150-årsfeiring på DNTs første hytte

Ragnhild Helberg klippet snoren og åpnet Claus Helberg-utstillingen som Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) har fått i stand på Krokan Turisthytte. Fra venstre: Tinn-ordfører Bjørn Sverre Birkeland, Tor Nicolaysen fra Rjukan fjellstue, Ragnhild Helberg og Runar Lia, direktør ved NIA.
Ragnhild Helberg klippet snoren og åpnet Claus Helberg-utstillingen som Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) har fått i stand på Krokan Turisthytte. Fra venstre: Tinn-ordfører Bjørn Sverre Birkeland, Tor Nicolaysen fra Rjukan fjellstue, Ragnhild Helberg og Runar Lia, direktør ved NIA. Foto: Monica Hägglund Langen

150 år med turglede ble markert med Marispelet og jubileumsfeiring på Krokan Turisthytte.

Da DNT ble stiftet i 1868 var målet å legge til rette for at alle skulle få oppleve det Norges natur. Det samme året kjøpte Turistforeningen Krokan Turisthytte for at turister enkelt kunne komme for å se Rjukanfossen.  

– Hytta er et viktig kulturminne i Vestfjorddalen, og med sin beliggenhet rett i nærheten av Rjukanfossjuvet representerer den også et naturminne om Rjukanfossen, en av Europas største naturattraksjoner i sin tid. Og med Krokan som DNTs første hytte er dette det nærmeste vi kommer DNTs vugge, sier DNTs generalsekretær Nils Øveraas. 

Natursti og teater

Den legendariske fjellføreren og krigshelten Claus Helberg står på sokkel utenfor Krokan turisthytte. Helberg var i en rekke år Turistforeningens løypegeneral, og gjennom nesten 60 år bygget han varder, kvistet løyper og lokket folk til fjells. I forbindelse med DNTs 150-årsjubileum åpnet Krokan en utstilling om Helberg, veiviser i krig og fred, inne på turisthytta, og det var hans kone gjennom 53 år, Ragnhild Helberg, som klippet snoren. Til stede var også tidligere styreleder i DNT, Øystein Dahle, og dagens generalsekretær Nils Øveraas.

Historien ble også levendegjort med historisk teater og musikalske innslag på hyttetunet. Publikum ble invitert med tilbake til røttene til den gang det hele startet for 150 år siden, og for barna var det natursti og en rekke leker og aktiviteter.

– Jubileumsfeiringen er en spesiell gavepakke spekket med aktiviteter og innblikk i historier fra både hverdagsliv og friluftsliv for 150 år siden og fram til i dag. En herlig forening av natur- og kulturhistorie, sier Øveraas. 

Fossen slippes 

Etter en full dag med aktiviteter på tunet, gikk turen på andre siden av veien og ned Maristien til Marispelet, et drama på kanten av stupet.

– Marispelet har kommet i stand en del på bakgrunn av Turistforeningen, forteller initiativtaker og leder for Marispelet, Gro Synnøve Brekka. Alle som kom for å se Rjukanfosen før fikk fortalt sagnet om Mari, og mange skrev om det de fikk høre i sine reiseskildringer.  

Gjennom de mange versjonene i reiseskildringene vokste spelet fram. I år tar Marispelet oss tilbake til DNTs stiftelsesår 1868, og publikum får innblikk i hvordan folk hadde det på den tiden.   

– Ikke minst får alle tilskuere oppleve den magiske Rjukanfossen i all sin prakt når den slippes i forbindelse med Marispelet, forteller daglig leder i DNT Telemark, Jon Atle Holmberg.   

Sterke kvinner 

I år er det kvinnekamp som blir sentralt tema i Marispelet, forteller Brekka.  

– Selve sagnet handler om den sterke Mari og kampen hun tar mot de mannlige autoritetene i sitt liv, sier hun.   

Det var Brekka som tok kontakt med Turistforeningen for å legge fram forslaget om å avholde en jubileumsfeiring i tilknytning til Marispelet, med bakgrunn i spelets tilknytning til foreningens historie.  

– Og det finnes ikke noe bedre sted å feire DNT enn ved Rjukanfossen, legger Jon Atle Holmberg i DNT Telemark til.

Det blir historisk teater med Tor Nicolaysen ved Krokan.
Det blir historisk teater med Tor Nicolaysen ved Krokan. Foto: Marius Dalseg Sætre

Annonse

Program for dagen:

  • Aktiviteter i regi av Barnas Turlag fra klokken 12.00 og fram til Marispelet på kvelden
  • Barnas turlags maskot Turbo kommer 
  • Gratis spekemat fra Gilde fra kl. 14.00 
  • Vandrende historisk friteater på Krokan-tunet klokken 16.00 og klokken 18.00 ved Tor Nicolaysen som driver Rjukan Fjellstue og DNTs generalsekretær Nils Øveraas.
  • Åpning av Claus Helberg-utstillingen kl. 17.00
  • Marispelet 20.30 (DNT-medlemmer får billetter til kun kroner 325,-. Ordinær pris er kroner 480,-.)

Billetter til spelet kjøper du ved å sende en mail til  info@visitrjukan.com eller ringe 35080550.

Les mer om Marispelet og jubileumsfesten hos DNT Telemark.