Ungdommen drar til fjells i påsken

Topptur er toppen, spesielt blant de unge.
Topptur er toppen, spesielt blant de unge. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Den Norske Turistforeningens frieri til ungdom de siste 25 årene har virket.  Aldri har det vært så mange unge i fjellet.

- Vi hører stadig at unge mennesker ikke er interessert i friluftsliv og at de beveger seg for lite, men det opplever ikke vi. DNT ung har hatt en tredobling i antall 13-26-åringer på våre aktiviteter de siste seks årene. I fjor hadde vi 24 000 deltakere på våre tilbud for ungdom, sier DNT ung-leder Hanna Melhus.

Fra hytte til hytte
Melhus ble valgt til ny leder på DNT ungs landsmøte i Molde i helgen. Hun tar over en ungdomsorganisasjon i sterk vekst. DNT ung fyller 25 år i år, og arrangerte over 500 ulike aktiviteter for ungdom i 2012. Og påsken er høysesong for ungdomsgjenger i fjellet.

- Mange ungdom dropper familietur på fjellet fordi de synes det er kjedelig. Det betyr ikke at de ikke ønsker å være ute i naturen, men at de ønsker å være aktiv på egne premisser. En hytte til hytte-tur i den norske fjellheimen er et eksempel på en sosial og aktiv ferie som denne aldersgruppen digger, sier Melhus.

Forslag til 10 klassiske påsketurer

Kult med friluftsliv
Den Norske Turistforeningen har over 490 hytter over hele landet. I DNT ungs jubileumsår får alle medlemmer mellom 13 og 26 år en gratis overnatting på en av disse hyttene. Om man ikke vil gå fra hytte til hytte, kan man bo på samme hytte over flere dager og bruke den som base. Det gjorde Hanna Melhus første gang hun var på påsketur med en vennegjeng.

10 hytteperler verdt et besøk i påsken.

- Vi tilpasset aktivitetsnivået etter form og føreforhold og gikk toppturer, snøbadet, skiseilet og sov i snøhule. Det var veldig vellykket. I tillegg har DNTs medlemsforeninger mange tilbud for de som ønsker en sosial og actionfylt påske med trygge rammer. Vi kan friste med BaseCamp, kitekurs, toppturer og skiturer i regi av DNT ung. Det finnes rett og slett ingen unnskyldninger for å ikke være ute i påsken, sier hun.

Forslag til DNT-aktiviteter for ungdom:

• Vinter BaseCamp Hardangevidda. (DNT ung Oslo)
    Hardangervidda er årets påskemål. På leiren får du prøvd både snøhuler, kite, fine skiturer ved hytta, og selvsagt masse påskekos og moro.
  • Studentpåsketur (DNT ung Oslo)
    Trenger du en avslappende, hyggelig tur før eksamensjaget setter inn, bli med til Huldreheimen i påsken. Dette er turen for deg som liker skiturer fra hytte til hytte i typisk høyfjellsterreng, uten at det er altfor langt mellom hyttene.
  • Telttur Hamlagrø (DNT ung Bergen)
    Bli med på en morsom og sosial helg der du lærer alt du trenger å vite om telting i påskefjellet.
  • Kitekurs med kitesurfing.no (Stavanger Turistforening og Haukeliseter fjellstue)
    Rett utenfor Haukeliseter Fjellstue ligger Ståvatn, et eldorado for kitesurfere enten man er nybegynner eller profesjonell. Kursene er tilrettelagt for at du skal få den best mulige kite-opplevelsen. Arrangeres hver helg hele vinteren, men du må være rask, det blir fort utsolgt!
  • Krysser Hardangervidda (DNT ung Haugesund)
    For tiende gang går en gjeng fra ungdomsgruppa i Haugesund over Hardangervidda i påsken. En krevende og opplevelsesrik tur som anbefales på det sterkeste.
  • Topptur (DNT ung Sunnmøre)
    Spennende og utfordrende tur for de mellom 18 og 27 år som har gode skiferdigheter. Du trenger ikke være noen ekspert, men må kunne ta seg greit ned en normal sunnmørsk fjellside på ca. 30-35 grader.
Nyvalgt DNT ung-leder Hanna Melhus
Nyvalgt DNT ung-leder Hanna Melhus Foto: Martin Hauge Nilsen