De har fått drømmejobben!

Fjellreporterne Åshild Eikemo Lundh og Line Hårklau kan du møte på i ulike fjellområder i juli, når de reiser rundt for å samle ungdommers historier om fjell- og hytteliv.
Fjellreporterne Åshild Eikemo Lundh og Line Hårklau kan du møte på i ulike fjellområder i juli, når de reiser rundt for å samle ungdommers historier om fjell- og hytteliv. Foto: Monica Hägglund Langen

160 søkte på stillingene som fjellreportere for DNT, men bare Åshild Eikemo Lundh (21) og Line Hårklau (30) kom gjennom nåløyet. 

Dermed ble de tilbudt drømmejobb i fjellet i sommer. 

– Dette blir en fantastisk sommer, fastslår Åshild, som til daglig studerer sykepleie.

Line, som er fotojournalist, forteller at hun ser frem til å møte unge turgåere, og kanskje finne ut hvilken rolle bilder i sosiale medier har for å inspirere ungdom til å dra på tur.

Begge er friluftsentusiaster, og nå får de bruke deler av sommeren til å gå på tur for å intervjue ungdom om hva friluftsliv og hytteliv betyr for dem. Åshild skal dekke områdene Austheiane, Jotunheimen med Vinjerock og Sunnmørsalpene med Patchellhytta og Runde fyr. Line begynner med trekanten i Trollheimen, etterfulgt av Rabothytta ved Okstindan på Helgeland, Salten og Tåkeheimen. De vil være på reise fra 11. til 27. juli.

Sterke formidlere

I DNTs jubileumsår, har foreningen inngått et samarbeid med Norsk Folkemuseum om å dokumentere norsk hytte- og friluftsliv fra 1868 og frem til i dag.

– Vi er glade for å ha fått Line og Åshild, som begge er sterke historieformidlere, som fjellreportere. De kan fortelle ungdommenes historier og bidra til å dokumentere en viktig del av vår kulturarv, sier Nils Øveraas, generalsekretær i DNT.

–​​​​​​​Ærefullt

Historiene som samles inn publiseres på minner.no, museumssektorens nye fellesportal for dokumentasjonsdugnad. I tillegg presenteres de i DNT ungs sosiale medier. Foto, film og tekst skal legges inn i Folkemuseets arkiv, og noe av stoffet kan komme i DNTs medlemsblad Fjell og Vidde.

– Historiene vi dokumenterer vil være der i uendelig tid. Det er en ære å spille en rolle i noe som er så stort og viktig som å dokumentere historien, sier Åshild.

Les om fjellreporternes egne turminner og turtips under bildet! 

Et av de beste turminnene har Line Hårklau fra en tur der hun, samboeren og hunden Eik overnattet på toppen av fjellet Orkja i Jølster.
Et av de beste turminnene har Line Hårklau fra en tur der hun, samboeren og hunden Eik overnattet på toppen av fjellet Orkja i Jølster. Foto: Line Hårklau

Line Hårklau (30)

Fotojournalist. Fra Jølster, bor i Oslo. 

Hva er din favorittrute i sommerfjellet?

Jeg mistenker at min favorittrute er en rute jeg ennå ikke har gått, for jeg har så mye igjen å oppleve. Men jeg vender stadig tilbake til Jotunheimen og liker alle ruter som leder til Skogadalsbøen. Så trivelig vertskap, så trivelig sted. Frodige daler kan absolutt være like fint som mektige topper. 

Hva er ditt beste turminne?

Jeg må nok hjem til Jølster for å finne dette. Sommeren for to år siden reiste jeg og samboeren min til Jølster for å gå Jølstravatnet rundt - topp til topp. Det hadde regnet hele sommeren. På vår første topp forsvant skyene og vi så dem aldri igjen. Men allerede på dag tre måtte vi kaste inn håndkle, sekken var for tung og fjellene for bratte. Vi var oppriktig skuffa, men klarte å omstille oss. Vi byttet ut langtur med enkelovernattinger, mindre slit og mer kos. Dag etter dag spaserte vi fra et postkort til et annet, ikke en regndråpe, det er ikke hverdags på Vestlandet. Og jeg glemmer ikke dagen vi overnattet på toppen av fjellet Orkja, for et vær, for en utsikt. Tenk at jeg ikke hadde opplevd dette tidligere på mitt eget hjemsted.

Hva tror du blir det mest spennende med jobben som fjellreporter?

Det må nesten være summen av det hele, det er jo virkelig ikke hver dag man får en jobb som dette, hvor man får vandre i fjellet, være nysgjerrig og snakke med folk. Fotografiet ligger jo spesielt nærme hjertet mitt, og jeg tror det finnes mye i vår moderne hytte- og turkultur som egentlig ikke er særlig godt dokumentert, fordi vi er mest opptatt av fine solnedganger og selfies. Jeg gleder meg til å prøve å ta et steg tilbake og prøve å se det hele med nye øyne; hva vil noen som aldri har opplevd DNT og den sterke friluftstradisjonen i Norge legge merke til? Og de unge, hva motiverer dem til naturopplevelser i dagens samfunn?

Åshild Eikemo Lundh (21) 

Sykepleierstudent. Fra Tysvær, studerer i Bergen. 

Hva er din favorittrute i sommerfjellet?

Min favorittrute i sommerfjellet er ruta der ingen andre enn kjentfolket går. Stedet heter Høgaste og ligger 700 m.o.h. opp fra fjellgården Eikemo. Turen slynger seg oppover en bratt traktorvei, tre kilometer opp til Stølen. Små trehytter dukker opp, med sauer som beiter frodig gress og lever sine lykkeligste dager på setra. Vi følger videre en furuskog oppover et bratt stykke. Bak oss ligger kongen av det kuperte landskapet, Alvansnuten. Med kongen i ryggen, fortsetter vi til et mer åpent landskap, ikledd fargesprakende lyng. Til slutt ankommer vi et av de fredelige stedene jeg vet om, Høgaste. Der ligger et forfriskende fjellvann, hvor vi nyter et nedkjølende bad. Pannekaker på primusen blir disket opp, og serveres med nyplukket blåbær. Vi går hjem med blå tenner og ro i hjertet.

Hva er ditt beste turminne?

Mitt beste turminne må være turen gjennom fagre Jotunheimen, med pulk og fjellski! En tur der stress ble erstattet med fullstendig tilstedeværelse og majestetiske naturopplevelser. Forberedelsene strakk seg over flere uker med baking av turkaker og tørking av kjøtt. Dagene varierte like mye som terrenget, den ene dagen oppført pulken seg som en umulig unge, mens den andre dagen sprutet pudderet da vi suste ned Smørstabbreen i skyfri himmel. Mett, varm og uthvilt var primærbehovene som skulle besørges, men siste natta på Tyinvannet bikket termostaten 30 blå, og naturen sminket oss med vakre iskrystaller - magisk.

Hva tror du blir det mest spennende med jobben som fjellreporter?

Jeg gleder meg til å møte folk og la "turpraten" gå litt dypere enn normalt. Jeg er nysgjerrig på hvorfor folk velger å sette av ferien til fjellet - og hva opphavet til denne gleden er. En stor glede i jobben som fjellreporter vil være at hverdagen og "kontoret" er basert ute i i naturen. Jeg fryder meg over tanken på å tilbringe uke etter uke i landskap preget av fargerike åskammer, bratte fjell og sildrende bekker. Dette blir en fantastisk sommer.

Fjellreporterne Line Hårklau (til venstre) og  Åshild Eikemo Lundh intervjuer ungdom på tur i fjellet om deres forhold til friluftsliv og tur. Prosjektet er et samarbeid mellom DNT og Norsk Folkemuseum.
Fjellreporterne Line Hårklau (til venstre) og Åshild Eikemo Lundh intervjuer ungdom på tur i fjellet om deres forhold til friluftsliv og tur. Prosjektet er et samarbeid mellom DNT og Norsk Folkemuseum. Foto: Monica Hägglund Langen

Annonse