Ny toppsjef i DNT

Per Hanasand ble valgt som ny styreleder for DNT under landsmøtet i Oslo 9. juni.
Per Hanasand ble valgt som ny styreleder for DNT under landsmøtet i Oslo 9. juni. Foto: Marius Dalseg Sætre

Etter seks år som styreleder i DNT, takket Berit Kjøll i dag for seg. Nå tar Per Hanasand fra Stavanger Turistforening over vervet. 

Hanasand kommer fra Stavanger Turistforening, som er den tredje største medlemsforeningen i DNT med 27.000 medlemmer. Her har han sittet i styret i 18 år, de siste ti årene som leder. 

- Et hus eller en forening fra 1800-tallet krever fornying, vedlikehold og oppussing. Vi må lese samfunnet og bygge tilbudet vårt rundt utviklingen, da kan vi være spreke og sunne i nye 150 år, sa Hanasand i sin takketale. 

Stort engasjement for naturen

Hanasands vei inn i foreningen var et engasjement for å ta vare på naturen. 

- Vi har en vakker natur i Norge. Forsøpling og plasten på strand og i vann er en utfordring og vindkraft blir en av de tøffeste kampene vi må ta. Skal du bruke naturen til noe annet enn å nyte den, må du ha en god grunn, sa Hanasand. 

Han er samtidig opptatt av mangfoldet i DNT, som består av 57 medlemsforeninger. 

- Det er summen av alt vi holder på med i DNT som er det viktigste. Bredden i tilbudet er min drivkraft. 

Skal følge opp ny strategi

I tillegg til å velge ny styreleder, vedtok også landsmøtet en ny femårig strategi, med tydelig vekt på å bidra til et mer bærekraftig samfunn. Blant annet skal DNT redusere antall interne flyreiser, jobbe for å erstatte dieselaggregater på hyttene med klimavennlig energi og etablere marka- og fjellgrenser i byer og tettsteder. 

- Det blir en veldig viktig plattform for meg. Jeg vil bidra til at organisasjonen styrkes, slik at vi sammen kan nå de ambisiøse målene. Vi vil være en tydelig og sterk stemme for naturen og friluftslivet, og gå foran som et godt eksemple for et friluftsliv som setter minst mulig fotavtrykk, sier Hanasand. 

Hanasand er 61 år, pensjonert og har bak seg et allsidig yrkesliv i offentlig sektor, blant annet pasientombud, helse- og sosialsjef, kommunaldirektør, assisterende rådmann og driftsdirektør. I tillegg har han hatt mange andre verv. 

- Jeg har hatt mange jobber i livet. De var spennene og meningsfulle, men å jobbe frivillig for Turistforeningen er utvilsomt den kjekkeste. Jeg gleder meg til å ta fatt, og går til oppgaven med stor ydmykhet, sier Hanasand. 

Ragnhild Narum fra Hamar og Hedemarken Turistforening ble ny nestleder i styret. 

Overtar etter erfaren styreleder

Vervet som styreleder overtar Hanasand etter Berit Kjøll, som har ledet foreningen i seks år. 

- Organisasjonen står høyt i kurs i det ganske land, og ikke minst i mitt hjerte, sa Kjøll i sin siste landsmøtetale fredag 8. juni

Kjøll har ledet organisasjonen i en periode med stor vekst på mange områder. De siste seks årene har medlemstallet økt med 25 prosent, til over 300 000. Det bygges flere hytter enn noen gang, over 1 million deltar på DNTs aktiviteter årlig og dugnadsinnsatsen er rekordhøy, med over 800 000 dugnadstimer. 

Foruten Hanasand ble det også valgt inn tre nye styremedlemmer, i tillegg til at ett ble gjenvalgt. De tre nye styremedlemmene er Siri Hatlen og John Lauring Pedersen fra DNT Oslo og omegn, samt Elisabeth Eide fra Bergen og Hordaland turlag. Ett medlem ble gjenvalgt: Arne Storhaug fra Stavanger Turistforening. Her er oversikten over medlemmene i DNTs landsstyre etter dagens valg. 

Annonse