– Når jeg ser dette bildet ser jeg den fantastiske gleden av å gå på ski

Nr. 13 på vei til mål, med bare en ski, og like blid.Nr. 13 er jeg, Siss, og bildet er tatt på Hesseng noen kilometer fra Kirkenes en gang rundt midten av 60-tallet. Jeg har mista den ene skien med skoen, Nesnalobben, i bindingen, og går til mål med en ski og bare strømpelesten på den andre foten. Foto: Stein Dahlberg

En samlet jury smeltet som en snømann i vårsolen da vi oppdaget bildet til Siss Evy Dahlberg Sundstrøm blant de innsendte bildene i årets første fotokonkurranse.

– Er det skibildet med nummer 13 på brystet? Jeg blir glad bare av å tenke på det!

Siss Evy Dahlberg Sundstrøm vet umiddelbart hvorfor vi ringer når hun tar opp telefonen. Bildet er tatt av hennes far, Stein Dahlberg, på Hesseng utenfor Kirkenes, og det er Siss selv som stolt farer frem i skisporet med én enslig ski på beina. Ved siden av henne bærer en ung gutt skien med skoen, Nesnalobben, festet i bindingen.

– Nesnalobben var en form for halv sko og så var den alt for stor. Det hendte flere ganger at jeg mistet skien, men jeg hadde jo ikke tid til å fikse det. Jeg skulle til mål, ler hun og legger til:

– Det var det årlige barneskirennet til Vigør. Jeg ble alltid nummer to, men det gjorde heller ingenting. Bildet som pappa tok synes jeg viser det veldig godt, sier hun

– Må ut hver vinter

Bildet er over 50 år gammelt og for Siss representerer det fremdeles en stor del av barndommen.

– Når jeg ser dette bildet ser jeg den fantastiske gleden av å gå på ski. Det var noe jeg fikk med meg når vi bodde ved Kirkenes. Jeg fikk mine første ski av faren min før jeg var to år gammel og han plasserte oss ut i løypa uten staver for at vi skulle få rett balanse og holdning i skiløypa, sier hun.

Faren, Stein Dahlberg, gikk bort i 2007, men Siss holder fremdeles på skigleden hun fikk fra tidlig alder.

– Jeg må ut hver eneste vinter, og selv om kondisjonen er dårlig henger fremdeles stilen han lærte meg med ved, sier Siss.

Gjennkjennbar glede

I årets første fotokonkurranse, nå med tema «historiske bilder»i forbindelse med vårt 150-årsjubileum, rykker hun helt opp til pallens øverste trinn. En samlet jury smeltet nemlig som en snømann en varm vårdag av vinterbildet fra 1960.

– Vinneren beskriver selv bildet svært godt og dette er et bilde som alle kan kjenne seg igjen. Det har fanget et øyeblikk som sprudler av turglede, og det til tross for at den unge skigåeren deler skjebne med mange andre barn som har vokst opp med utstyr som bare nesten passer, sier jurymedlem Nils Øveraas.

DNTs generalsekretær er svært fornøyd med at det har kommet inn en rekke sterke historiske bilder i denne runden av fotokonkurransen, men legger til at vinnerbildet ble enstemmig vedtatt.

– Historiske bilder er et vanskelig tema. Vi blir sjarmert av gammelt utstyr og nostalgisk mote, men for å skille seg ut må et bilde være i stand til å stå på egne ben uavhengig av tidsperioden det er fra. Det gjør bildet av Sundstrøm for her er det mange elementer.Den smørblide ulykkesfuglen med nummer 13 på brystet, gutten som gledelig bærer den litt for store skoen og det tidsriktige utstyret. Dette er et fantastisk historisk avtrykk, og på samme tid et bilde som like gjerne kunne blitt tatt på ett av mange barneskirenn i dag, sier han.

Siss Evy Dahlberg Sundstrøm vinner dermed 10.000 kroner og 100 Flax-lodd fra Norsk Tipping. 2. og 3. plassen får gavekort på overnattinger og tursekker fra Bergans, mens alle finalebildene premieres med gavkort på DNTs hytter.

Skitur på Gjende. Tatt påsken 1977 eller 1978.
Skitur på Gjende. Tatt påsken 1977 eller 1978. Foto: Finn Hagen
2. plass: Et spektakulært bilde av en liten tass klar for det vi kan forestille oss er en av svært mange skiturer. Flotte farger og godt komponert med de mektige Jotunheimsfjellene i bakgrunnen. Juryen
På «ekspedisjonstur» opp Skutelen som ligger i Sør-Fron i Gudbrandsdalen, med kjole og sekk på midten av 90-tallet. Små barn med store drømmer. Foto: Nicoline Bay
3. plass: Et bilde som fanger følelsen av å være på oppdagelsestur. Dette er lett å kjenne seg igjen i, og med de to jentene i matchende kjoler skiller det seg ut iblant flere gode finalister. Juryen