Slik forholder du deg til tørken på tur

Bålbrenning og grilling er hyggelig på tur, men det er viktig å respektere bålforbud og ta forholdsregler.
Bålbrenning og grilling er hyggelig på tur, men det er viktig å respektere bålforbud og ta forholdsregler. Foto: Marius Dalseg Sætre

Det er fantastiske forhold for fjellturer nå, men langvarig varme og lite nedbør setter ekstra krav til deg som turgåer. Les denne før du legger i vei!

Det har vært, og er, en svært varm og tørr vår og sommer over store deler av landet. Det fører til totalforbud mot bruk av ild i mange områder, noe som inkluderer all form for gnist eller flammer. Om du skulle være i tvil om hvor det er tørt, gir Yr.no en god oversikt. Kontakt kommunen eller den lokale branntjenesten om du er i tvil om status i området hvor du ferdes. 

Husk at selv om det har regnet, er jord ofte tørr der lyngrøttene går. Antente lyngrøtter kan spre bålet underjordisk opp til nye steder. På grunn av sommerens tørke er mye av vegetasjonen skadet av tørken, dette fører til at vegetasjonen tørker uvanlig fort opp igjen etter regnvær. En dag med sol etter mye nedbør kan gjøre tørkeskadet vegetasjon knusktørr igjen. Det er derfor grunn til å minne om at alle må være spesielt aktsom utover ettersommeren og høsten.

Ta hensyn

Å tenne bål på tur er en allemannsrett i Norge, men fra 15. april til 15. september er det forbudt å gjøre opp ild i nærheten av skog og annen utmark. Unntaket er kun dersom aktiviteten åpenbart ikke medfører fare for brann, og dette er en vurdering som den enkelte må ta. 

En må da ta hensyn til forholdene der en skal bruke åpen ild for å vurdere brannfaren. Eksempelvis nærhet til vegetasjon eller annet brennbart, om vegetasjonen er tørr eller ikke, vindretning og vindstyrke, og om det er vann eller annet slokkemiddel i nærheten.

Ekstrem skogbrannfare i Sør - Norge

Den solrike sommeren gjør at det er spesielt tørt, som igjen betyr ekstrem skogbrannfare i Sør-Norge. Å fyre bål er ikke tillatt, og skal du tilberede mat, må dette også gjøres med stor forsiktighet.

– Sjekk alltid status i det området du skal på tur i, minner Nils Øveraas, generalsekretær i DNT, om. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har utarbeidet veiledere om brannfaren og hvordan man skal unngå dette på syv språk. Se kolonnen til høyre. 

Direktør i DSB, Cecilie Daae maner alle til forsiktighet: 

– Nå må absolutt alle ta sin del av ansvaret for å forhindre at branner oppstår og sprer seg. Hvis ikke risikerer vi store ødeleggelser – ikke bare av skog og utmark, men også hus og hjem. I verste fall kan liv gå tapt.

Hell suppe på termos, og vips har du turmaten klar!
Hell suppe på termos, og vips har du turmaten klar! Foto: Trude Blåsmo

Mattips i områder med absolutt bålforbod:  

Salat 

Bland en salat med det du liker best. Bruka rester fra kjøleskapet så unngår du matsvinn!  Ta med balsamico, olivenolje eller en dressing i sekken. Pakk med brød om det frister.  

Tortilla

Stek kjøttet i forkant eller finn fram bønner eller kikerter for en vegetarvariant. Kutt grønnsaker og ta med rømme. Plukk og miks og legg i lefsa som du vil når du er fremme – og nyt! 

Pølse eller suppe på termos 

God gammel klassiker! Ta med varmt vann på termos hjemmefra og putt wienerpølsene oppi 10 minutt før dere skal spise. Husk ketsjup, sennep og sprøstekt løk om du liker det.  

Fyll termosen med favorittsuppen. Ta med kokte egg, spekekjøtt eller rømme om det passer til. 

Tapas

Kjøtt, ost, oliven, brød, aioli, grønnsaker. Her er det kun fantasien som setter grenser. Her kan du få et festmåltid til skogs!

Om bålforbud i Norge på andre språk:

Engelsk: Be aware of this before lighting a campfire

Spansk: Esto es lo que necesitas saber antes de encender una fogata

Tysk: Das müssen Sie wissen, bevor Sie ein Feuer machen

Fransk: Ce qu'il faut savoir avant de faire un feu

Polsk: Co należy wiedzieć przed rozpaleniem ogniska

Nederlandsk: Dit moet u weten voordat u vuur maakt

Litauisk: Taisyklės, kurias turite žinoti prieš kurdami laužą

Fyll opp! Ved Gullhorgabu i Bergsdalen, juli 2018.
Fyll opp! Ved Gullhorgabu i Bergsdalen, juli 2018. Foto: André Marton Pedersen

Fyll på når du kan 

I Norge er vi heldige, med god tilgang på vann i bekker, vann og elver. Men med et år som i år,  gjør du lurt i å undersøke kartet nøye før tur og kartlegge vannkilder slik at du vet hvor du kan fylle på flaska. 

Og når du er ute: Vær oppmerksom, se deg om og fyll på vann når du går forbi bekker eller elver. Friskt vann etter en seig motbakke er gull verdt.

Primus med gassbrenner kan være et alternativ til bål når det er bålforbud. Sjekk hvordan forholdene er i området du skal gå, og ta de forhåndsreglene som anbefales.
Primus med gassbrenner kan være et alternativ til bål når det er bålforbud. Sjekk hvordan forholdene er i området du skal gå, og ta de forhåndsreglene som anbefales. Foto: Marius Dalseg Sætre

Hva er generelt bålforbud?

Det er generelt bålforbud fra 15. april til 15. september. I dette tidsrommet er det forbudt å tenne opp bål og grill i, eller i nærheten av, skog og annen utmark. Brannvesenet kan likevel gi tillatelse til å tenne bål, hvis du søker om dette. Sjekk alltid hvilke regler som gjelder for din kommune før du tenner bål.

Stranden vil oftest regnes som utmark og vil da være omfattet av det generelle bålforbudet. Hvis man likevel ønsker å tenne bål eller grille, må man søke om tillatelse fra kommunen.

Selv om det er generelt bålforbud har du lov til å tenne bål der det er opplagt at det ikke kan starte en brann. Det skal svært mye nedbør til for at det opplagt ikke kan føre til brann.

Ved overtredelse av aktsomhetsplikten eller det generelle bålforbudet kan man straffes med bot eller fengsel.

Annonse