Friluftsliv for enhver

"Klart det går"-aktivitetshelg på Preikestolen Basecamp med Stavanger Turistforening. Foto: Marius Vervik

Alle har godt av å komme seg ut, men det er ikke alltid like lett. DNT ønsker å bidra til at flere kommer ut i naturen og tilrettelegger tilbud til de med nedsatt funksjonsevne.

DNT Tilrettelagt jobber for å gjøre friluftslivet tilgjengelig for mennesker med funksjonsnedsettelse. Vi arrangerer ulike typer turer og aktiviteter og jobber for å gjøre naturen mer tilgjengelige for flest mulig.

- Fryktet jeg hadde drept all turglede

Thore Borg i Sandefjord Turistforening satte ut mot Snøhetta med både personer med nedsatt funksjonsevne, psykisk utviklingshemmede, ledsagere og turledere. Turen som vanligvis tar syv timer, tok 15.

- Jeg trodde ikke vi skulle klare det. Jeg fryktet at nå hadde jeg drept all turglede, men allerede neste dag kom spørsmålene om hvor neste års tur skulle gå, forteller Borg.

Deltagerne kom fra tilrettelagte grupper i Sandefjord, hvor de psykisk utviklingshemmede har tilbud hver første torsdag i måneden. De bevegelsesreduserte har tilbud ca 2 ganger i måneden, og begge gruppene er helårstilbud.

- Det er første gangen vi har gått opp Snøhetta og nådd en så høy topp. Vi tok det rolig så alle kunne holde følge, noe jeg tror er en viktig grunn til at vi kom til topps, sier Borg.

Alle skal med

Personer med funksjonsnedsettelser har i alle år trosset vanskeligheter og drevet med friluftsliv, men det fikk et kraftig løft etter Lars Monsens tv-program "Ingen Grenser". Siden har stadig flere med funksjonsnedsettelser tatt sjansen på fjellbasert friluftsliv.

DNT har som mål å få flere ut på tur, og med støtte fra ulke stiftelser og direktorater arbeider vi med turtilbud for personer med funksjonsnedsetteleser. Lokale DNT foreninger arrangerer fellesturer og har flere hytter som er tilrettelagte for rullestolbrukere eller lett tilgjengelige med bil og tog.

Les mer om friluftsliv for personer med funksjonsnedsettelser

Finn tilbud for deg i ditt lokallag

Skrevet av Oda Lundekvam By 6. juli 2018