Klart for Fjellfilm på Gjendesheim

Foto: Eivind Haugstad Kleiven

Fjelltur, teltliv, film og foredrag trekker 1000 festivalgjengere til en utsolgt Fjellfilmfestival 7. til 9.september. 

– Vi gleder oss til å ta imot fjellfolket til den 16. utgaven av Fjellfilmfestivalen. Kombinasjonen av friluftsopplevelser og film i friluft er så god som uslåelig. Værmeldingen ser grei ut også, så vi krysser fingrene for oppholdsvær og tror på en strålende helg i høstfjellet, sier festivalsjef Maritha Bjørnbeth.  

DNT er medarrangør av Fjellfilm, sammen med Fri Flyt. Festivalen går av stabelen ved foten av Besseggen, på Gjendesheim i Jounheimen, et flaggskip blant DNTs hytter. 

Førpremiere på Arctic 

42 filmer skal rulle over skjermene i løpet av helgen. Et høydepunkt er førpremieren på “Arctic”, en film som handler om å strande i Arktis og kampen for å overleve. Hovedrollen spilles av danske Mads Mikkelsen.  

– Vi er stolte av å ha “Arctic” som åpningsfilm og spesielt at det er i fjellheimen, på Fjellfilmfestivalen, at den vises for første gang i Norge, sier Bjørnbeth.  

Norsk storfilm under stjernene 

En ekte norsk storfilm hører også med på Fjellfilm. Lørdag kveld vises oppfølgeren til “Bølgen”, “Skjelvet”, under åpen himmel. Skjelvet er den største norske katastrofefilmen noensinne og har høstet lovord fra kritikerene.    

Den norske dokumentaren “Dronning uten land" er solgt til hele verden og tar for seg den dramatiske effekten klimaendringene har på isbjørnens økosystem på Svalbard. Kinoversjonen vises for første gang i Norge på Fjellfilm.   

–  Målene til Fjellfilm er å inspirere til å drive et aktivt friluftsliv, samt vekke engasjement rundt miljø, natur og bærekraft. Vi håper og tror at årets program både vil engasjere, underholde og bidra til at man reflekterer rundt sin egen og vårt felles forhold til og bruk av naturen, sier Bjørnbeth. 

Egen reparasjonsbod 

I år som i fjor settes det opp en fiksebod for friluftsklær og - utstyr i regi av DNT ung. Her kan alle som vil ta med turutstyr som trenger litt omsorg. Bergans stiller med reparatører og symaskiner.  

–  Nordmenn elsker tur, men vi elsker også å kjøpe nytt utstyr. Du kan velge å kjøpe brukt, men viktigst av alt er at man fikser utstyret om det har fått en rift eller lignende. Vi håper fikseboden får flere til å gjenbruke mer, sier leder i DNT ung, Johanne Grue Reiten. 

Toppsanking og matkurs selger 

Fjellfilmfestivalen er langt mer enn film. Årets dagtilbud spenner fra kart og kompasskurs, til multisport, morgenyoga på SUP-brett (!) til singeltur og turmatkurs. I tillegg arrangeres det flere guidede toppturer. Fredag og lørdag er de store turdagene under festivalen. 

– Fjorårets nykomling, den guidede turen “fem 2000-meterstopper", er aktiviteten det har vært mest rift rundt, også i år. Breturen til Surtningssue og matlagingskurs er også populære. Vi har helt klart Norges sprekeste festivalgjengere! sier festivalsjef Bjørnbeth.

Presse: 

Akkreditering eller info: Kommunikasjonsansvarlig Mari Stephansen på mari.stephansen@dnt.no / 952 90 730. Festivalsjef Maritha Bjørnbeth: post@fjellfilm.no/ 970 14 228. 

​​​​​​​

Fakta om Fjellfilmfestivalen:  

· Norges største fjellfilmfestival. 

· Har dokumentarer, spillefilmer, kortfilmer, foredrag, turer og kurs på programmet.  

·  Avholdt første gang i 2003. Det var nå avdøde Ole Drægni på Turtagrø hotell og Fri Flyt-gründer Anders Waage Nilsen som tok initiativet til festivalen. I 2012 flyttet Fjellfilmfestivalen til Gjendesheim Turisthytte i Jotunheimen 

·  Arrangeres av Stiftelsen Fjellkultur, som er opprettet av forlaget Fri Flyt AS og DNT.  

· Jobber for å fremme film- og kulturuttrykk knyttet til naturopplevelser, samt bidra til økt kvalitet i bredde i formidling av film og kultur knyttet til friluftsliv og inspirere til aktiv bruk av natur og å fremme naturvern og sikker ferdsel i fjellet.  Annonse

Skrevet av Mari Stephansen 31. august 2018