Ta med sykkelen på tur

Foto: Marie Aas Westvik

Sykkelen er perfekt fremkomstmiddel når du vil oppleve mye, men har begrenset tid. Vi har laget fem turtips for deg som vil rulle i stedet for å gå.  

Vesterålen: Langs lekre strender

Å kunne ta seg en dukkert eller tre i sjøen, er pur lykke på sykkeltur. Store deler av denne ruta i Vesterålen går gjennom åpent landskap like ved sjøen og gir kontakt med fugleliv, smågrender, jordbruksland, skjærgård og flere lekre strender. Her er det beskjeden biltrafikk og stort sett flate veier.

Ekstra spennende er at stor tidevannsforskjell gjør det mulig å gå på havbunnen fra øy til øy ved lavvann flere steder. Ønsker dere utsikt, er det mange muligheter for å ta noen små avstikkere underveis. Både Steinmelen, Veten og Veggfjell er flotte utsiktstopper fra rundt tre til fem hundre meters høyde.

Hvis dere kommer langveis fra, kan dere overnatte på Kråkberget camping eller Åsand brygge før turen starter. Fra Kråkberget går turen langs den vakre Kvernfjorden til den ubetjente Guvåghytta, tilhørende Vesterålen Turlag, ca. 10 minutter å gå fra Guvåg. Videre går turen rundt sørspissen av Langøya, forbi Bø og tilbake til Kråkberget.

RUTE: Kråkberget–Kvernfjorden–Guvåghytta –Pollåsvatnet– Bø–Kråkberget
DISTANSE: 76 km
ANTALL DAGER: 2–3
ADKOMST: Buss fra Sortland til Fv. 820 ved Kråkhaugvatnet. Sortland har flyplass ved Stokmarknes og hurtigruteanløp

LES OGSÅ: Her kan du ha naturen for deg selv

Trondheimsmarka: Til Vassfjellets topp

Dette er en topptur på sykkel som starter på 50 meter og ender opp på 710 meter over havet. Selv om turen har en stigning på 660 høydemeter, ligger veien flott til i terrenget. Her handler det om å velge tempo etter evne. Legger du turen på en klarværsdag, får du en ubeskrivelig panoramaopplevelse på toppen. Har kan du skue utover Trondheim, Fosen og kysten, mot Sylan, Sverige og til fjellene i Trollheimen. 

Fra Kvål Sentrum starter toppturen og du krysser jernbanelinjen og videre opp gjennom og i bakkant av boligfeltet. Videre følger du veien framover og rundt kammen til veien deler seg. Ta av opp til venstre der du passerer bommen. Her er det også P-plass for de som ønsker å korte ned turen. Videre følger du veien til den deler seg ved Kastliin og videre oppover lia.

Når du kommer opp på platået, under Vassfjelltoppen, flater veien ut. Her er det merket skilt til Vassfjellhytta og du kan legge inn en avstikker ned til hytta, som har åpent søndager sommer, høst og vinter. Den siste stigningen til toppen er å regne som sjarmøretappen. 

RUTE: Kvål sentrum - Vassfjellet 
DISTANSE: 15 km
ANTALL DAGER: 1
ADKOMST: Følg E6 til Kvål sentrum. Parkering ved bensinstasjonen og butikkene på Vassfjellsida av veien.

LES OGSÅ: Gratis overnatting i fjellet i sommer

Oslo: Gjennom Nordmarka

Oppsøk en villere del av Nordmarka som er lite besøkt. Det kommer til å kjennes godt i lårene på enkelte stigninger, for eksempel fra Grua opp til Myllavannet, men for en betaling: Innover får du vakre vann som gir både lys, utsikt, bade-, fiske- og teltmuligheter.

Et spesielt godt tips til telting er ved nordsiden av Gjerdingen. Stipartiet på østsiden av Gjerdingen er en morsom utfordring for mange. Dere kan overnatte på den ubetjente hytta Katnosdammen, med 17 sengeplasser.

For de eventyrlystne er det mulig å låne kano her eller følge stier inn i det ganske uberørte Spålen-Katnosa naturreservat. Turen starter ganske høyt (nesten 400 moh.) og har flere lette og raske strekk, for eksempel fra Sandungskalven forbi Hakloa til Kikut.

På Kikutstua kan dere lade batteriene med kaffe, brus og sjokolade (husk mynter), her er det også mulig å bestille overnatting. Turen
avsluttes gjennom landlige Maridalen med dyr på beite. Langs denne ruta er det lite eller ingen trafikk, før du kommer ned til Hammeren i Maridalen.

RUTE: Grua–Mylla– Gjerdingen–Katnosdammen–Store Sandungen– Hakloa– Hammeren–Kjelsås
DISTANSE: 62 km
ANTALL DAGER: 1-2
ADKOMST: Tog til Grua stasjon. Retur: Tog, trikk eller buss fra Kjelsås

LES OGSÅ: Fem byer - fem vårturer

Full fart ned mot Hammeren i Nordmarka.
Full fart ned mot Hammeren i Nordmarka. Foto: Line Hårklau

Ringsaker: I Birkebeinerens rike

Naturperlen Åstdalen sine små vann og ligger i Ringsaker, for Brumunddal øst for Sjusjøen. Området har grusveier som egner seg godt for familiesykkelturer. Kanskje voksne allerede har vært under Birkebeinerrittet?

Hamar og Hedemarken Turistforening to ubetjente hytter Åstdalen; Åkersætra og Skolla, og turen vår går mellom disse. Det er mulig å kjøre bil helt fram til Åkersætra fra Brumunddal via Brumund sag.

Hovedveien i Åstdalen er en god grusvei, og det er mye dyr på beite. Det er også mange små, trivelige vann man kan raste ved, eventuelt sette opp telt. Sideveiene er smalere, og her er det mindre sjanse for å møte biler.

Enten kan man sykle til Skolla og overnatte, eller ta turen tilbake til Åkersætra samme dag og sove der. Her det det både vollyball-bane og et lite tjern og en bekk hvor det er populært å leke for de minste. I tillegg gresser sauer og kyr rett utenfor gjerdet.

RUTE: Åkersætra–Skolla
DISTANSE: 12 km
ANTALL DAGER: 1-2
ADKOMST: Bil til Åkersætra, evt. buss til Sjusjøen og taxi videre

LES OGSÅ: Bli med på Norges vakreste dugnad

Mellom Voss og Bergen: Grønn sløyfe i vest

Denne oversette perlen Vestlandet er som skapt for sykkelfamilier. Stikk av fra hovedveien mellom Voss og Bergen og begi dere inn
på Nasjonal sykkelveg 4. Denne kalles «Den grønne sløyfa» og er en av Norges aller vakreste sykkelveier, dog svært lite besøkt.

Her møter dere stupbratte fjell, ville fossefall, hvite trekirker og gamle gårder. Mulighetene for fiske er svært gode i både sjø, elv
og vann. Turen starter ganske bratt, med 700 meter stigning fra Evanger stasjon, gjennom Teigdalen til toppen av Nesheimsfjellet.

Et smart tips for å gjøre turen enklere med små barn, er å bestille skyss fra Mestad camping. Herfra er det mest nedover. I Eksinge-dalen kan dere bestille overnatting på Haugen Fjellgard eller i Godmorstova. Videre går turen til Eidsland, hvor dere kan handle mat.

På Skipshelleren på Straume kan dere oppleve spennende historie tilbake til steinalderen før dere fortsetter ut langs fjorden til Dale.

RUTE: Evanger–Eksingedalen–Eidsland–Straume– Dale
DISTANSE: 90 km
ANTALL DAGER: 2
ADKOMST: Tog til Evanger ved Voss. Retur: Tog fra Dale

Vår samarbeidspartner Kvikk Lunsj ønsker deg en god tur!

Annonse

Skrevet av Line Hårklau 11. mai 2018