Kulturministeren åpnet DNTs landsmøte

Trine Skei Grande fikk åpne DNTs landsmøte i Oslo fredag 8. juni og malte sin første røde T på en varde. Her med kyndig hjelp av dugnader Mehdi Maghsudi.
Trine Skei Grande fikk åpne DNTs landsmøte i Oslo fredag 8. juni og malte sin første røde T på en varde. Her med kyndig hjelp av dugnader Mehdi Maghsudi. Foto: Marius Dalseg Sætre

Kulturminister Trine Skei Grande (V) hyllet frivilligheten og malte sin første røde T. 

- Friluftslivet kan tilpasses hver enkelt og gir mestringsopplevelser uansett hvor du er i livet og hvilken form du er i. Jeg vil takke alle i DNT som gjør dette mulig. Det ligger en stor frihetsfølelse i  vissheten om at det ligger hytter over hele landet som tilhører oss alle. Tusen takk for at dere i DNT har bidratt til å bygge de flotte felleskapsopplevelsene i norsk natur som dere står for, sa Trine Skei Grande fra scenen under DNTs landsmøte fredag 8. juni.

Statsråden åpnet landsmøtet for rundt 400 delegater fra DNT-foreninger landet rundt. Her hyllet hun frivilligheten og dugnadsånden til DNT. 

- Dugnad er nedarvet i den norske ryggmargen. Dette må vi forklare til folk, det kommer ikke av seg selv. Vi må også forklare andre hvorfor vi alltid har gått på tur, sa Skei Grande. 

Utfordret DNT

Kulturministeren kom også med en utfordring til foreningen: 

- Noen opplever å stå utenfor frivillige organisasjoner og felleskap. Det er ikke bare gjennom NAV man skal komme inn i et felleskap, men vel så mye gjennom organisasjoner. Jobb litt ekstra for å få med de som opplever å stå utenfor, gi dem mestringsopplevelser, naturopplevelser og deltakelse i felleskap, sa Skei Grande, som også sendte et stikk til DNTs utvalg av turbekledning: 

- Dere kan ikke si at dere ønsker å få med flere ut når størrelsen på turklær stopper i størrelse L. Skal dere ha med flere og få flere aktive må dere ha plagg som er praktiske og greie - for alle. 

Styrelder Berit Kjøll, som leder sitt siste landsmøte som DNTs styreleder, lovet å svare på utfordringen. 

- Vi tar utfordringen om å være en konstruktiv og aktiv medspiller i arbeidet med integrering og utenforskap, sa Kjøll. 

Holdt sin siste landsmøtetale

Kjøll var i sin landsmøtetale opptatt av at DNT bidrar til å gjøre en forskjell i samfunnet. 

- Når vi får stadig flere Barnas Turlag over hele landet, og barnefamilier blir med på natursti og bålkveld på en hverdag, da gjør vi en forskjell. Når vi arrangerer ferskingkurs og folk som aldri har vært på tur før får en smakebit av gleden ved friluftslivet, da gjør vi en forskjell. Når unge og eldre får strekke seg på fjellsportkurs og kjenne på mestringsfølelsen, da gjør vi en forskjell. Og når vi merker stier så det er lett å finne veien ute i naturen og holder 550 hytter åpne for besøk, da gjør vi definitivt en forskjell. Vi er med på å gi mange mennesker naturopplevelser for livet, sa Kjøll. 

Hun løftet også fram foreningens arbeid med å ta vare på den norske naturen. 

- Vi taler naturens og friluftslivets sak i samfunnsdebatten og overfor politikerne. Vi er på plass lokalt, når et vakkert friluftslivsområde trues av kraftutbygginger, eller når kommunen bør legge til rette for en kyststi. Vi er stemmen til alle som er glad i norsk natur når politikerne skal ta sine beslutninger. For selv om interessen for friluftsliv og naturopplevelser bare øker i befolkningen, går det hvert år tapt verdifulle naturområder. Vi må fortsette å si ifra, og minne om at den norske naturen som vi har fått i arv skal vi og må vi ta vare på for nye generasjoner. Og det lyttes når vi er tydelige i vår tale, sa Kjøll, som pekte på at DNT er en solid organisasjon i sterk vekst. 

- Organisasjonen står høyt i kurs i det ganske land, og ikke minst i mitt hjerte.

Styreleder Berit Kjøll holdt sin siste landsmøtetale.
Styreleder Berit Kjøll holdt sin siste landsmøtetale. Foto: Marius Dalseg Sætre

Annonse

Skrevet av Margrethe Assev 8. juni 2018