Holder orden i kaoset

Når 400 frivillige skal hjelpe til under Monsen minutt for minutt, trengs en stødig hånd for å holde orden i kaoset - eller rettere sagt fire.

Torsdag legger Lars Monsen ut på tur gjennom Norge. Med seg har han flere kamerateam fra NRK, 400 frivillige og et ukjent antall vanlige turgåere. I turfølget finnes også fire frivilligkoordinatorer med ansvar for hvert sitt område. Den siste tiden har de jobbet på spreng med å organisere alle de frivillige som skal bære, rydde og bidra til at dette blir en TV-sending og turopplevelse helt utenom det vanlige.

Vi tok en prat med de for å høre hvordan jobben har gått så langt, og hvilke råd de har til folk som skal være med å gå.

AK Glück-Teigland - frivilligkoordinator Hardangervidda

Fortell litt om tilværelsen som frivilligkoordinator.

– Det er tydelig at dette er første gang noe sånt som dette blir gjort, det er ikke vits å planlegge seg i hel. Mange folk skal involveres, og mange excel-ark skal lages. Men det er spennende når "nerdene" i NRK møter fjellfolket i DNT.

Hva er du mest spent på?

– Jeg er spent på flyten, og om excel-arket holder. Det blir nok noen x-faktorer underveis som man må ta hensyn til der og da.

Hva er dine beste råd for alle som skal gå med Monsen?

– Å vise hensyn og være rause med hverandre. Ha med nok mat og husk å rydde opp. Det skal være like reint som i bygda før kirketiden.

Hva er ditt beste turtips på Hardangervidda?

– Området rundt Hårteigen er fantastisk! Like øst for Hårteigen møtes det flate østområdet og det kuperte vestområdet, dette er et undervurdert turområde.

Ragna Renna - frivilligkoordinator Vesterålen

Fortell litt om tilværelsen som frivilligkoordinator.

– Vi visste jo ikke hva vi gikk til da vi sa ja, så det har nok blitt mye større enn det vi så for oss. Nå som det praktiske er landet gleder jeg meg bare så mye til å endelig møte alle de frivillige!

Hva er du mest spent på?

– Om alle føler de får bidra med det de forventer å bidra med, og om vi får det til å bli en fin turopplevelse for alle som deltar.

Hva er dine beste råd for alle som skal gå med Monsen?

– Alle må huske at man har ansvar for seg selv. Det her er ingen fellestur, men du møter opp som om du skulle gått en tur alene.

Hva er ditt beste turtips i Vesterålen?

– Her står turmålene i kø! Det er nesten bare å parkere bilen og begynne å gå. I nærområdet til Sortland og Stokmarknes er det spesielt lett tilgjengelige og sentrumsnære topper.

Maria Bratteli - frivilligkoordinator Jotunheimen

Fortell litt om tilværelsen som frivilligkoordinator.

– Det er jo veldig gøy, det må jeg si, og så er det innimellom litt krevende. Dette er et prosjekt som endrer seg underveis, hvor nye ting hele tiden dukker opp. Gøy, spennende og tidvis litt slitsomt.

Hva er du mest spent på?

– Jeg er veldig spent på hvor mange folk som dukker opp! Kommer det 100, 200, 2000? Det vet vi ikke før vi er der.

Hva er ditt beste råd for alle som skal gå med Monsen?

– Det er viktig å pakke med seg riktig utstyr, ta med telt og mat. Tenk at det ikke blir en tradisjonell hytte til hytte-tur. Det kan bli kjempekoselig med store teltleirer.

Hva er ditt beste turtips i Jotunheimen?

Jeg reiser mye på tur med barn og liker å ta båten til Gjendebu, enten bo der eller i telt lenger oppe i dalen. Der er det vann og elver, og kort vei til topper som ikke er veldig høye, men som har god utsikt. Det som er fint med Jotunheimen er at du kan gå 200 meter eller mange mil og likevel være alene.

Lin Einarsdotter Olsen - frivilligkoordinator
Indre Troms

Fortell litt om tilværelsen som frivilligkoordinator.

– Det er hektisk, men veldig artig! Det kommer jo i tillegg til den vanlige jobben, men selv om jeg hadde visst på forhånd hvor mye arbeid det var ville jeg likevel gjort det om igjen.

Hva er du mest spent på?

– Jeg er spent på hva vi greier å mobilisere av publikum, hvor mange kommer egentlig til fjellet?

Hva er dine beste råd for alle som skal gå med Monsen?

– Det må være å tenke litt på at man kan få all slags vær, alt fra sommertemperaturer til kaldere høstvær. August er en usikker måned, og folk må huske på det når de pakker klær.

Hva er ditt beste turtips i Indre Troms?

– Jeg vil jo si at Isdalen er fantastisk og gir en mektig turopplevelse, den burde absolutt utforskes.