Klare for påskeinnrykk

Bestyrerne Edvar og Rigmor Sæbø på Finsehytta gleder seg over å ønske påsketuristene velkommen til fjells. Foto: Julie Maske

Knapt to uker før startskuddet for påskeferien er det travelt på de betjente hyttene i fjellet. På Finsehytta er betjeningen nesten klare for årets påskeinnrykk av fjellturister klare for snø, ski og ferie.

– Vi har klargjort hytta, redd senger og forberedt mat, kvistet løyper og lagt alt til rette for en knall påske, sier Rigmor og Edvar Sæbø, bestyrere på Finsehytta.
– Nå håper vi det gode været holder seg. Så langt har det vært fantastisk på fjellet, forteller de to.

Turistforeningen har rundt 40 betjente hytter der betjeningen i disse dager er travle med å tilrettelegge for påska.

GeneralprøveHelt siden begynnelsen av februar har Edvar og Rigmor Sæbø og betjeningen på åtte, vært på Finse for å klargjøre hytta. På fredag var generalprøven, med første store helgeinnrykk på hytta og 170 gjester til middag.

– Når togene kommer med gjester fredag ettermiddag, både fra Østlandet og Vestlandet, står vi klare med middag og en sengeplass til alle sammen, sier Rigmor Sæbø.

Lang fartstidRigmor og mannen Edvar har lang fartstid som bestyrere. Edvar vokste opp på Sandhaug Turistforeningshytte på Hardangervidda.

– Vi har vært bestyrere på Bjoreidalen turisthytte, Sandhaug og nå de siste årene på Finsehytta. For oss er det å være bestyrere en livsstil, og vi er svært glade i jobben vår, sier Rigmor og Edvar i munnen på hverandre.

Lokalmat
En del av forberedelsene til påskesesongen har vært å planlegge og å forberede mat og drikke til gjestene.

– Så langt det er mulig lager vi all maten selv, med råvarer fra lokale produsenter. Vi kjøper kalv- og reinkjøtt fra lokale leverandører. Leverpostei, lammerull, ribberull, kjøttkaker og andre kjøttretter produseres på kjøkkenet her, forteller Rigmor.

Til frokostbuffeen er det hver dag fersk brød, ferske rundstykker, nystekte vafler og husets egne salater, i tillegg til et bredt utvalg pålegg.

– Innimellom har vi vørterbrød også, men det er når Edvar tar av vørter fra mikrobryggeriproduksjonen, sier Rigmor. Edvar smiler. Han forsvinner daglig ned i kjelleren der han driver Finse 1223 mikrobryggeri.

Kvister løypeneMye av tilretteleggingen for Finsehytta er kvisting av løyper for trygg ferdsel i fjellet. I løpet av en vintersesong blir det satt ut ca 5000 kvist.

– Kvistingen er en viktig del av sikkerheten. Vi kvister tilsammen 100 kilometer. Både rundløyper mot Hardangerjøkulen og opp til Klemsbu, i tillegg til kvisting vi mot Krækkja, Kjeldebu, Geiterygghytta, og Hallingskeid, sier Edvar, som alltid har gode råd til gjestene som lurer på forholdene i fjellet og rutevalg.

Høyt tempo og god mat på Finsehytta hos Rigmor og Edvar Sæbø.
Høyt tempo og god mat på Finsehytta hos Rigmor og Edvar Sæbø. Foto: Julie Maske