Julirekord for DNT

Denne sommeren har flere DNT-hytter opplevd rekordmange besøk.
Denne sommeren har flere DNT-hytter opplevd rekordmange besøk. Foto: Marius Dalseg Sætre

Mange har brukt sommerværet til naturopplevelser i eget land. Flere av Turistforeningens hytter har hatt besøksrekord i juli, og foreningen får stadig nye medlemmer.

Juli har vært en rekordmåned for mange betjente DNT-hytter. Totalt hadde de betjente hyttene over 65.000 overnattinger i juli, en vekst på hele 6 prosent mot samme måned i fjor. Samtidig melder stadig flere seg inn i DNT.

– Dette er en fantastisk utvikling og en bekreftelse på at friluftsliv er en viktig del av sommerferien for mange. Ikke minst viser medlemstallene at stadig flere vil støtte arbeidet DNT gjør for å tilrettelegge for og skape naturopplevelser – 150 år etter at vi ble stiftet, sier Nils Øveraas, generalsekretær i DNT.

Nils Øveraas, generalsekretær i DNT.
Nils Øveraas, generalsekretær i DNT. Foto: Marius Dalseg Sætre

Topplister hytter

Hytter med mest økning

Fannaråken, Jotunheimen (71%)
Skogadalsbøen, Jotunheimen (70%)
Geiterygghytta, Skarvheimen (56%)
Aurlandsdalen Turisthytte Østerbø, Skarvheimen (41%)
Nørdstedalseter, Breheimen (28%)

Områder med mest økning

Skarvheimen (30%)
Sylan (13%)
Breheimen (10%)
Jotunheimen (8%)
Ryfylkeheiene (4%)

Områder med mest besøk

Jotunheimen (17098)
Ryfylkeheiene (10465)
Skarvheimen (9422)
Hardangervidda (8403)
Rondane (7281)

"Monsen-hyttene" på topp

Blant hyttene som har økt mest, finner vi blant andre landets høyest beliggende turisthytte; Fannaråkhytta (2068 m.o.h.), samt Skogadalsbøen, som ligger en dagstur unna. Begge hyttene ble besøkt av Lars Monsen og turfølget da NRK sendte "Monsen minutt for minutt" fra Jotunheimen. De to hyttene har hatt en formidabel vekst i antall overnattinger på 70 prosent – og Skogadalsbøen hadde over 2200 overnattinger i juli – mot rundt 1300 i fjor.

– Det har vært mye oppmerksomhet rundt disse hyttene både før og etter TV-sendingene, så det kan være vi ser en "Monsen-effekt". Men det fine sommerværet er også en forklaring, sier Jan Erik Reiten. Han leder avdeling for hytter og ruter i DNT Oslo og Omegn, foreningen som eier flest betjente DNT-hytter.

Også hyttene i Skarvheimen har hatt en god økning i overnattinger, som Finsehytta, Aurlandsdalen Turisthytte Østerbø og Geiterygghytta.

– Her er det kjempebra stemning og masse hyggelige folk. Badetemperaturen har vært super i år, med rundt 20 grader i vannet – og mange har badet og kost seg, forteller Marit Wøllo, vertskap på Geiterygghytta.

Stadig flere melder seg inn

Medlemstallene viser at det også er en økning i antall medlemmer på 2,3 prosent mot samme tid i fjor. Over 304.000 er nå medlemmer i DNT – og over 100.000 har meldt seg inn siden inngangen av 2017.

– Norge har sterke friluftstradisjoner og byr på variert natur året rundt. Men medlemsveksten er først og fremst et resultat av den store innsatsen som legges ned av frivillige landet over for å skape aktivitet, vedlikeholde hyttene og merke 22.000 kilometer med stier, sier Øveraas.

Mulighetene for et aktivt friluftsliv resten av sommeren og utover høsten er fortsatt mange, både i fjellet, langs kysten og i skogen. De fleste betjente hyttene holder åpent til ut i september, og svært mange selv- og ubetjente hytter er åpne hele året.

Skrevet av Margrethe Assev 2. august 2018