Monsen: Blir ikke bedre enn dette!

Monsen minutt for minutt på Hardangervidda.
Monsen minutt for minutt på Hardangervidda. Foto: Marius Dalseg Sætre

Etter måneder med planlegging er endelig DNT-frivillige, 600 turglade og et uvanlig solid kamerateam på vandring over Hardangervidda, stødig ledet av Lars Monsen. 

"Monsen minutt for minutt" er årets store TV- og turopplevelse der Lars Monsen i løpet av fire uker skal gå i fire fjellområder. Totalt bidrar 400 frivillige fra DNT med å bære utstyr, lage mat og rydde camper og turstier.  

- Det blir ikke bedre enn dette! Det er utrolig gøy å få denne starten, med dette været. Kunne ikke blitt bedre! sier Lars Monsen fra TV-ruta på NRK1. 

Første etappe gikk fra Dyranut til Stigstuv i strålende sol. Etter ankomst Stigstuv gikk Monsen rett til nærmeste fiskevann for å teste fiskelykken og oppsumerer første dag slik: 

- Det har vært en fantastisk fin dag i fjellet. Det har vært en gedigen opplevelse å ha så mye trivelige turfolk med seg underveis. Det var faktisk langt flere som møtte opp enn jeg hadde drømt om. En gedigen opplevelse. Og denne opplevelsen skal vi forsøke å formidle videre i Sommeråpent i kveld 21.20. Bli med oss da!

Fra Hardangervidda til Indre Troms 

Den som velger å ta turen sammen med Monsen eller følge turen på TV, vil få oppleve et stort spenn i naturopplevelser fra vidde, dramatiske fjell og frodige daler i sør, til vilt kystlandskap og vakker fjellheim i nord. Torsdag klokken 11.00 gikk startskuddet på Dyranut vest på Hardangervidda.  Her er oversikten over rutene Monsen skal gå, først på Hardangervidda, etterfulgt av Jotunheimen, Vesterålen og Indre Troms. 

Planlegg turen godt 

Alle som vil kan bli med på turen, men det er som alltid på tur ellers: På eget ansvar. Hver og en må organisere det en trenger for en hvilken som helst sommertur i fjellet på egenhånd. Man må gå gjennom ruta,  planlegge turen og pakke med alt som trengs av mat og utstyr til overnatting. Les deg opp på Minutt for minutt-reglene. 

– Det er ingen påmelding til turene, så vi vet ikke hvor mange som kommer, men det vi vet er at det har vært mye folk i fjellet til nå. Vis hensyn til hverandre og naturen, og ha med det du trenger av utstyr! Alt du trenger å vite finner du på dnt.no/monsen, sier generalsekretær i DNT, Nils Øveraas.  

Strålende turvær meldes 

Sakte-TV er ikke nytt for verken NRK eller nordmenn, men å sende direkte i fjellområder med varierende dekning på denne måten, har aldri blitt gjort tidligere. NRK har testet i månedsvis og det er mye som skal klaffe fra sendestart.

En ting som ser ut til å bli som bestilt, er godt TV- og turvær. Meteorologene melder sol gjennom uka, men det er fortsatt svært tørt i terrenget.  

–  Det er totalforbud mot bruk av ild i området. Å bruke gassbrenner med jetboil er tillatt, men det forutsetter at hver og en tar ansvar og er svært forsiktig. Tiltak er å ikke fyre på lyng, men nær vannkilder, i snøfonner eller på stein. 

De betjente hyttene på ruta har ekstra mat, slik at det er mulig å få kjøpt det underveis. Men siden antallet som skal gå med Monsen er usikkert, må alle uansett ha med proviant i sekken, sier Nils Øveraas, som selv blir med på turen på Hardangervidda. 

Noen få frivilligoppdrag igjen 

Det er en omfattende logistikk når fjellheimen skal omgjøres til et vandrende TV-studio. Mange frivillige har meldt og det er venteliste flere steder, men vi trenger fremdeles bærehjelp i Indre Troms og til enkeltoppdrag i Jotunheimen. Bli med på en helt unik opplevelse, meld deg på her.  


Annonse

Skrevet av Mari Stephansen 12. juli 2018