. Uten din hjelp hadde ikke dette vært mulig!

   Vil du på tur nå?

   Fra Holmengråfjorden via Partisanhula og Øretoppen til Ropelv.

   Fellestur
   2. juli 2022
   (9 timer)

   Vi starter fra Ropelv med rib til Holmengråfjorden. Vi går i land i Storbukt på sørsiden av Holmengråfjorden der partisangruppa ble satt ...

   Passer for alle
   Arrangeres av Sør-Varanger Turlag

   Aurlandsdalen

   Fellestur
   2. juli 2022
   (2 dager)

   Aurlandsdalen er en av de mest sagnomsuste dalene i Sør-Norge og det er ikke uten grunn! Vi inviterer dere med på ...

   Passer spesielt for Voksne
   Arrangeres av Bergen og Hordaland Turlag

   Familietur: Skjærgårdsleir på Erleholmen ( 5-12 år)

   Fellestur
   2. juli 2022
   (2 dager)

   Bli med på Erleholmen hvor vi fisker, setter garn og nyter det gode liv under åpen himmel! Denne helgen drar ...

   Passer spesielt for Voksne og Barn
   Arrangeres av Barnas turlag Bergen

   Packraft Grunnkurs

   Kurs
   2. juli 2022
   (2 dager)

   Grunnkurs packraft Packraft er en fantastisk måte å oppleve naturen på og veldig gøy! Interessen har økt voldsomt de siste ...

   Passer spesielt for Voksne og Ungdom
   Arrangeres av DNT Oslo og Omegn

   Kajakk Grunnkurs Sørenga

   Kurs
   2. juli 2022
   (2 dager)

   Dette kajakk grunnkurset går over to dager med utgangspunkt på Friluftshuset, Sørenga.  Kurset gir deg grunnkurs hav, som er andre trinn ...

   Passer spesielt for Voksne og Ungdom
   Arrangeres av DNT Oslo og Omegn

   Avlyst Sykkeltur i Øyerfjellet

   Fellestur
   2. juli 2022
   (6 timer)

   Lørdag 2.juli møtes vi ved Håkons Hall kl 10. Vi  sykler nordover Gamlevegen til Øyer og Hafjell Alpinsenter. Her tar vi med ...

   Passer spesielt for Voksne, Ungdom og Seniorer
   Arrangeres av DNT Lillehammer

   Sumarnatt på Solrenningane

   Fellestur
   2. juli 2022
   (2 dager)

   Tidleg på sommarsesongen inviterar Nordhordland Turlag deg til Solrenningane, ein plass av mange kalla i hjarta av Stølsheimen. Det nydelege landskapet er ...

   Passer spesielt for Voksne
   Arrangeres av Nordhordland Turlag

   Arrangementet utsatt til opninga Børabu

   Fellestur
   2. juli 2022
   (1 dag)

   Dato kan bli endra Arrangementet utsatt til opninga   Dagstur til Flora Turlag si DNT hytte Børabu. Informasjon vert oppdatert, så ...

   Passer spesielt for Voksne, Ungdom og Fjellsportinteresserte
   Arrangeres av Flora Turlag

   Fra Høgset til Batnfjord

   Fellestur
   2. juli 2022
   (1 dag)

   Fra topp til topp KNT har de siste årene hatt fellestur både til Stokknoken og Storfjellet. I år skal vi ...

   Passer spesielt for Voksne og Ungdom
   Arrangeres av Kristiansund og Nordmøre Turistforening

   Topptur til Suletinden, med overnatting på Sulebu

   Fellestur
   2. juli 2022
   (2 dager)

   Suletinden er et vakkert og lett gjenkjennelig landemerke på Filefjell. Denne vakre fjelltoppen er turmål på søndag, men vi forenkler ...

   Passer spesielt for Voksne og Seniorer
   Arrangeres av DNT Valdres
   Se 2585 flere turer og aktiviteter  

   Annonse

   Skrevet av Ingvild Lundberg Bakke 27. september 2021