Fjellvettregel nr. 7: Gå ikke alene

Det er fremdeles ledige fellesturer i påsken, men vær rask, for de fylles snart opp!
Det er fremdeles ledige fellesturer i påsken, men vær rask, for de fylles snart opp! Foto: Hallgrim Rogn

Bli heller med DNT på en fellestur i påsken. Det er fortsatt plasser ledige på fellesturer i Rondane, Jotunheimen, Hardangervidda og andre fjellområder. 

På en fellestur i påskefjellet får du oppleve det beste fjellet har å by på – uten å bruke tid og energi på planlegging og sikkerhetsvurderinger.  Du stiller opp på avtalt sted med ditt eget utstyr, og de neste dagene trenger du bare å tenkte på den nydelige utsikten og opplevelsen av å være på tur. Mer enn 60 000 mennesker var med Den Norske Turistforening på fellestur i 2012.  Fortsatt er det ledige plasser på årets turer, men de fylles fort opp - vær rask med påmeldingen!

Se forslag til fellesturer med ledige plasser nederst i artikkelen! Flere fellesturer, aktiviteter og kurs over hele landet finner du i vår aktivitetskalender.

Se også vår pakkeliste og andre gode tips til vinterturen

Sosial påsketur
Erik Hernes har vært glad i gå på fjellet hele livet. Da han ble pensjonist bestemte han seg for å kombinere naturen med hyggelig sosialt samvær – som turleder. De siste syv årene har han ledet over 30 fellesturer.

–    Det beste med en fellestur er den sosiale biten. Man treffer utrolig mange hyggelig mennesker som har samme interesse. I tillegg kan man senke skuldrene helt med tanke på sikkerhet og ulike veivalg. Det tar turlederen seg av, forteller Erik Hernes.

På fellesturer er det meste praktiske allerede planlagt, som for eksempel rutevalg, overnatting og transport. Turistforeningens fellesturer er sannsynligvis Norges eldste pakketurkonsept og var i gang lenge før folk tenkte på sydenreiser. I 2012 ble det arrangert nærmere 3000 fellesturer. Det er en økning på 600 sammenlignet med 2009. Å gå fra hytte til hytte i ferien er mer populært enn noen gang.

Gå inn fjellskoa på forhånd
Som deltaker må man selv vurdere om man er fysisk/psykisk i stand til å delta på turen og ha med seg klær og utstyr som er egnet for den aktuelle årstiden. Ellers kreves det lite forkunnskap for å være med.

–    Det er lurt å ha gått inn skoa på forhånd og ha gått litt med sekk før fellesturen, sier turlederen Erik.

Hva er det du som turleder har ansvaret for?
-    Det er selvsagt sikkerheten på tur. I tillegg passer jeg på at vi går i samlet flokk og at det er en god tone i gruppa. Blir det gnagsår eller problemer underveis så tar jeg meg av det. Også prøver jeg å fortelle litt om naturen vi befinner oss i, sier Erik Hernes.

Erik forteller at mange deltakere melder seg på fellesturene for å lære mer om friluftsliv, kart og kompass. Og har man først vært på fellestur en gang blir det ofte flere. Mange av deltakerne som er med har vært på tur både en og to og tre ganger før.


Ti ledige påsketurer 2013:

Det er fremdeles ledige fellesturer, men vær rask, for de fylles snart opp!
Vær oppmerksom på at dette ikke er en fullstendig liste over fellesturer med ledige plasser i påsken. I vår aktivitetskalender kan man søke etter flere påsketurer, dagsturer eller kurs over hele landet.

Før-påsketur i Sylan
Dato: 23.03-27.03
Fin tur i behagelig fjellterreng, med Sylan og Fongen som majestetiske veivisere. Den merkede hovedløypa er vår ledesnor, men det kan bli mange spennende avstikkere fra den.

Før-påsketur i Trollheimen
Dato: 23.03-27.03
Trollheimen byr på mangt et vakkert skue og majestetiske fjell. Terrenget kan være kupert og krevende, men belønningen er storslagen utsikt og herlige nedrenn.

Telttur for ungdommer til Hamlagrø
Dato: 16.03 – 17.03
Bli med på en lærerik helg, der vi tar med oss telt og primus, og trasker innover mot Vending-området og finner oss en fantastisk bra teltplass. Hva er vel bedre enn å lære seg å sette opp telt vinterstid rett før påsken?

Trekanten i Sylan for ungdommer
Dato: 25.03-27.03
Med start og avslutning i Stordalen i Meråker legger vi opp til en tredagers tur hvor vi får med oss både Schulzhytta i Roltdalen og Skarvan nasjonalpark, samt Ramsjøhytta.

Påsketur på Hardangervidda
Dato: 24.03 – 31.03
Denne påsken tar vi på oss skiene på Haukeliseter og ender opp i Eidfjord en uke senere. Utrustet med sjokolade og appelsiner krysser vi de snødekte viddene mens sola skinner. Vi bor på hyttene på veien, og har noen ekstra dager vi kan utforske terrenget eller spille kort om været skulle bli dårlig. Uansett blir det en påske utenom det vanlige.

Kortere påsketur på Hardangervidda
Dato: 23.03-26.03
Denne gangen tar vi turen nord på vidda med start og slutt ved Dyranut Turisthytte. Kjeldebu er selvbetjent, mens de andre hyttene har vertskap som vil ta godt i mot oss.

Påsketur på tvers av Stølsheimen
Dato: 28.03 – 01.04
Den tradisjonelle påsketuren blir i år lagt til Stølsheimen. I motsetning til noen tidligere turer som har gått på langs av Stølsheimen går vi denne gang på tvers. Overnattingen blir på de selvbetjente hyttene til Bergen Turlag. Dagsetappene ligger på ca 5 timers gange og går i ulike typer terreng.

Utfordrende påsketur i Breheimen – Jotunheimen
Dato 22.03-27.03 og 27.03-01.04
Har du lyst å oppleve en skikkelig påsketur med gode motbakker, herlige utforkjøringer, utsikt til topper og tinder samt solide dagsmarsjer? Da er dette turen for deg. Turen går i et krevende terreng og vil gi deg nok av utfordringer. Du vil få en unik mulighet til å oppleve den vakre naturen både i Breheimen og Jotunheimen. Skituren vil også ta oss med over flere breer på vår vei gjennom landskapet.

Enkel påsketur i vakre Femundsmarka
Dato: 23.03 – 29.03
Turen byr på et mindre krevende terreng i vennlig villmark. Femundsmarka har tiltrukket seg jegere, fiskere og turister i generasjoner, og man aner eimen av bålrøyk og tyri i dette mektige villmarksområdet. Her råder de seigvokste, krokete furutrærne og innsjøen Femund ligger vidstrakt mellom fjerne fjell. Turen går fra Elgå i syd og ender opp i bergstaden Røros, som står på Unescos liste over verneverdige byer.

Klassikeren i Rondane
Dato: 23.03-29.03 og 24.03-30.03
Denne turen tar deg gjennom et spennende fjellområde med dype daler, åpne vidder og mektige topper. Vi starter med to netter på trivelige Grimsdalshytta. Deretter går vi sørover og avslutter på den betjente DNT-hytta Bjørnhollia. Trofaste veivisere i godvær er topper som Rondslottet, Veslesmeden, Storronden og Sølnkletten.

Annonse