Flere unge ut i naturen

DNT ung arrangerer en rekke ulike kurs og turer, blant annet kajakkurs, basecamp, teltturer og brekurs. Her fra Newtoncamp Aust-Agder. Foto: Haakon Sundbø

Den Norske Turistforening (DNT) får flere medlemmer i alle aldre. Aller størst er økningen i DNT ung, Norges største friluftsorganisasjon for unge mellom 13 og 26 år.

DNT ung har fått nesten 3 000 flere medlemmer, en økning på nær 7 prosent sammenlignet med samme tid i fjor. Aldri før har DNT hatt flere ungdomsmedlemmer. DNT ung teller nå 45.723 medlemmer hittil i 2018, mot 42.765 medlemmer på samme tid i fjor.

– Vi er glade for å ha fått med enda flere unge ut på tur og med på friluftsaktiviteter. DNT ung tilbyr et fellesskap hvor du får oppleve turglede og mestring, fra enkle aktiviteter i nærmiljøet, via kajakk og klatring, til mer utfordrende fjellsportaktivitet som radonneeski og skredkurs. Vi ser at unge setter pris på det brede tilbudet, sier Johanne Grue Reiten, leder i DNT ung.

Stor økning i nord

Nær alle medlemsforeningene har en økning i medlemmer i aldersgruppen 13 til 26 år. Det er foreningene i nord som har hatt størst prosentvis vekst, med Sandnessjøen og Omegn turistforening (35%), Alta og omegn turlag (33%), Harstad turlag (31%), Rana Turistforening (23%), Sulitjelma og Omegn turistforening (22%) og Narvik og omegn turistforening (22%).

I antall medlemmer er det DNT Oslo og omegn som har hatt størst økning, med over 920 flere ungdomsmedlemmer i 2018.

– Vi tror at det å lage en egen arena på Sørenga der de kan samles, har åpnet øynene for mange unge. Der kan de finne et hyggelig sosialt miljø i DNT, og vi har  mange spennende tilbud om turer og arrangementer, sier Henning Wikborg Hoff, daglig leder i DNT Oslo og omegn.

Positiv utvikling

Det er gledelig at målrettet arbeid for å utvikle og forbedre tilbudet gir så konkrete resultater i form av flere deltagere og medlemmer. Enkle nærturer og aktiviteter vokser parallellt med mer krevende aktiviteter som langturer og toppturer. Det har betydning for livskvalitet og folkehelse, og taler godt for at den positive utviklingen kan fortsette, sier DNTs generalsekretær Nils Øveraas.

De siste årene har DNT satset spesielt på barn og unge, og medlemsveksten i DNT ung viser at ungdom liker å utforske nye former for friluftsliv samtidig som de har det sosialt og møter nye mennesker. I tillegg har DNT ung-medlemmer flere gode medlemsfordeler, blant annet 50 prosent rabatt på hytteovernattinger.

DNT ung arrangerer mange aktiviteter og turer, her fra en fellestur i Tafjordfjella. Foto: Sindre Nikolai Aker

Skrevet av Monica Hägglund Langen 9. september 2018