Stem på Norges beste tursti!

Dronningruta i Vesterålen er en av turrutene du kan stemme fram som Norges beste.
Dronningruta i Vesterålen er en av turrutene du kan stemme fram som Norges beste. Foto: Marius Dalseg Sætre

Hvilken tursti er Norges beste? Nå kan du være med og stemme fram din favoritt. 

De fire siste årene har Gjensidigestiftelsen og fylkeskommuner over hele landet investert 100 millioner kroner og merket 40.000 kilometer turstier i nærområdet der folk bor, gjennom det som kalles Turskiltprosjektet. DNT er blant dem som har gitt faglig støtte til prosjektet. Nå kjemper over 100 turruter om å bli kåret til Norges beste. 

- Å gå tur er den aktiviteten flest nordmenn ønsker å drive med, og derfor er det helt avgjørende at vi sikrer at flest mulig oppdager turstiene i sitt nærområde. Nå oppfordrer jeg alle til å løfte fram sin personlige favoritt, sier generalsekretær i DNT, Nils Øveraas.

Slik stemmer du

For å stemme på din favoritt, går du inn på turrute.no. Her finner du informasjon om og bilder av alle rutene som er med i kåringen. Skriv inn fylke eller kommune og velg den ruten du vil gi din stemme til. Det er ikke mulig å avgi mer enn en stemme til hver rute, men fullt mulig å stemme på flere ruter. 

31. august stenger avstemmingen, og det kåres da fylkesvinnere. Disse går videre til en landsfinale og Norges beste turrute kåres under Stikonferansen i Bergen i 2019. Vinneren vil, i tillegg til heder og ære, motta en premie på 25.000 kroner og en plakett. 

Tilsvarer avstanden rundt ekvator

Turskiltprosjektet er et stort spleiselag for en bedre folkehelse. Ambisjonen har vært å gjøre det enklere for alle å gå på tur i nærområdet sitt. I årene 2014 til 2017 er det på landsbasis laget 63.900 unike turskilt og 7300 informasjonstavler, nær 100.000 frivillige arbeidstimer har gått med til å montere skiltene, og det er søkt om over 10.300 grunneiertillatelser til å skilte og merke turruter over offentlig og privat eiendom.

- Den samlede distansen med merkede ruter tilsvarer avstanden rundt ekvator. Målet har vært å etablere et lavterskeltilbud, og å gjøre det enda enklere for folk å komme seg ut på tur der de bor. Man må ikke nødvendigvis opp på vidda for å gå på tur, nå venter naturopplevelser til fots, på sykkel og også i kajakk bare 250-500 meter fra boligområder over hele landet, sier prosjektleder for Turskiltprosjektet, Bjørn-Egil Hansen i Gjensidigestiftelsen.

Les også: Turen til Skålatårnet i Sogn og Fjordane er blant rutene som kan stemmes fram.
Turen til Skålatårnet i Sogn og Fjordane er blant rutene som kan stemmes fram. Foto: Elin Hansson

Annonse

Skrevet av Margrethe Assev 17. august 2018