Besøk en ny DNT - hytte i høst

Hvor begynner man med 550 å velge mellom? Vi har plukket ut de nyeste DNT-hyttene til deg.

Som DNT-medlem har du tilgang til rundt 550 hytter. I 2017 åpnet DNT 18 nye ubetjente og selvbetjente hytter landet rundt og i år kommer stadig nye til. Hva med å teste ut noen av dem i høstferien? 

Kvinen

DNT Sørs største hytteanlegg på fjellet åpner 1.oktober. Kvinen ligger på 750 moh i Sirdal kommune, lengst vest i Vest-Agder. Den ubetjente hytta er over to etasjer og får 32 sengeplaser. Kvinen er et populært dagsturmål for hyttefolk og Sirdøler med 2,5 timers vandring. Hytta er tegnet på dugnad av ENO arkitekter og har 9 soverom og 32 sengeplasser, store fellesarealer og to kjøkken slik at både grupper og andre vandrere kan være der samtidig. 

-Samlet har 90 frivillige lagt ned imponerende 10 000 dugnadstimer, forteller Bjørn Andersen-Steinsland i DNT Sør. De har bodd der en uke av gangen, og bistått profesjonelle tømrere med alt mulig - graving, snekring, saging, rydding, gulvlegging, riving, beising og matlaging. Prosjektleder Bjørn Brandtzæg (79 år) har med stø hånd prosjektert og ledet arbeidet med begge hyttene. Materialer er blitt kuttet opp og sirlig merket på forhånd, for å unngå mye frakt, mye kapp, og å gjøre jobben lettere. 

Fuglemyrhytta

Fuglemyrhytta åpnet 25. september 2018 og er DNT Oslo-historiens første nyoppførte hytte i Marka med 10 sengeplasser. Korteste adkomst er fra Skådalen eller Vettakollen t-banestasjon. Du kan også gå fra Sognsvann. Hytta har 10 sengeplasser og er tegnet av arktitektkontoret Snøhetta. Fuglemyrhytta blir en variant av den selvbetjente DNT-hytta på Tungestølen ved Jostedalsbreen som skal bygges. 

-Uansett hvor man kommer fra, blir turen inn til hytta en stor opplevelse der man går gjennom gammelskog som ikke har vært kultivert på hundre år. Framme ved hytta er det lyst og fint og utsikt over Nesoddlandet og utover Oslofjorden, forteller Thomas With i DNT Oslo og Omegn.

Solheimstulen

DNT Drammen overtok den betjente hytta i juni i år. Solheimstulen er en turisthytte der den gode gamle atmosfæren fremdeles sitter i veggene. Hytta ligger i eit område perfekt for barnefamilier, og er et ypperlig utgangspunkt for lange og korte dagsturer. Her får du servert ekte husmannskost av beste sort, med nybakt brød og kanelsnurrer hver dag. Det er også mulig å kjøpa hele brød med hjem. Aktivitetsleder for barnefamilier hver dag i ferien. 

Skålabu i Loen (Sogn og Fjordane) 

Skålabu ble ferdig bygget høsten 2016, men offisielt åpnet i 2017. Denne selvbetjente hytta er spektakulær, der den troner sammen med søsterhytta Skålatårnet på fjelltoppen Skåla (1843 moh). Fra toppen får du fantastisk utsikt over bre-, fjell- og fjordlandskap. Skituren opp egner seg for erfarne fjellskigåere.  

Nordlysobservatoriet Haldde, Alta (Finnmark) 

Det historiske observatoriebygget i stein på Haldetoppen (907 moh) er en opplevelse i seg selv. Bygget ble oppført i 1899 og ble brukt til nordlysforskning. Under andre verdenskrig ble byggene brent av tyskerne, og har blitt renovert siden da. Nå er det en DNT-hytte, der medlemmer med DNT-nøkkel kan bo med god utsikt over Alta og områdene rundt. Du kan overnatte eller gå en dagstur.  Husk at hytta og toppen ligger svært værutsatt til, i bratt fjellterreng.  

BT-hytten, Veseter (Hordaland) 

Denne hytta fikk Bergen og Hordaland Turlag av Bergens Tidende i fjor, i forbindelse med DNTs 150 årsjubileum. Den koselige jakthytta ligger på Veseter mellom Ulvik og Mjøfjell i et flott turterreng. En fin hytte å bo fast på i påsken. Hytta er ubetjent og har 6 sengeplasser.  

Nye Høgevarde, Norefjell (Buskerud) 

Denne spesielle hytta åpnet påsken 2017, og har siden da blitt en stor suksess med over 1200 overnattingsgjester – og sikkert det dobbelte i antall nysgjerrige dagsbesøkende. Hyttas arkitetktur er spektakulær og et moderne tilskudd til DNTs hyttepark. Du kan bestille sengeplasser på forhånd. 

Solheimstulen ligger i et barnevennlig og idyllisk område. Et ypperlig utgangspunkt for korte og lange turer på Hardangervidda!
Solheimstulen ligger i et barnevennlig og idyllisk område. Et ypperlig utgangspunkt for korte og lange turer på Hardangervidda! Foto: Marius Dalseg Sætre

Breistølbu, Filefjell (Sogn og Fjordane) 

Denne hytta ligger lett tilgjengelig ved riksvei 52 på Hemsedalsfjellet og er et flott utgangspunkt for å utforske terrenget i området. Breistølbu ligger høyt, noe som gir muligheter for fine vårskiturer, gjerne fra hytte til hytte.  

Halvorsenhytta, Vestmarka (Akershus) 

En flott hytte som er et fint utgangspunkt for hytte- til hyttetur. Oslomarka har et stort nettverk av ruter og ubetjente hytter. Halvorsenhytta har fantastisk utsikt, er en koselig og romslig tømmerhytte med 9 sengeplasser. Strøm og peis – perfekt for påskekos.  

Himingsjå, Lifjell (Telemark) 

Hytta ligger omkranset av Himingen (1066 moh), Slettefjell (1180 moh) og Rognlifjell (961 moh). Hytta ligger i småkupert og åpent terreng, og skituren inn fra parkeringsplassen er på ca 2 kilometer. Himingsjå passer særlig godt for barn og barnefamilier. Hytta er stor med 27 sengeplasser.  

Veresstua, Vera (Nord-Trøndelag) 

En hyggelig tømmerhytte som egner seg for skigåere som vil overnatte eller gå dagsturer. Veresstua er også tilrettelagt for bevegelseshemmede. Fjellterrenget i Vera er fantastisk sommer som vinter, og hytta ligger rett i nærheten av innfalsporten til Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark. Et fint utgangspunkt for toppturer. 

Ertevannhytta, Eidsberg (Østfold) 

Denne hytta er den eneste turisthytta i Trømborgfjella. Ertevannhytta er en tidligere tømmerkoie som ble åpnet som DNT-hytte høsten 2017. Siden da har hytta blitt et populært turmål. Hytta er ubetjent med fire sengeplasser og enkel standard.  

Ellingseterkoia, Ringerike (Buskerud) 

En liten, intim koie som ligger idyllisk til ved et tjern i skogen. På sommeren er Ellingseterkoia et naturlig stopp for de som vil gå Vassfarstien fra Hønefoss til Tujenborgkoia. Det er også mulig å bo her vinterstid, men merk at det ikke er preparerte løyper inn til hytta.  

Annonse

Skrevet av Mari Stephansen 26. september 2018