10 hytteperler du kan besøke i påska

Over 490 DNT-hytter over hele landet venter på deg. Her er årbokredaktør Hallgrim Rogns tips til 10 hytteperler som er verdt et besøk i påska.

- Det finnes så mange flotte og spennende turistforeningshytter, flere med en beliggenhet du bare kan drømme om. Jeg har fått mange favoritthytter de siste årene, og det er vanskelig å velge noen fremfor andre. Egentlig har jeg bare ett tips - skaff deg hyttenøkkelen, dra på hyttetur og finn din egen perle, sier Hallgrim Rogn i DNT.

Hyttene nedenfor er selvbetjente eller ubetjente, men Rogn har ingen problemer med å anbefale betjente hytter også. 

- Påske er kos, og noe av det aller mest behagelige man kan unne seg i påska er å komme til ferdig middag etter en lang dag ute i fjellet. Påske er med andre ord tiden for å unne seg noen netter på betjente hytter. Alle hyttene legger til rette for faste opphold for den som ønsker å gå dagsturer, mens mange av de klassiske påsketurene går mellom betjente hytter.

Mer om DNTs hytter

VIDEO: Slik bruker du de selvbetjente hyttene

Alle turistforeningshyttene i hele landet finner du på UT.no

Husk hyttenøkkelen! De fleste av DNTs hytter er låst med DNTs standardnøkkel. Medlemmer kan låne den mot et depositum på kroner 100. Kjøp nøkkelen i vår nettbutikk eller via våre foreninger/turlag.

1. Høgevarde på Norefjell

Varm saft og vid utsikt venter på deg på Høgevarde. Du går i godt preppa spor helt til hytta, og utsikten fra toppen (1459 moh.) rett ved hytta er kun slått av Gaustatoppen. 

Les mer om hytta på UT.no

Besøk på hytta kan kombineres med Vintertur på  Norefjell eller Topptur til Høgevarde (1459 moh.) 


2. Velleseter på Sunnmøre

Lett tilgjengelig klemt inne blant majestetiske Sunnmørsalper ligger den trivelige Vellesetra. Perfekt for toppturer på dagtid og hyttekos på kveldstid.

Les mer om hytta på UT.no

Besøk på hytta kan kombineres med: Topptur til Grøtdalstinden (1420 moh.)  eller Topptur til Brundstadhornet (1524 moh.) 

3. Holmavatnhytta i Ryfylkeheiane

I lett vinterterreng rett sør for Haukeliseter ligger Holmavatnhytta. Den kan være første stopp både på langturen gjennom Ryylkeheiene og på helgeturen til Hovden.
Les mer om hytta på UT.no

Besøk på hytta kan kombineres med: Vintertur fra Haukeliseter til Hovden  eller Langtur gjennom Ryfylkeheiene 

4. Olavsbu i Jotunheimen

Olavsbu er selve definisjonen på midt i smørøyet. Betjente hytter en dagsmarsj i alle himmelretninger og utallige totusenmeterstopper godt innenfor rekkevidde for toppturen. 
Les mer om hytta på UT.no

Besøk på hytta kan kombineres med: Rundtur på ski vest i Jotunheimen eller toppturene til Mjølkedalstinden (2138 moh.)  eller  Skarddalstinden (2100 moh.)

5. Reinheim på Dovrefjell

Romslige Reinheim er Dovres storstue vinterstid. Hit trekker både hytte-til-hytte-folket og toppturfolket for å suge til seg Dovrefjells storhet også vinterstid.

Les mer om hytta på UT.no

Besøk på hytta kan kombineres med: På ski midt på Dovrefjell eller Topptur til Snøhetta (2286 moh.)

6. Hallingskeid på Hardangervidda

Tog til fjells blir aldri feil. Hallingskeid er særlig fint når vårsola har sørget for at skarelaget ligger stødig i terrenget rundt hytta.

Les mer om hytta på UT.no

Besøk på hytta kan kombineres med: I Nansens spor over Vossaskavlen


7. Volahytta i Vossafjella

Som «første hytte» i Vossefjella nord for Voss er Volahytta populær ved påsketider. Noe både kvaliteten på hytta og variasjonen i terrenget er gode argument for. 

Les mer om hytta på UT.no

Besøk på hytta kan kombineres med : Fra bakke til bakke i Vossafjella


8. Snytindhytta i Vesterålen

Badstue, Vesterålen, Snytindan og Møysalen. Trenger vi si mer? Når hytta i tillegg er nyoppusset, er dette toppturhytta framfor noen i nord.

Les mer om hytta på UT.no

Besøk på hytta kan kombineres med: Topptur til Stor Snytindan (966 moh.)


9. Bjellåvasstua på Saltfjellet

Nord på Saltfjellet er Bjellåvasstua den mest brukte innfallsporten til området. Hytta er et naturlig mål for barnefamilier som vil til fjells og et enda mer naturlig første stopp på turen over Saltfjellet. 

Les mer om hytta på UT.no

Besøk på hytta kan kombineres med: Skitur over Saltfjellet


10. Kjennsvasshytta ved Okstindan

Ved foten av Okstindmassivet i Nordland ligger Kjennsvasshytta. I tillegg til å være trivelig er hytta det ideelle utgangspunktet for å bestige Nord-Norges aller høyeste fjell, Oksskolten (1916 moh.)  

Les mer om hytta på UT.no

Besøk på hytta kan kombineres med: Topptur til Nord-Norges høyeste fjell, Oksskolten (1916 moh.)

Hallgrim Rogn har vært redaktør for DNTs to siste årbøker "Dine hytter "
Hallgrim Rogn har vært redaktør for DNTs to siste årbøker "Dine hytter "

Annonse

Skrevet av Christian Strand 23. mars 2013