Aktiv påske for hele familien

Snøhulegraving er familieaktivitet på ferie med Barnas Turlag.
Snøhulegraving er familieaktivitet på ferie med Barnas Turlag. Foto: Julie Maske

Aking, skileik, sveler og svette panner. På påskeferie med egen aktivitetesleder, på en betjent Turistforeningshytte, er familien garantert fart og friluftslivsglede.

Når Syden eller byen ikke er et alternativ for barnefamilien er det godt at noen tilbyr aktivitetsferie på fjellet. Stadig flere Turistforeningshytter har egne aktivitetsledere i påskeferien, til glede for mange småbarnsfamilier. I år har Rondvassbu og Bjørnhollia i Rondane, Sota Sæter i Breheimen, Preikestolen fjellstue i Lysefjorden  og Haukeliseter fjellstue på Hardangervidda aktivitetsledere i regi av Barnas Turlag eller hytta.

Passer for alle

- Mange foreldre har sikkert opplevd at det er vanskelig å få med barna ut, selv om sola skinner og skiføret er bra, sier aktivitetsleder Sanna Antell i Barnas Turlag. Hun var aktivitetsleder på Sota Sæter i Breheimen i påska 2012, og lærte ungene både å lage snøhule, skøyte på ski og se etter harespor i snøen.

- Når mange barn er sammen motiverer de hverandre. Et slikt opplegg som vi har passer for alle slags familier, både med med og uten turerfaring. Det viktigste er at foreldrene er positive og gleder seg over å være ute, forklarer Sanna.

Fri fra spill og TV

Ungene som var med Sanna på Sota Sæter i fjor opplevde mye. her er noe av hva de fortalte

– Jeg har lært å hoppe på ski og gå med stegjern, forteller femåringen Tuva og tråkker fiskebein opp bakkene. Halvveis oppe snur hun skiene og setter utfor hoppet igjen. Denne gangen deiser hun rett i bakken.
– Av og til faller jeg, og av og til står jeg. Det er gøy det, sier Tuva og smiler. Ved siden av henne står sjuåringen Sondre med spade, klar til å lage snøhule med nye venner.
– Etterpå skal vi lære å lage iglo. Jeg gleder meg, sier Sondre. Pappa Terje Larsen står i bakgrunnen og nikker;
– Det er ferie å ikke ha mas om dataspill og TV hele tiden. Og så er det fint å ha tid til å være sammen, til å leke, herje og bygge i snøen, sier Terje Larsen.

Fin ferie

Både foreldre og besteforeldre tar med barn og barnebarn på aktivitetsferie. Bestemor Bitte Dyrnes fra Drammen hadde med seg både barn og barnebarn på Sota Sæter i fjor.

– Det er fint å møtes med slike rammer. Best av alt er det å komme til ferdige måltider, ha fine aktiviteter og se at barna stråler i glede, sier Bitte Dyrnes.
– Dette er virkelig husmor- og opplevelsesferie. Å reise til Syden koster også en del. Her slipper vi å dra så langt, vi slipper alle innkjøpene, oppvasken og kjøkkentjenesten. Å bli tatt med ut i naturen for å lære og oppleve gir mersmak. Vi ser at naturen ikke er farlig, bare man gjør de riktige tingene. For ungene er dette gull verdt.

Aking hører med i påskeferien.
Aking hører med i påskeferien. Foto: Julie Maske