De beste høstferietipsene

Høstferie ute i naturen gir minner for livet. Her fra fisketur på Selhamar i Stølsheimen.
Høstferie ute i naturen gir minner for livet. Her fra fisketur på Selhamar i Stølsheimen. Foto: André Marton Pedersen

Klar for en aktiv høstferie med frisk luft og vakker natur på alle kanter? Vi har tipsene for deg!

De høstferieåpne betjente hyttene er tradisjon tro populære turmål og overnattingssteder, men det er fortsatt god plass for de som ikke har bestemt seg ennå. I tillegg arrangerer DNTs medlemsforeninger aktiviteter og turer for barnefamilier både i nærområdet og til fjells.

Finn deres egen drømmehytte  

Haukeliseter.
Haukeliseter. Foto: Marius Dalseg Sætre

Har dere små barn anbefaler vi å bo fast på en hytte og gå turer derfra. Flere av DNTs betjente hytter er åpne i høstferien. Ellers er det nok av sjarmerende selvbetjente og ubetjente hytter å velge mellom, også i nærmarka! Se mer på UT.no.

Aktiviteter for barn på hyttene 

Noen av DNTs betjente hytter har aktivitetsledere for barn med voksenfølge. Dere kan være med på lek og aktiviteter i hyttas nærområder. Dagsturer til barnas "basecamp", små toppturer, lek i bekker, matlaging ute og mye mer vil stå på programmet.  

5. - 8. oktober. Turboteamet kommer og det blir aktiviteter og moro for hele familien. Team Turbo tilpasser aktivitetene etter vær, alder på barna og barnas ønsker. Passer for barn fra 4 år med voksenfølge.

Aktiviteter for barn og familier i høstferien inkluderer turer i området, utelek rundt hytta , bålkos med steking av bålboller og pinnebrød og mulighet for lån av spill, samt tegnesaker.


Gå fra hytte til hytte

Bergsdalen i høstfarger.
Bergsdalen i høstfarger. Foto: André Marton Pedersen

Større barn kan fint gå kortere fjellturer fra hytte til hytte. En opplevelse utenom det vanlige å fortelle kameratene når du kommer tilbake på skolen! Husk at tidsberegningen på UT.no gjelder voksne, så du må legge på litt, og gjerne doble timeantallet når det gjelder barn.  De selvbetjente hyttene er utstyrt med alt du trenger av kopper og kar, mat, ved og gass. Har du ikke vært på en selvbetjeningshytte før? Da er det på tide å ta i bruk denne fantastiske medlemsfordelen. Husk å booke oppholdet ditt på forhånd, og ha alltid med DNT-nøkkelen.

  Tips til høstturen til fjells

  På høsten er dagene kortere og været mer skiftende. I fjellet faller ofte den første snøen over 1000 - 1200 moh. i månedsskiftet september- oktober. Høsttur i høyden setter derfor litt ekstra krav til forberedelse, utstyr, og valg av turer og terreng.  Ta høyde for tidlig skumring og beregn heller litt ekstra gangtid. Da sørger dere også god tid til peiskos, god mat, samtaler og en bok, som også er en herlig del av høstturpakka.

  Vil du gå fra hytte til hytte nå passer det ofte best å søke de litt mindre utfordrende områdene og turene med kort vei mellom overnattingsstedene og enklere utganger til transport. 

  Sjekk væremelding og føremelding, og forhør deg gjerne om forholdene dit du skal. 

  Undersøk på forhånd om det er sommerbroer på ruten du ønsker å gå.

  Velg turer som passer formen din akkurat nå, og som fungerer for hele turfølget.

  Og husk hodelykt og annet viktig utstyr i sekken. Se flere gode tips om utstyr og pakkeliste her.

  Dra på tur med andre  

  Barn på tur er glade barn
  Barn på tur er glade barn Foto: Ken-Erik Larsen, DNTs fotokonkurranse

  Fellesturer sammen med andre barnefamilier skaper som regel god dynamikk for barn som ikke alltid vil være med på tur. Plutselig går de hele veien selv, finner en kompis de småkonkurrerer med og spiser mat de aldri har likt.  Du kan enten arrangere din egen fellestur med venner eller familie, eller bli med på en av DNTs arrangerte familieturer:  

  Send barna på friluftsmoro  


   Om mamma og pappa må jobbe er det allikevel mange muligheter for eventyrlystne litt større barn.  

   Friluftsskolene er et ferietilbud for 10-13-åringer på dagtid i nærmiljøet.  Målet med Friluftsskolene er å gi flere barn mulighet til å oppleve hvor morsomt og sosialt det er å være ute i naturen på fritida. Alle som deltar får en grunnleggende innføring i friluftsliv. 

   Send ungdommen ut 

   Vanskelig å få med ungdommene på tur? Med andre på samme alder kan den kjedelige fjellturen bli både morsom, sosial og spennende. DNT ung har et variert tilbud til ungdom fra 13-26.

   Gå på nærtur

   Høst i Oslomarka
   Høst i Oslomarka Foto: Marius Dalseg Sætre

   Nærturen er den kronglete stien som tar av rett borti veien, den hemmelighetsfulle skogen og de furukledde åsene. Nærturen byr på pustepauser i hverdagen og gir små glimt av lykke - og det gjør den enda viktigere enn de lange turene i fjellet. Og nærturen slutter aldri å overraske. Enten det er et rådyr som løper foran deg på stien, en lysning i skogen du ikke har oppdaget før, eller synet av den sene kveldssola speiler seg i tjernet - nærturen byr på små lommer av lykke i en ellers travel hverdag. 
   Gode verktøy til turhøsten  

   Tur-appen KulTur  

   Laget for barn mellom 4 og 12 år der man registrerer turlengde og får poeng for aktiviteter. Den passer både for de som har vært mye på tur, og de som er ferske i friluftslivet. Aktivitetene har ulik vanskelighetsgrad. Man får blant annet poeng for å klatre i trær, plukke søppel, spise mat ute, lage barkebåt, overnatte i telt og sjonglere med kongler, og du kan gjøre hver aktivitet mange ganger. Gratis både for iPhone og Android.

   Digitale friluftskurs 

   DNTs nye digitale friluftskurs er enkle å ta og består av flere små kurs, som samlet skal gi kompetanse, tips og triks til hvordan drive enkelt friluftsliv. Kurspakken består av seks moduler som tar for seg blant annet turplanlegging, utstyr, kart og kompass og hvordan du sover ute for første gang. De gir også en innføring i allemannsretten og sporløs ferdsel.


   Takk til alle medlemmer

   Foto: Marius Dalseg Sætre

   Som medlem får du blant annet medlemspris på DNTs 550 hytter, rabatt på turutstyr, medlemsbladet Fjell og Vidde, tilbud om turer og kurs over hele landet, og en rekke gode medlemsrabatter. Barn og ungdom har ekstra gode rabattordninger på overnatting.

   I tillegg støtter du arbeidet vårt med å tilrettelegge for friluftsliv, ved å merke og rydde stier, legge ut broer, drifte og vedlikeholde hytter. Uten din hjelp hadde ikke dette vært mulig!

   Vil du på tur nå?

   Avlyst Ferskingkurs i friluftsliv - lørdag & søndag

   Kurs
   16. oktober 2021
   (2 dager)

   Dette er et praktisk kurs for deg som vil lære mer om friluftslivet, både for deg som har gått litt ...

   Passer spesielt for Voksne, Ungdom og Seniorer
   Arrangeres av Gjerdrum Turlag

   Italiensk aften på Skavlabu

   Fellestur
   16. oktober 2021
   (2 dager)

   Kombinasjonen av flott natur, god mat og godt selskap er perfekt. Nordhordland Turlag inviterer til italiensk aften på Skavlabu turisthytte ...

   Passer spesielt for Voksne
   Arrangeres av Nordhordland Turlag

   Hausttur med middag på Bergsdalstunet

   Fellestur
   16. oktober 2021
   (8 timer)

   Kva er vel ein betre kombinasjon enn tur i vakkert haustlandskap og tre-rettars middag basert på lokale råvarer? Vaksdal Turlag inviterer ...

   Passer for alle
   Arrangeres av Vaksdal Turlag

   REFLEKSJAKT I TRØGSTAD

   Fellestur
   16. oktober 2021
   (3 timer)

   Det blir tur i skogen, pølser på bål og refleksjakt med premie denne lørdagen. Velkommen til alle! Vi går i ...

   Passer spesielt for Voksne og Barn
   Arrangeres av DNT Indre Østfold

   Kajakk Grunnkurs Sørenga

   Kurs
   16. oktober 2021
   (2 dager)

   Dette kajakk grunnkurset går over to dager med utgangspunkt på Friluftshuset, Sørenga.  Kurset gir våttkort og er en introduksjon i bruk av ...

   Passer spesielt for Voksne og Ungdom
   Arrangeres av DNT Oslo og Omegn

   Avlyst Overnattingstur i telt

   Fellestur
   16. oktober 2021
   (2 dager)

   Ta med alt som trengs for en overnatting ute, vi stiller med bålpanne. Kontakt oss gjerne hvis du trenger tips.  ...

   Passer spesielt for Barn
   Arrangeres av Barnas Turlag Grimstad

   Familietur til Redningshytten (6-12 år)

   Fellestur
   16. oktober 2021
   (1 dag)

   Bli med på familietur med Barnas Turlag Bergen. Vi går på opp til Redningshytten, som ligger ved foten av Gullfjellet, Bergen kommune ...

   Passer spesielt for Voksne og Barn
   Arrangeres av Barnas Turlag Bergen

   Kyststien Søndre Jeløya rundt: «Mitt lille Danmark»

   Fellestur
   16. oktober 2021
   (1 dag)

   Vi starter ved Tronvika badeplass og rusler langs kyststien, via Jeløya radio til Gullholmsundet. Herfra følger vi kyststien langs sjøen ...

   Passer spesielt for Voksne
   Arrangeres av Ås Turlag

   AVLYST: Grunnleggande turleiarkurs

   Kurs
   16. oktober 2021
   (2 dager)

   Dette kurset er diverre AVLYST pga få påmeldingar.   Går du med ein Turleiar i magen? Sogn og Fjordane Turlag ...

   Passer spesielt for Voksne og Ungdom
   Arrangeres av Sogn og Fjordane Turlag

   Fortellerstund i gammen

   Fellestur
   16. oktober 2021
   (1 dag)

   Barnas turlag inviterer til skumringstur og fortellerstund i gammen i Hadselåsen. Start fra parkeringsplassen vest for Hadsel kirke kl. 1700. ...

   Passer spesielt for Barn
   Arrangeres av Vesterålen Turlag
   Se 1493 flere turer og aktiviteter  

   Annonse

   Skrevet av Ingvild Lundberg Bakke 27. september 2021