Den nye Monsen-generasjonen

Adriane Wang og Benedicte H.Sivertsen på sommerturleder-kurs på Dovre.
Adriane Wang og Benedicte H.Sivertsen på sommerturleder-kurs på Dovre. Foto: Privat.

Adriane Wang (17) og Benedicte H. Sivertsen (16) har nettopp avsluttet et helt spesielt friluftsår. Nå er de klare til å følge i Monsens fotspor.

– Jeg har sett opp til Lars Monsen fra jeg var ganske liten, og han har vært med på å inspirere meg til å drive med og lære mer om friluftsliv, forteller Benedicte. 

Når NRK og Lars Monsen skal ut og gå på Hardangervidda denne uka, blir de to jentene med. De er to av 15 ungdommer som gjennom det siste året har vært med på det helt unike lederutviklings-programmet «Unge Naturtalenter», i regi av DNT Vestfold

Ifølge prosjektleder for Unge Naturtalenter, Mats Kneppen, har Adriane uttalt at hun har lyst til å bli den kvinnelige versjonen av Lars Monsen.

– Hehe, jeg sa kanskje det på opptaksturen vår. Jeg har lyst til å bli like dreven og reise på eventyr, det ser utrolig kult ut, sier Adriane.

Begynte på scratch

Adriane og Benedicte er på god vei til å bli like erfarne som Monsen. Ungdommene har fått en omfattende innføring i ulike deler av friluftslivet, de har blant annet lært å padle kano og kajakk, dratt på snøhuletur, skogsturer, tatt brattkort og mer til. Det har skjedd mye siden de startet for snart ett år siden.

– Alle 15 hadde helt forskjellig utgangspunkt, noen hadde vært på jakt i Finnmark, andre i speideren. Jeg var en av dem som lærte alt fra scratch, forteller Adriane.

Benedicte hadde mer erfaring da hun begynte, men forteller at hun likevel har lært mye underveis. 

– Jeg har blitt tryggere på meg selv og mine ferdigheter innen friluftsliv og lederskap. I tillegg har det senket terskelen for å dra på tur alene, og jeg har sett hvilke muligheter jeg har i nærmiljøet. 

Arrangerer sin første fellestur

Forrige uke avsluttet deltagerne det innholdsrike året med sommerturleder-utdanning på Dovre, og er nå klare til å arrangere aktiviteter på egen hånd. 

– Vi har lært utrolig masse. Nå føler jeg meg trygg nok til at jeg kan være turleder og dra på tur alene, forteller Adriane.

I august skal Adriane og Benedicte lede sin første fellestur for DNT ung Tønsberg, og inviterer til padletur i skjærgården på Nøtterøy

Les også: Friluftsliv for enhver

Se Monsen minutt for minutt på NRK

Annonse

Skrevet av Line Hårklau 9. juli 2018