Heder for satsning på ungdom

Vi er kjempestolte over å vinne, sier prosjektleder Mats Kneppen med premien i fanget.
Vi er kjempestolte over å vinne, sier prosjektleder Mats Kneppen med premien i fanget. Foto: Marius Dalseg Sætre

DNT Vestfold er prisvinnere for prosjektet "Unge Naturtalenter". 

Prisen ble delt ut på DNTs landsmøte i Oslo. DNT Vestfold ble dermed vinneren i selve jubileumsåret 2018, når DNT feirer 150 år med friluftsglede. Foreningen får prisen for prosjektet "Unge Naturtalenter".

- Hipp hurra! Jeg snakker på vegne av alle foreningene i DNT Vestfold når jeg sier at vi er kjempestolte over å vinne. Det har vært en herlig reise det siste året og ungdommene har vist seg fra en veldig god side. En bonus er at samtlige ung-grupper i Vestfold har fått nye styremedlemmer som direkte konsekvens av prosjektet. Det er med stor glede og entusiasme jeg kan fortelle at vi nå går i gang med andre kull i Vestfold, sier prosjektleder Mats Kneppen. 

Utvikler friluftstalenter

Ved å kombinere noe av det beste fra idretten, med det beste fra DNT, gir DNT Vestfold 15 nøye utvalgte ungdommer et ettårig talentprogram.

-Ungdommene lærer å padle kano og kajakk, får grunnleggende- og sommerturlederkurs, drar på snøhuletur, skogsturer, tar brattkort og mye mye mer. De lærer friluftsliv, samtidig som målet hele tiden er at de skal bli bedre kjent med seg selv, og tryggere på seg selv. DNT ungs landsstyre synes det er utrolig gøy å se hva lokalforeningen har fått til og håper andre foreninger lar seg inspirere, sier leder i DNT ung og prisutdeler, Johanne Grue Reiten.  

Reaksjon på høy snittalder

"Forgubbingsbekjempelsesprisen" deles ut for 21. gang. Det er styret i DNT ung som står for nominasjon og utdeling. Prisen ble opprettet som en reaksjon på at DNT var en organisasjon hvor snittalderen krøp oppover. DNT ung ønsket dermed å synliggjøre de lokale foreningene som har utmerket seg positivt ved å satse på ungdom.

-DNT Vestfold er en forening som har skjønt at ungdom som opplever at de blir satset på – de kommer til å gi mist like mye tilbake, sier Grue Reiten. 

Friluftslivet brer om seg blant de unge. DNT ung fikk 9 prosent flere medlemmer i 2017 sammenlignet med året før, og hittil i år har 4,6 prosent flere meldt seg inn. Det vil si at DNT ung har hele 37 988 medlemmer. Totalt 308 408 er medlemmer i DNT.

Vandrepokal som må brukes

Vandrepokalen er slett ingen pokal, men et snowboard. Det er et krav at snowboardet er i aktiv bruk før neste landsmøte. Mia Kulseng i Troms Turlag, som var fjorårets vinner, forteller at kravet er innfridd: 

-Klart vi har brukt snowboardet! Både som forskjønnelse av turlagskontoret, og i alpinsenteret. Styreleder Hilde fikk teste snøbrett for første gang, sammen med frivillige fra DNT ung.

DNT Vestfold har ikke tenkt å være noe dårligere, og styreleder i DNT Tønsberg og Omegn, Niels Aall-Lyche har planen klar: 

-Jeg er gammel snowboarder, men trenger en oppfrisking. Dette er den perfekte muligheten for å finne tilbake til gammel form, så jeg planlegger noen turer i bakken i forkant før premien skal testes til vinteren. Jeg gleder meg til å stå på brett igjen!

Annonse

Tidligere vinnere: 

2017: Troms Turlag

2016: Marino Ask

2015: DNT Odal

2014: Stavanger Turistforening

2013: Styreleder Berit Kjøll

2012: Drammen og Oplands Turistforening

2011: Trondhjems Turistforening

2010: Sogn og Fjordane Turlag

2009: Hamar og Hedmarken Turistforening

2008: Haugesund Turistforening

2007: Generalsekretær Kristin Krohn Devold

2006: Bodø og omegns Turistforening

2005: Molde og Romsdals Turistforening

2006: Bodø og omegns Turistforening

2004: Bergen Turlag

2003: DNT Oslo

2002: Hjelmeland Turlag

2001: Troms Turlag

2000: Stavanger Turistforening            

1999: Trondhjem Turistforening  

Annonse