Rekordmange til fjells 

Mange tok turen til fjells i sommer, slik som turfølget til Lars Monsen, her i Jotunheimen.
Mange tok turen til fjells i sommer, slik som turfølget til Lars Monsen, her i Jotunheimen. Foto: Monica Hägglund Langen

Mange ble lokket ut i fjellet i sommer, og de betjente DNT-hyttene hadde en økning i antall overnattinger på 5 prosent i juli og august. 

Hele Norge var med på tur da NRK sendte Monsen minutt for minutt i sommer. Det viser også ferske tall fra DNT. Antall overnattinger på de betjente hyttene i fjellet økte med totalt 5 prosent i juli og august mot samme periode i fjor, og hyttene i fjellet hadde knappe 120.000 overnattinger i de to sommermånedene.

Økning på "Monsen-hyttene"

– Dette er svært gledelige tall. Jo flere som oppdager friluftslivet og fjellet, jo flere blir glade i naturen og ønsker å ta vare på den. Jeg oppfordrer alle til å fortsette å ta i bruk naturen nå i høst - både i fjellet og i sine nærområder. Vi har 57 medlemsforeninger med hytter, ruter og aktivitetstilbud over hele landet - og det er bare å ta for seg av gode opplevelser utendørs, sier Nils Øveraas, generalsekretær i DNT.  

Blant hyttene som hadde størst økning, var Skogadalsbøen og Fannaråkhytta. Begge ble besøkt av Monsen og turfølget hans i sommer. Antall overnattinger på disse hyttene økte med henholdsvis 52 og 37 prosent i juli og august. 

- Skogadalsbøen er et sted med mange kvaliteter. Det er tydelig at Monsens tur hit kan ha bidratt til at flere har åpnet øynene for denne perlen av et sted. Hytta er omgitt av et fantastisk landskap med topper, ruter og hytter i alle retninger. Stedet er barnevennlig, men gir samtidig mulighet for spennende og mer avanserte toppturer og tinderangling, sier Henning Hoff Wikborg. 

Han er daglig leder i DNT Oslo og Omegn, som eier og driver Skogadalsbøen og brorparten av de betjente DNT-hyttene i fjellet. 

Skarvheimen økte mest

Også andre hytter og fjellområder har opplevd stor vekst i sommer. Gaustatoppen Turisthytte er blant hyttene med størst vekst, og i juli og august var det over 30 prosent flere overnattinger her mot året før. 

Områdene med flest store hytter - og dermed flest overnattinger - er Jotunheimen, Hardangervidda, Skarvheimen og Rondane. Skarvheimen, med hyttene Aurlandsdalen, Finsehytta, Geiterygghytta og Iungsdalshytta, er området med størst prosentvis vekst. Antall overnattinger her økte med 18 prosent mot i fjor. Sylan og Breheimen følger på, med en vekst på henholdsvis 10 og 9 prosent. Veksten i Sylan står blant annet flotte Storerikvollen for. 

Planlegg turen og få turips på UT.no


Les mer: 


Annonse

Skrevet av Margrethe Assev 7. september 2018