Tur på fjellet kan bli tur i skogen

Trærne er på fremvekst i Norge, men hvor langt opp har de kommet? Nå inviterer DNT og Naturhistorisk museum (NHM) alle turgåere til å kartlegge trær høyt til fjells.
Trærne er på fremvekst i Norge, men hvor langt opp har de kommet? Nå inviterer DNT og Naturhistorisk museum (NHM) alle turgåere til å kartlegge trær høyt til fjells. Foto: Marius Dalseg Sætre

Vil Hardangervidda bli dekket av trær i fremtiden? Vil utsikten fra hytta etterhvert bare bli skog? I sommer kan du hjelpe til å finne svar med den nye forskningsappen "Natur i endring".

For å finne ut mer om hvordan skogene i Norge brer om seg, inviteres du herved til å bli klimaforsker på tur! Alt du trenger å gjøre er å laste ned appen ”Natur i endring”, og finne og registrere de aller øverste skogene og trærne du finner i landskapet der du er på tur.

Skogene i Norge er nemlig på vei oppover fjellet og nordover i landet, og tregrensa flytter seg. Utviklingen går sakte, men sikkert. Gjengroing etter hogst og beite ved nedlagte setre er en årsak, men også høyere temperaturer bidrar. Konsekvensene kan bli store både for planter, dyr og mennesker og klimaet. Mer skog i fjellet kan forsterke oppvarmingen som pågår og dermed øke gjengroingen i fjellet. Samtidig vil mer skog i fjellet redusere leveområdene for arter som lever over skoggrensen, som fjellrev og høyfjellsklokke. Mer skog i fjellet vil også hindre utsikten for turgåere.

DNT og Naturhistorisk Museum (NHM) samarbeider om folkeforskningsprosjektet og vil engasjere alle tugåere, spesielt barn og unge, i å finne ut hvor mye lenger opp tregrensen har krøpet.

Kule konkurranser og premier

De som registrerer lokalt høye tregrenser, er ekstra ivrige deltakere eller tar gode fotografier av trær, kan vinne flotte premier. For de unge deltakerne er det månedlige trekninger av fine gaver som kan brukes på neste tur.

– Hvis du laster ned appen og blir med på jakten, er du med i trekningen av blant annet gavekort på overnattinger på DNT-hytter, DNTs jubileumsgenser, turstøvler og turkopp for barn, forteller generalsekretær Nils Øveraas i DNT. 

Hold dermed øynene åpne for høytliggende trær, gjør et forsøk på å være den som registrerer flest trær, eller ta flotte bilder for å delta i kåringen av månedens bilde. Bildene legges direkte inn i appen når du registrerer et funn, eller du kan tagge bildet med emneknaggen #naturiendring på Instagram. 

Les også:

Saken fortsetter under bildet.

Vil hytter som en gang lå på fjellet, bli liggende i skogen?
Vil hytter som en gang lå på fjellet, bli liggende i skogen? Foto: Marius Dalseg Sætre

Håper på stor deltakelse

DNT fyller 150 år i 2018, og prosjektet er en del av jubileumsfeiringen. Både DNT og NHM håper jubileet vil skape ekstra oppmerksomhet rundt folkeforskning og klimaendringer.

– Foreløpig mangler vi god informasjon om hvor, hvordan og hvor fort skogene brer om seg, og det er derfor vi trenger turgåere med på laget, sier Anders Bryn, prosjektleder og førsteamanuensis ved NHM.

– Ved å utstyre vandrere med denne appen håper vi å kunne samle inn informasjon om hvor de øverste skogene og trærne står i dag. Da kan vi sammenligne hvor vi tror skoggrensa går, med splitter ny informasjon om hvor skoggrensa faktisk befinner seg. Dermed får vi vite mer om hvordan trærne i fjellet beveger seg, forteller Bryn og legger til: 

– Vi har også en del gamle registreringer fra fjellområder rundt omkring i Norge. Ved å registrere på nytt får vi tall på hvor raskt endringene skjer.

NHM og DNT får 2 millioner kroner fra Sparebankstiftelsen DNB til å gjennomføre folkeforskningsprosjektet i sommer. 

Ta med appen på tur

Registreringen av høytliggende trær kan du kombinere med sommerens fjelltur eller en tur i nærmiljøet rundt hytta på fjellet. Informasjon du samler inn kan bidra til at FNs klimapanel bedre kan beregne hvordan klimaet på jorda vil utvikle seg.

– Vi håper og tror prosjektet vil kunne gi turgåere en nærhet til hvordan klimaendringene påvirker oss der vi selv befinner oss, at de forstår at endringene vil medføre mer enn ”bare” issmelting i Arktis, sier Bryn. 

Les mer om prosjektet på naturiendring.no, og last ned appen i App store eller i Google Play.

Annonse